Klädesmalfälla - 5 tips för rätt placering

Klädmalfälla placering

Klädesmalfällor är ett smart sätt att förebygga eller bli av med mal. En bra feromonbaserad fälla gör att man kan få bort klädesmal utan varken gift eller otrevlig doft. Men hur ska man använda och placera klädesmalfällan för bästa resultat?

Egentligen är det klädesmalens larver som gör skada på dina kläder och textilier. Men för att få stopp på ett malangrepp räcker det oftast inte att hitta larverna och bekämpa dessa - det gäller också att locka fram malfjärilar som annars kan gömma sig och få angreppet att ta ny fart. Då är klädesmalfällor är rätt verktyg - de lockar till sig och fångar hanmalar, därmed stoppar de malarnas fortplantning.

 

Så fungerar klädesmalfällor med feromon

Klädesmalfällor består oftast av en klisteryta som avser att fånga malfjärilar, tillsammans med ett lockmedel utformat för att locka malarna till klisterarket. Lockmedel bestående av feromon är det vanligaste sättet att locka just klädesmalar (andra insektsfällor använder ofta livsmedelsbaserade lockmedel men det är inte lika effektivt mot mal).

Själva feromonet är ett eller flera naturliga ämnen (dofter) som hämtats från insekten och sedan isolerats i laboratorium. Till exempel kan doften bestå av ett ämne som honor utsöndrar för att attrahera hanar vid parningstid. Hanar som attraheras av den konstgjorda parningsinviten fastnar sedan dråpligt i fällan. Detta hindrar effektivt klädesmalarnas fortplantningscykel eftersom hanarna är avlägsnade.

 

5 tips för bästa placering av klädesmalfällor

Följande fem saker är viktigast att tänka på när du ska placera ut klädesmalfällor:

  1. Placera klädesmalfällan centralt i rummet eller garderoben - då får fällan ett så stort täckningsområde som möjligt.
  2. Placera fällan i lagom högt - en höjd om 100 cm är anpassat till malarnas flyghöjd vilket ökar fångstchanserna avsevärt.
  3. Placera nära kläder/textilier som angripits eller riskerar att angripas - detta då malfjärilar helt enkelt mer sannolikt befinner sig nära där de kläckts eller där de kan finna föda till sina larver.
  4. Placera inte i starkt drag - luftflöden kan göra det svårt för malfjärilarna att navigera till fällan.
  5. Placera inte nära fönster, dörrar, oskyddade ventiler eller skorsten som annars kan innebära att fällan lockar in malar utifrån.

En enkel tumregel är att klädesmalfällor har en täcknings- attraktionsyta om ca. 5 m2 i radie. Därmed är risken låg att attrahera klädesmalar utanför bostaden till fällan, givet att fällan placeras korrekt, snarare lockas eventuella malar fram från sina gömställen och fångas.


 Bonustips: Ett vanligt misstag många gör är att placera för många fällor på ett ställe. Det som händer då är att malfjärilarna blir förvirrade och får svårt att hitta in i fällorna. Dåliga flygare som de är irrar de mest runt utan att fastna i fällorna. Rekommendationen är en fälla för ett litet utrymme (ex. garderob eller 5 m2 förvaringsutrymme), och max 2 fällor i ett större rum om 10-25 m2.


 

Rätt tid att använda malfällor

Klädesmalars ägg kläcks snabbast i varm temperatur. Givet att våra bostäder är uppvärmda så innebär detta tyvärr att äggen kläcks året runt. Så om du har ett angrepp av klädesmal så är det alltid rätt tid att använda klädesmalfällor.

Om du inte har ett malproblem så kan det däremot vara vissa perioder på året som är viktigare att använda fällorna som förebyggande skydd. Tidig vår, mars-april, är det extra viktigt med förebyggande skydd eftersom det är då vuxna malfjärilar är mest aktiva. Sedan innebär sommarmånaderna också hög risk för att malar tar sig in från naturen när vi har öppet och vädrar i större utsträckning.

Ett bra komplement till klädmalfällor för en fräsch och hygienisk klädesförvaring är rödcederolja och rödcederträ till garderober, badrum, klädpåsar mm.

 

Vad betyder fångsten?

1-2 fångade malfjärilar på två veckor kan vara en tillfällighet, dvs. att klädesmalar råkat ta sig in men inte etablerat ett angrepp. Fler fångade malfjärilar under samma tidsperiod tyder på ett pågående angrepp. Om det är ett pågående malangrepp bör du börja med att ta reda på var, om det är i något plagg, en låda eller garderob till exempel. Därefter är det bara att börja bekämpa klädesmalarna.

Se mer ingående om klädesmalar, bekämpning och hur du kan slippa mal. Vill du hitta en bra klädesmalfälla så har vi testat vad vi anser är marknadens bästa klädesmalfällor.

 

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top