Mördarsniglarna är här!

  Mördarsnigel vår

  Skinande vårsol som fått upp marktemperaturen till 4-5 grader och därefter regn gör att mördarsniglarna kryper fram. Vill du undvika en invasion är det dags att börja bekämpa.

   

  Lika fantastisk som våren är, lika säkert är det att tidig vår medför de första mördarsniglarna. Mördarsniglar från förra året har övervintrat i sina hålor och kommer nu fram för att lägga sina ägg.

  Du är inte ensam om du har problem med mördarsniglar - hela 86% av svenska hushåll delar problemet enligt en stor undersökning av villaägare över hela landet, utförd av Villaägarna 2016. Bland de villaägare som hade mördarsniglar så upplevde så många som 74% att de har ett ganska stort eller mycket stort problem.

   Bland de villaägare som hade mördarsniglar så upplevde så många som 74% att de har ett ganska stort eller mycket stort problem.


  Börja i tid och minska snigelproblemet

  Vill du ha en chans att kraftigt påverka snigelbeståndet gäller det att börja bekämpa i god tid - helst så fort du ser de första sniglarna. I början på säsongen är beståndet svagt och en insats nu ger ringar på vattnet för resten av säsongen, detta eftersom du har chansen att bekämpa ungsniglarna innan de lägger sina ägg. Om du dessutom därefter skapar barriärer till exempelvis rabatter så kan du i princip slippa sniglar i år.

  Många är angelägna att börja bekämpa direkt när sniglarna kommer fram och frågar oss när det är dags. Det är en svår fråga med tanke på olika växtzoner och inte minst väder så enklast är att gå efter marktemperaturen och om det är fuktigt i marken. En tumregel för att veta när marktemperaturen är kring 5 grader är att de första vitsipporna då tittar fram. Detsamma gäller då också mördarsniglarna som även de tittar fram.


  Snigelsäsongen officiellt igång

  Snigelpremiären sker vanligtvis kring månadsskiftet mars-april i växtzon 1 och 2 vilka omfattar södra Sverige, Öland, Gotland, kring Mälaren och i Stockholmsområdet. Nu är marktemperaturen 4-5 grader i dessa områden och eftersom det också kommit regn eller iallafall är blött i marken så tittar de första sniglarna fram.

   Nu är marktemperaturen 4-5 grader i dessa områden och eftersom det också kommit regn så tittar de första sniglarna fram.

  Vi ser direkt på beteendet i vår e-handel genom sökningar och beställningar att snigelsäsongen officiellt är igång för 2021 i de södra delarna av landet. Ge det några veckor till så kommer sniglarna ha vaknat i stort sett hela landet.

  Nu är det alltså dags att bekämpa! Är du tidigt ute kan du räkna med mindre jobb resten av säsongen och istället ägna dig åt de roliga trädgårdssysslorna som vi alla har längtat efter.

   Är du tidigt ute kan du räkna med mindre jobb resten av säsongen och istället ägna dig åt de roliga trädgårdssysslorna...

  Det finns smarta sätt att bli av med mördarsniglar, man behöver inte lägga åtskilliga timmar på att plocka och klippa mördarsniglar. Det finns diverse bra och miljövänliga snigelmedel, nematoder, barriärer och fällor som kan underlätta jobbet att slippa sniglarna. 

   

  Snigelbekämpning tidigt på säsongen

  Det finns ett smart sätt att komma åt mördarsniglarna innan de ens tittat upp ur jorden - nematoder. Då kan övervintrade sniglar dödas innan de hinner komma upp eller ens lägga sina första ägg. Nematoder är små mikroskopiska maskar som söker upp och dödar sniglarna - helt biologiskt och giftfritt. Läs mer om hur du använder nematoden Nemalsug mot sniglar. Lyckas du med tidig bekämpning så kan du kanske för en gångs skull få den snigelfria sommar du säkert länge drömt om.

  Nemaslug kan upplevas för komplicerat och även dyrt för många. Därför tipsar vi också om vanliga klassiska snigelmedel med järnfosfat som exempelvis Ferramol. Dessa är mycket effektiva (även om du inte plockar sniglarna redan i jorden) och börjar du tidigt kan likväl dessa göra att du blir av med sniglarna. 

  Vill du bli expert på mördarsniglar och hur du enklast bekämpar dem?

   

  Huvudbild i inlägget: Mördarsnigel [© Vera Buhl, CC-BY-SA-3.0]

  Relaterade produkter
  Copyright © 2024 Stick AB
  To top