Smart svensk doftätare tar bort odörer

Smellsfine luktduk anti soprum

En duk i soprummet eller den fuktiga källaren som tar bort alla odörer. Håller flera år, fläckar inte och luktar inte såklart. För bra för att vara sant? Det är det inte, läs mer om den nya svenska innovationen Smellsfine.

 

Odörer - lukt vi helst slipper

Vid skadedjursangrepp är det vanligt att odörer kommer med på köpet som den objudna kusinen, vilket gjort att vi intresserat oss för problemet med lukt. Odörer är mer eller mindre oangenäma eller till och med fuktansvärda lukter. Det kan vara lukt av urin på en toalett, svett i omklädningsrum, sopor i soprum, rök i rökrum, bensin från spill i garaget, unken doft i en oanvänd husvagn eller kylskåpet, mögel i ett fuktskadat utrymme eller husdjurens “toa” som luktar illa. 

Här är några fler otrevliga lukter och vad de beror på:

 • Avlopp kan ge lukt som lätt känns igen… Allt som oftast beror luktutsläpp på otätheter i anslutningar, till exempel i golvbrunnar eller anslutningar. Det kan också bero på mer akuta problem, tex. ett stopp som gjort att avloppet svämmat över.
 • Gammalt hus luktar instängt och “gammalt” helt enkelt. Oftast beror lukten på undermålig ventilation och lukter som kommer från byggmaterial huset är byggt av.
 • Jordlukt luktar källare och aningen fuktigt eller metalliskt för den känsliga näsan. Lukten kan indikera fuktproblem men kan även finnas i krypgrunder mm. utan att fuktproblem föreligger. 
 • Sommarstugelukt luktar unket och instängt. Oftast kommer lukten av att värmen varit avslagen över vintern och fukthalten stigit i alla material som ger lukt. 

Vi har hittat lösningen på odörer i hem såväl eller husvagn, som kan användas vid skadedjurssanering eller för vardagliga lukter du helst slipper. Med vädring och antiluktdukar kan dåliga lukter vara ett minne blott. Du slipper air freshners, wunderbaums och andra kemiska maskeringsdofter som kombinerat med ursprungslukten inte sällan blir ännu värre. 

 

Smellsfine doftätardukar

Smellsfine är en så kallad doftätare, och precis som det låter så “äter” Smellsfine-duken upp oönskad lukt. Duken är behandlad med amorf kiselsyra (dvs. en sorts kiselpartiklar som kommer av naturen i form av fossiliserade kiselalger). Alltså en nära släkting till mirakelmedlet kiselgur. En stor fördel är att duken kan vara verksam flera år! Jämför det med liknande produkter som är verksamma snarare veckor eller månader om man har tur.

Kiselsyran ligger på dukens yta och innehåller kemiska parningsagenter som binder illaluktande partiklar från luften. Med andra ord en sorts naturlig kemisk luftrening. Dessutom neutraliseras partiklarna i duken genom en katalytisk process och omvandlas till andra partiklar utan lukt.

Smellsfine luktdukar är aktiva dygnet runt och mättas inte av mängden partiklar som binds. Det innebär att duken kan användas inte dagar utan snarare år. När duken blir smutsig av damm, fett och andra partiklar som finns i luften och sätter sig på ytan så kan man tvätta den och fortsätta användningen med bibehållen effekt. Duken kan dessutom tvättas hela 40 gånger innan effekten avtar.

 

Smart med Smellsfine

Smellsfine är en smart svensk patenterad uppfinning som är:

 • Doftfri: luktar inget alls, och tur är väl det med tanke på produkten syfte =)
 • Fläckar inte: Kan placeras med ex. känsliga kläder utan att de tar skada.
 • Giftfri: Innehåller inget farligt så helt säker för barn och husdjur.
 • Hypereffektiv: Reducerar 99% av oönskade lukter.
 • Omedelbar: Redan efter 10 minuter är effekten märkbar.
 • Långtidsverkande: Duken är verksam flera år och tvättbar när den smutsats.
 • Ren: Innehåller inga farliga kemikalier och förbrukad blir brännbart avfall.

 

Tips på användningsområden

Smellsfine kan användas i garderober, städskrubb eller sovrum där vi ställer höga krav på luftkvaliteten. De passar också bra för alla platser där oönskade dofter finns, allt från i hemmets källare, vind, garage, till kyl eller frys. Publika platser som nyttjas frekvent kan ha dålig lufthygien, såsom i soprum, omklädningsrum, rökrum eller offentliga toaletter. Stick testade själva Smellsfine i ett soprum och vi blev överraskade över hur effektivt lukter reducerades.

Platser där spill kan ge upphov till odörer är också lämpliga platser, ex.kylrum, garage mm. Även i fordon som bil, båt, husvagn eller husbil hjälper Smellsfine att hålla god luftkvalitet.

Speciellt lämpliga är dukarna vid sanering, tex. i fall då djurkadaver dragits in otillgängligt under en byggnad eller för att få bord odören av möss eller råttor som byggt sitt bo

Smellsfineduk klädlåda

Vanliga frågor om Smellsfine

Följande är några vanliga frågor om Smellsfine:

Kan jag ha Smellsfine-dukar i barnrummet?

Ja absolut, dukarna sprider inte några hälsofarliga ämnen utan kan användas stadigvarande i tex. sovrum utan risk. Snarare leder användning till en fräsch inomhusluft som kan vara positivt för hälsa och välbefinnande.

Är Smellsfine farlig för husdjur?

Produkten är inte farlig för husdjur utan kan användas för att reducera dålig lukt kring en kattlåda eller djurs sovplats. Dock är dukarna inte avsedda som leksaker för husdjur eller något de ska äta upp. Att ett djur slickar på eller kommer i kontakt med duken är inte farligt på något sätt.

Finns något som är giftigt i dukarna?

Dukarna innehåller kisel (den vanligaste förekommande mineralen i naturen som finns i tex. sand och lera), vatten och vätmedel. Inga av dessa ämnen är giftiga. Dukarna i kontakt med andra ämnen ger inte heller några nya föreningar som är giftiga.

Fungerar i kylskåp?

Ja Smellsfine fungerar utmärkt i kylskåp och kyla, även i frysen. Funktionen försämras inte av temperatur utan snarare att den fungerar extra bra då det är ett begränsat utrymme som inte kan ventileras naturligt. 

Hjälper Smellsfine mot mögellukt?

Smellsfine reducerar mögellukt men inte lika effektivt som andra lukter. Anledningen är att människor är extra känsliga mot mögellukt då det fungerar som en biologiskt betingad varning för något hälsofarligt, de få partiklar som blir kvar luktar därför tillräckligt starkt för oss för att lukten ska finnas kvar. 

Hur många dukar behöver jag?

Rekommendationen generellt är 4 dukar per 20m3 , 2 för en bil och 3 till en husvagn. Dock kan fler eller färre behövas beroende på luktintensitet samt vilken nivå av luktreducering som önskas, fler dukar ger en högre nivå av reducering.

Kan Smellsfine delas upp i bitar?

Ja absolut, dukarna kan tex. klippas i mindre enheter vilket kan vara praktiskt för att få plats i trånga utrymmen. Tänk dock på att effektiviteten minskar motsvarnade storleken.

Hur sopsorteras dukarna?

Förpackningen sorteras som plast respektive papper och uttjänta antiluktdukar som brännbart avfall.

 

Köp Smellsfine anti-luktdukar här.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top