Ny nematodprodukt mot sniglar: Nematod S™

Nematodmot sniglar: Nematod S i växthus

Många har hittat nematoder mot mördarsniglar. Det har blivit ett uppskattat sätt att bekämpa då det är giftfritt samtidigt som effekten är bevisat god. Den största invändningen många har är att priset är aningen högt. Nu kommer en produkt som kan ändra på det.

 

Nematoder mot mördarsniglar är nu etablerat som ett av de vanligaste sätten att slippa problem med mördarsniglar. Användningen växer fortfarande från år till år till följd av att fler och fler får höra om nematoder och vågar sig på att testa.

Nematoder är en sorts mikroorgansimer, mikroskopiska maskar. Arten som infekterar och dödar mördarsniglar heter Phasmarhabditis hermaphrodita. Två produkter innehållande denna nematod finns på den svenska marknaden, den väletablerade Nemaslug från BASF och den nya Nematod S från Horticoop som tills nu bara sålts till professionella odlingar.

 

Likheter och skillnader mellan nematodprodukter

Nematod S fungerar i stort på samma sätt som den populära Nemaslug:

  • Samma aktiva mikroorganism/nematod, Phasmarhabditis hermaphrodita, godkänd av Naturvårdsverket
  • Behandling med nematoderna kan påbörjas så fort marktemperaturen nått 5°C
  • Frys och torkkänslig på samma sätt, trivs alltså också bäst i fuktig miljö
  • Är aktiva i jorden ca. 6 veckor från när behandling påbörjats

Några skillnader, Nematod S:

  • Förvaras liksom Nemaslug i kylskåp men aningen varmare, i 8-12°C
  • Längre hållbarhet p.g.a. en förbättrad förpackningsteknologi
  • Större storlek på förpackning anpassad för professionella eller större odlingar
  • Betydligt lägre pris per m2

 

Ökad hållbarhet

Horticoop som producerar Nematod S har lyckats att nästan fyrfaldiga hållbarheten på nematoderna. Detta medför fördelar som att du inte behöver riskera att kassera nematoder om det blir ett ihållande högtryck som gör att du inte kan behandla vid en viss tidpunkt. Just den tämligen korta hållbarheten för Nemaslug om 1-2 veckor har annars varit en av våra kunders stora utmaningar med produkten.

Hemligheten bakom den rejäla ökningen i hållbarhet är plastpåsar som andas i kombination med en cellulosablanding som nematoderna lever på medan de väntar på att få släppas ut i jakt på mördarsniglar.

Den enda nackdelen som det verkar är att ett paket Nematod S luktar ganska äckligt. Gaser som bildas från mikroorganismernas metabolism släpps ut i förpackningen och omgivningen vilket ger upphov till en inte så angenäm lukt.

 

Stor förpackning

Nematod S kommer i en förpackning som rymmer hela 100 miljoner mikroorganismer. Det räcker för att behandla en yta om ca. 330 m2. Det kan jämföras med Nemaslug som kommer i två beskedliga storlekar om 40 respektive 100 m2.

Anledningen till att Nematod S levereras i så stora paket är att tillverkaren Horticoop framförallt försett professionella odlare med produkten. Av dessa efterfrågas den större volymen samtidigt som priset är avgörande.

Blandas med vatten för att enkelt kunna sprida nematoderna i trädgården. Det stora paketet gör att antalet 8-liters vattenkannor blir aningen skrattretande. En enda förpackning Nematod S ger hela 26 vattenkannor med nematodlösning!

 

Prisvärt alternativ

Givet att det är samma mikroorganism i både Nematod S och Nemaslug, som verkar på samma sätt, skulle man kunna tänka sig att priset också skulle vara detsamma. Men så är inte fallet - inte alls faktiskt.

I en prisjämförelse där vi ser på pris per kvadratmeter (kr/m2) ser vi att Nematod S är mer än 50% billigare än Nemaslug 40 m2 och ca. 40% billigare än Nemaslug 100 m2.

Storpack av en produkt brukar betinga en viss rabatt men i detta fallet blir prisskillnaden anmärkningsvärt stor. Till detta hör också att Nematod S har en fördel i den längre hållbarheten som gör att man inte blir lika beroende av rätt väder vid en viss tidpunkt.

 

Vill du veta mer?

Länkar till produkter som inlägget tagit upp:

 

Vill du bli expert på mördarsniglar? Läs då också vårt inlägg om nematoder eller guiden om mördarsniglar.

Relaterade produkter
Copyright © 2019 Pinweel AB
To top