Rödcederolja - vanliga frågor (FAQ)

  Eteriska oljor rödcederolja

  Kan jag hitta rödcederolja på apoteket eller i ICA-butiken? Ska inte rödcederolja vara röd? Vi har samlat massor av bra frågor som vi fått från våra kunder genom åren. Nu kan du ta del av svaren och lära dig allt om rödcederolja!

  Rödcederolja är en eterisk olja, oftast utvunnen ur rödcederträslaget Juniperus Virginiana - dvs. Amerikansk rödceder. Rödcederolja används som en fräsch doftsättare i allt från parfym till hemmet och dessutom har den en avstötande effekt på flertalet små insekter som annars kan göra skada på kläder och möbler. Här följer vanliga frågor vi får om rödcederolja:

   

  Kan jag köpa rödcederolja på apoteket eller ICA?

  Vi har inte hittat rödcederolja på varken något apotek eller i någon ICA-butik (eller i någona annan dagligvaruhandelskedja för den delen). Om du vill hitta rödcederolja i fysisk butik så har du nog bäst chans hos en välsorterad järnhandel. Det snabbaste och enklaste är troligtvis att köpa rödcederolja online, exempelvis här.

   

  Kan man överbehandla med rödcederolja?

  Rödcederoljan har en karaktäristisk och mycket stark doft så det går absolut att använda för mycket och få en doft som övergår från fräsch till tung. Att andas in oljan från luften är inte farligt på något sätt men kan vara otrevligt och ge huvudvärk för dig med känslig näsa.

  Vi rekommenderar alltid att man ska börja försiktigt och hellre tar för lite från början än för mycket. Ett bra sätt är att exempelvis spraya olja på en bomullstuss och använda denna för applicering.

   

  Vad kan jag göra om det luktar för mycket rödcederolja?

  Om du upplever att du behandlat för mycket och att doften är för stark finns det enkla sätt att minska doften. Du kan till exempel:

  1. Ta hushållspapper och torka bort överflödig olja som kan finnas kvar på ytan av materialet.
  2. Ordentlig vädring av utrymmet hjälper också.
  3. Textilier som behandlats kan antingen tvättas eller vädras utomhus.
  4. Det går också att använda s.k. doftätare för att minska doften (en spray som sprayas i det påverkade utrymmet och “äter” dofter och odörer).

   

  Kan rödceder vara farligt för människor eller husdjur?

  Rödcederolja är inte farlig för människor eller djur om den används på rätt sätt. Det mesta kan tyvärr vara farligt om det används fel, exempelvis om ett barn eller en hundvalp sätter något i halsen eller konsumerar något olämpligt. Därför bör oljan alltid förvaras säkert och ofrånkomligt för barn.

  Om man får oljan direkt på huden så kan man uppleva ett obehag eller rodnad. Får man oljan på sig ska man snabbt torka bort oljan och tvätta sig med tvål och vatten - det är dock inte farligt. Oljan kan vara mycket farlig om den kommer ned i luftvägarna, dvs om man konsumerar oljan och får den i luftstrupen.

  Vad gäller allergi så har det inte konstaterats att rödcederolja är allergiframkallande. Vi har inte heller någonsin hört från någon kund som har haft en allergisk reaktion.

  I USA har man studerat trä- och byggnadsarbetare som arbetat med trävaror av rödcederträ och har exponerats för sågdamm under många år. Flera av dessa har efter en längre tid utvecklat allergi. Dock bör vi understryka att för konsumenter och normal användning så har inte några liknande effekter observerats.

   

  Vad innehåller rödcederolja?

  Den rödcederolja som vi saluför innehåller endast ren rödcederolja av träslaget Juniperus Virginiana. Den är helt outspädd och tillika helt koncentrerad.

  Vissa märken säljs som rödcederolja men är egentligen utspädda med vatten och med tillsatta essenser såsom lavendel. Oftast framgår det av innehållsförteckningen om så är fallet. Tänk på att rödcederolja är en betydligt dyrare ingrediens än ingredienser såsom lavendel, eukalyptus och såklart vatten - så betala inte för mycket om det inte är en bra och ren olja.

   

  Ska rödcederoljan vara röd?

  Namnet kan antyda att rödcederolja ska vara röd, men så är det faktiskt inte. Rödcederolja är en färglös vätska med en svagt gulaktig nyans. Förpackningar och flaskor varierar men flertalet är röda eller bruna - detta ofta av estetiska eller praktiska skäl.

   

  Vad är det i rödcederträ som motverkar skadedjur?

  Det är den naturliga eteriska oljan som finns i rödcederträ som motar bort små insekter såsom malar, pälsängrar och silverfiskar. Närmare bestämt är det de terpener som finns i rödcederoljan som är svagt giftiga för småkryp. I väldigt stor koncentration kan rödcederolja i luften döda en silverfisk, men i vanlig koncentration som vi är bekväma med att ha i hemmet så har det snarare en avvisande effekt - som att insekter känner av att det inte är nyttigt för dem och därför undviker platsen. Om du vill läsa mer om hur det fungerar så se vårt stora labbtest av rödcederoljor.

  Rödceder är inte ett bekämpningsmedel mot insekter, iallafall inte i Europa och inom EU. Men i USA är rödceder erkänt av U.S. Environmental Protection Agency (EPA) som ett bekämpningsmedel mot skadedjur med minimal risk för människor eller andra organismer.

   

  Kan rödceder fläcka kläder?

  Rödcederolja precis som alla oljor är ‘fettiga’ och kan därmed fläcka kläder eller andra känsliga material. Tänk på att även den olja som fäller ut från solida rödcederträbitar kan fläcka.

  För att undvika fläckar - se till att placera oljan/ rödcederträ så att de inte kommer i direkt kontakt med kläder eller känsliga ytor. Om du ska spraya på en list så testa på ett litet område (helst ett dolt sådant) innan du behandlar hela ytan.

  Gör såhär för att undvika fläckar på plagg eller material:

  1. Placera cederträ i papper eller på en plastbit, så att det inte ligger direkt mot kläder.
  2. Använd annars produkter som inte kommer i kontakt med kläderna, exempelvis cederträringar som hängs på galgar eller block som redan sitter på en hängare.

   

  Vad är kristallerna i oljan och på träet?

  Vita mycket små kristallbildningar kan uppstå när rödcederolja utsätts för temperaturvariationer. Detta kan synas som små kristaller i den flytande oljan eller som ett ljust puder av avlagringar på träbitar. Det är alltså en sorts fällningar som dels är ofarliga och inte heller påverkar oljans beskaffenhet.

   

  Vill du veta mer om eller köpa rödcederolja?

  Är du intresserad av att läsa mer om olika rödcederoljor, se då vårt stora labb-test av marknadens oljor, eller vill du gå direkt till produkter:

   

  Edit: inlägget uppdateras löpande med nya frågor och svar.

  Relaterade produkter
  Copyright © 2024 Stick AB
  To top