Silverfiskar i sängen? Här är lösningen

Silverfiskar säng

Det händer att skadedjur som silverfisk är fräcka nog att dyka upp i sängen. Ett intrång i det mest privata och fruktansvärt obehagligt tycker de flesta. Vi visar varför silverfiskar söker sig till sängen och hur du kan få bort dem snabbt och enkelt.

 

Få problem med skadedjur känns värre än när skadedjur dyker upp där vi är som mest avslappnade och privata, som i sängen eller soffan under fredagsmyset. Angreppet känns nästan personligt och att bli av med silverfiskarna eller vilket skadedjur det nu rör sig om känns akut och högst angeläget. Kanske ligger du just nu i sängen, uppskrämd av ett oväntat besök av silverfisk, med telefonen och söker efter en hur du kan slippa silverfiskar?

En betryggande vetskap om du har silverfiskar i sängen är att de inte kan bita eller skada dig på något sätt. Men full förståelse för att det känns äckligt att dela säng med dem och att du vill bli av med dem.

 

Därför söker sig silverfiskar till sängen

Vanliga silverfiskar håller sig mest i fuktiga miljöer som badrum, källare och kök men kan ta sig till närliggande rum i jakt på föda som är rik på stärkelse, kolhydrater och även proteiner. Så om sovrum eller vardagsrum ligger nära kök eller badrum kan de sprida sig även dit. Långsprötad silverfisk är mindre fuktkänslig och kan ta sig till husets alla rum och skrymslen. De kan förflytta sig inom hemmet själva eller så kan de ta snålskjuts med kläder, tidningar eller andra saker du flyttar.

Följande gör sängen till en attraktiv plats för silverfiskar:

  • Silverfiskar lever av oss människor, av hår- och hudrester som föda. Många av oss spenderar en stor del av dygnet i soffan och nästan alla ännu mer i sängen. Därav blir koncentrationen av “mat” hög i möbler som vi frekvent använder, dessa blir då attraktiva för silverfiskar. Lösningen är ganska enkel, att byta och tvätta sängkläder oftare.

  • Om man ibland äter i sängen så kan spill och smulor i sängen ytterligare locka silverfiskar. Speciellt kring soffor och vardagsrum är detta ett vanligt problem då ofta snacks som chips och ostbågar konsumeras (och spills) där. 

  • Ett dåligt ventilerat sovrum kan göra att luftflödet under sängen är svagt. Kombinerat med att vi sover där och vår kroppsvärme kan göra madrassen fuktig och därmed ge silverfiskar idealiska förhållanden. Likaså kan en soffa som står mot en dåligt isolerad vägg bli aningen fuktig och därmed locka silverfiskar.

  • Ibland är sängkläder behandlade med stärkelse för att hålla formen, det älskar silverfiskar. Speciellt efter att någon sovit i sängkläderna och de blivit aningen fuktiga. Så undvik stärkelse på sängkläder om du har problem med silverfiskar.

  • Ytterligare en faktor som gör att silverfiskar kan trivas i sovrummet är att de föredrar mörka platser. Ofta är sovrummet ett av de mörkaste rummen bortsett från källare och badrum. Vid silverfiskproblem kan det därför hjälpa att öppna nattgardiner och se till att släppa in ordentligt med ljus när du inte ska sova.

Sammantaget gör ovanstående att sängen eller myssoffan kan vara en attraktiv plats för silverfiskar. Men nu vet du vilka saker som påverkar och vad du kan göra för att minska sängens dragningskraft så att du får ha den ifred.

 

Så blir du av med silverfiskar i sängen 

Då det gäller utrymmen där människor vistas i stor utsträckning vill man helst undvika gifter i bekämpning. De flesta vill undvika att spraya insektsmedel direkt i sängen.

Som tur är så är säng och soffa specifika platser som ger specifika möjligheter att bekämpa silverfiskarna utan gift. Följande tre steg hjälper dig bli av med silverfiskar i sängen:

  1. För att det ska gå snabbare och vara mer effektivt rekommenderar vi att du börjar med att tvätta sängkläder och dammsuga bäddmadrassen.  

  2. Sedan använd vägglusfällor för säng- och möbelben som tillsammans med kiselgur (applicerat i botten av dessa) är en perfekt barriär mot silverfiskar. Silverfiskar som försöker ta sig upp i sängen klättrar via fällorna, kommer i kontakt med kiselgur och dör sedan inom några dagar. Detta gör att du snabbt och giftfritt blir av med silverfiskar påväg till sängen. 

  3. Ställ också ut sängen en bit från väggen så att silverfiskar inte kan ta sig den vägen. Om du har en sängstomme direkt mot golvet eller sänggavel så kan insektstejp vara ett bra alternativ, som en ram där silverfiskar annars kan ta sig upp på sängen. Antingen med kiselgur applicerat i tejpen eller bara låta silverfiskar fastna i tejpen.

En bonus efter att du blivit av med silverfiskarna är att du nu också har ett fullgott skydd mot vägglöss och andra krypande insekter. 

 

Silverfiskar i andra utrymmen? 

Det vanligaste är som sagt att silverfiskar främst dyker upp i källare, tvättstuga, badrum, kök och andra utrymmen där det är lite fuktigt, inte i sovrum. Har du fått in silverfiskar i sovrummet så finns de tyvärr troligtvis även på andra ställen i huset eller lägenheten. Här kan du läsa mer om bekämpning av silverfisk generellt. För att bli av med silverfiskar i huset rekommenderas även insektsspray och silverfiskfällor.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top