Så sköter du ull på bästa sätt

    Ull skötselråd

    Ull är ett fantastiskt material som är hållbart, håller dig torr och varm, samtidigt som det andas. Men ull är också ett känsligt material som kan slitas snabbt och det är tyvärr även klädesmalens favoritföda. Vi visar hur du sköter och skyddar dina favoritplagg så de håller länge.

    Ull är egentligen pälsen från något djur, vanligast fårets ull, som spinns till tråd eller garn. Slutresultatet är ett material med antibakteriella egenskaper som andas och håller dig torr. Att ullen suttit på ett djur som lever i både värme och kylas gör att materialet har superba termoreglerande egenskaper som värmer dig i kyla och andas/svalkar i värme. Ull värmer till och med när den är fuktig, en egenskap som är svår att hitta bland syntetiska material.

    Gemensamt för i princip alla sorters ull är att det är ett fint och dyrt material. Från får kommer till exempel den mjuka eftertraktade merinoullen, sedan finns ull från kashmirget - kashmirull och världens dyraste ull som kommer från lamadjuret vikunjan - vikunjaull. En kappa av vikunjaull kan kosta så mycket som 300.000 kr och en stor del av kostnaden beror på råvaran som blir dyr då en vikunja bara producerar 125 gram ull per år. Så av förståeliga skäl finns det anledning att sköta sina ull-plagg rätt, oavsett om det är merino eller vikunja.

    Ull finns i allt från funktionsplagg som underställ, till vackra intrikata scarfs, myskoftor eller rejäla vinterrockar. Ett mångsidigt material vars egenskaper gör att det passar för mycket.


     Visste du? Ullfibrer släpper in vattenånga men inte vatten i flytande form. Detta gör att smuts, bakterier och doftpartiklar som transporteras med vatten inte kommer in i fibrerna. Dessa fastnar utanpå och kan lätt avlägsnas genom att vädera plagget.


     

    Så slits ull

    Slitage på ull kommer framförallt från användning som gör att ullfibrer nopprar sig och på sikt gör materialet tunnare, från tvätt, felaktig skötsel eller externa skador som att något fastnar i de känsliga ulltrådarna.

    En vanlig orsak till förstörda ullplagg är jackor med kardborreband som fastnar på samma ställe på plagget om och om igen och sliter ut plagget på det stället. Eller att du ofta sitter på ett visst sätt med armbågarna mot skrivbordet på jobbet och att favorittröjan slits just där.

    En annan form av slitage är skadedjur som föder av organiskt material hittar ullplaggen under förvaring och skadar dem, vanligast är klädesmal eller pälsänger. Risken för detta är stor över tid om inga åtgärder vidtas. Skadeinsekter älskar materialet i plaggen och det underlättar festmåltiden att plaggen ofta har lösa eller uppluckrade fibrer av långvarig användning och sällsynta tvättar, som gör dem lättare att förtära. 

    Ullkläder förvaring

    Så sköter du ull

    Eftersom ull har antibakteriella egenskaper behöver det inte tvättas lika frekvent som andra plagg, det håller sig helt enkelt fräscht och börjar inte lukta illa lika snabbt. Istället rekommenderas att vädra plagg av ull ordentligt med regelbundet. En nackdel med tiden mellan tvättar är dock att fibrer ligger kvar och nopprar sig på plagget. Stör du dig på noppror kan dessa enkelt tas bort med kam eller noppborttagare. 

    När ullplagget ska tvättas bör tvättråden följas noga för att undvika att plagget tar skada. Se också till att inte tvätta tillsammans med andra färger och se till att det inte finns andra plagg med dragkedjor, kardborrband eller annat som kan slita på ullplagget i tvätten. Med fördel bör du använda svagare tvättmedel som passar för ull, inte ha belkmedel och absolut inte torktummla ullplagg. Häng istället upp plagget och låt det torka naturligt.

    För att summera skötselråden för ull:

    1. Tvätta plaggen sällan men vädra och skaka dem regelbundet.
    2. Avnoppra plaggen när det behövs, dels för att de ska hålla sig fräscha men också för att få bort lösa fibrer som skadedjur gillar.
    3. Gnugga inte för att få bort fläckar utan blöt och avlägsna med försiktighet.
    4. Följ plaggets tvättråd slaviskt. 
    5. Använd milt tvättmedel avsett för ull, inget blekmedel och torktumla aldrig.
    6. Torktumla inte och använd inte torkskåp för ull. Rulla istället in plagget i en handduk och krama ur vatten.
    7. Undvik att tvätta tillsammans med kläder av annan färg eller med detaljer som kan skada ullplagget.

    Förvaring är nästa sak att tänka på. När ullplaggen inte används bör de förvaras säkert så att skadedjur inte kommer åt dem, något vi går igenom i detalj i nästa avsnitt.

     

    Så skyddar du ull 

    Skadedjur söker sig till naturmaterial som ull för att lägga sina ägg. När dess larver kläcks har de gott om föda tillgängligt för att växa och utvecklas genom sina tillväxtstadier för att sedan ge upphov till fler generationer skadegörare. Angreppen tar oftast formen av hål i plaggen, som är svåra att laga och resultatet av lagningar blir sällan helt perfekt.

    Som tur är finns det saker du kan göra för att förhindra angrepp från klädesmal och pälsänger:

    • Kontrollera alltid kläder innan de ska förvaras. Skaka och piska kläderna och se om du hittar malar eller larver.
    • Förvara kläder i vakuumpåsar eller förslutna plastbackar.
    • Placera rödcederträ där ullkläder förvaras, doften avskräcker skadedjur.
    • Använd monitoringfällor i hemmet kring klädesförvaring så att du snabbt uppdagar malproblem innan skadan är skedd.
    • Om du upptäcker ett angrepp av tex. mal eller pälsänger bör du sätta igång med bekämpning direkt för att minimera skador. Tex. behandla klädförvaring med insektsmedel och frysa angripna plagg.

     Tips: När det gäller förvaring av ullplagg som används ofta är det kanske inte praktiskt eller bekvämt att upprätthålla en helt försluten förvaringsregim. I dessa fall är ett enkelt med praktiskt tips att placera plagg av syntetiska material ovanpå ullplaggen, detta för att till del kamouflera plaggen för skadedjur som letar kläckningsplats.


    Med ovanstående åtgärder är chansen god att du slipper få dina fina plagg förstörda av skadedjur. Se mer ingående om hur du kan slippa mal och checklista för städning i samband med malangrepp.

    Relaterade produkter
    Copyright © 2024 Stick AB
    To top