Kännetecken mördarsnigel - lär dig att känna igen den!

  Mördarsnigel kännetecken

  Mördarsnigeln är ibland väldigt lik vår svenska skogssnigel. För att du ska undvika att ge dig på fel snigel ska vi visa några enkla sätt att se skillnad på sniglarna. 

  Det är lätt att förväxla mördarsniglar med vanliga svenska skogssniglar. Mördarsnigeln är större och färgen är oftast mörkt brunröd, men det finns exemplar som avviker, likaså finns det svenska skogssniglar som nästan är identiska med mördarsnigeln.

   

  Vad ska man titta på? 

  Det finns några tydliga karaktäristiska tecken som tillsammans ger dig svar:

  1. Färg: mördarsnigeln har oftast en mörkt brunröd färg med en ljusare röd kjol längst ned. Tyvärr kan färgen variera och det finns både svart och röd skogssnigel som man lätt kan ta miste på.
  2. Antal: om det finns flera individer/sniglar kring samma plats är det en tydlig indikation på att det rör sig om mördarsnigeln, men hittar du få kan det också bero på att snigeln inte hunnit etablera sig ännu. Är det så att mördarsnigeln just har etablerat sig så har du bäst chans att bli av med den så vi rekommenderar inte att vänta och se.
  3. Slem: mördarsniglar utsöndrar avsevärt mycket mer slem än andra skogssniglar, dessutom ett som är klibbigare och svårare att få bort än andra sniglars, vilket beror på att slemmet absorberar vatten.
  4. Storlek: mördarsnigeln är generellt större än andra sniglar - om snigeln är mer än 7 cm utsträckt så tyder det på att det är en mördarsnigel
  5. Andningshål: om andningshålen sitter långt fram på manteln (istället för långt bak mot svansen på manteln) är det stor sannolikhet att det är en mördarsnigel.

   

  Andningshålets position är viktigast

  Det enskilt viktigaste attributet för mördarsnigel och något som inte varierar så mycket är var andningshålet sitter. Om andningshålet sitter enligt (1) på bilden nedan så är det med stor säkerhet en mördarsnigel. Om du dessutom hittar en individ som är längre än 7 cm så kan du vara ganska säker.

   

  Man kan aldrig vara helt säker på om det är en mördarsnigel utan att dissekera snigeln - detta då genetiska variationer gör att snigelns yttre attribut alltid kan överlappa med andra sniglars. Så vill du vara 100% säker går det att skicka snigeln till ett naturhistoriskt museum för artbestämning eller så kan vårt ingående inlägg om olika sniglar i Sverige vara till hjälp. 

   

  Om du har mördarsniglar

  Mördarsniglar är ett av de svåraste skadedjuren att bli av med helt och hållet. Men det finns en hel del du kan göra, se våra produkter för bekämpning av mördarsniglar eller vår expertguide om mördarsniglar som visar hur du gör.

   

  Huvudbild i inlägget: Mördarsnigel på berghäll [© Stick.se]

  Relaterade produkter
  Copyright © 2024 Stick AB
  To top