Blir 2018 ett mördarsnigelår?

Mördarsnigel äter mördarsnigelårBild: Mördarsnigel äter i Stockholmsträdgård (© Xauxa, CC-BY-SA-3.0)

 

Vi ville redan nu veta hur utsikterna ser ut för mördarsniglar under 2018; Blir det ett snigelår som många befarar eller decimerades populationen under det tuffa 2017? Vi frågade Sveriges främsta snigelexpert Ted von Proschwitz för att få svaren.  

Nedan följer vår intervju med Ted von Proschwitz, biolog och expert på sniglar vid Göteborgs naturhistoriska museum, som delar med sig av sin kunskap om mördarsniglar.

 

Vad avgör om det blir ett snigelår eller ej?

Vi vet att väder är avgörande för sniglarna men finns det någon enkel tumregel som kan hjälpa oss att tidigt få en fingervisning om hur stort snigelproblemet kommer att bli?

  • Det som är avgörande för om ett år blir ett "snigelår" eller inte är hur mycket det regnar under månaden maj. Sniglarna övervintrar som ungdjur och dessa är mer känsliga för torka än vuxna. De kommer upp till ytan när temperaturen stiger under maj. Regnar det då mycket överlever många och tvärt om.

Så den enkla tumregeln är maj torrt = få sniglar, maj vått = många sniglar?

  • I år [2017 reds.anm.] var maj torr = få sniglar. Jämför 2015 och 2007 som var de värsta "snigelåren" hittills i Sverige.

 

Tog mördarsniglarna skada av det tuffa 2017?

Vågar vi hoppas på att det tuffa året 2017 (torr maj och relativt låga sommartemperaturer) skadade snigelpopulationen till den grad att vi kan förvänta oss färre sniglar även i år?

  • Tyvärr är det nog inte så att mördarsniglarna tagit någon långsiktig skada. Med sin stora fortplantningspotential är de oerhört duktiga på att återhämta sig.

 

Vår prognos för snigelåret 2018

Många hoppas att den kalla vinter som varit i Sverige på många håll skulle påverka sniglarna då de övervintrat. Men då sniglarna inte kommer upp förrän det är fyra grader i marken så påverkas de tyvärr inte ens av extrema minusgrader där de ligger tryggt under ett isolerande snötäcke. Så därmed kan vi inte vänta oss att vinterns kyla har påverkat snigelpopulationen.

Det är för tidigt att göra några regnprognoser för maj månad. Dock vet vi att våren är sen i år och att smältande snö ligger kvar på många platser så troligtvis kommer marken vara blöt i stora delar av landet även utan betydande nederbörd i vår. På vissa delar är snötäcket det dubbla mot vad som är normalt för årstiden (enl. SMHI).

Har vi tur så övergår snötäcket direkt till ånga (det meteorologerna kallar sublimering) och ytmarken blir då inte så blöt. Ytterligare en möjlighet att hoppas på är att varma försommarvindar torkar ut markskiktet. Men det mest sannolika är att vi, iallafall i stora delar av landet, får en förhöjd vattenmängd i marken på grund av avsmältningen.

Mot den bakgrunden, med Teds enkla tumregel och de långtidsprognoser för väder som finns just nu, så tyder det på att vi tyvärr kan få ett ordentligt snigelår 2018. Tipset är att hålla koll på vädret i maj för att veta med mer säkerhet.

 


 Tips: Håll koll på regnmängden under maj månad där du bor - den är avgörande för hela snigelsäsongen.


 

Uppdatering (reds.anm.): Nu vet vi utfallet i väder och kan konstatera att maj blev en exceptionellt torr, regnfattig och varm månad i hela landet. Till och med så pass att vi i modern tid inte upplevt något liknande! Det positiva detta medför är att sniglarna får ett otroligt svårt år - vi räknar med att populationen mördarsniglar går ned avsevärt. 

Vår rekommendation är att man ska ta chansen att bekämpa de mördarsniglar som klarar sig. En tuff säsong och torr säsong kombinerat med bekämpningsåtgärder bör kunna decimera snigelpopulationen ordentligt och kanske kan man då få en påverkan på sniglarna som håller i sig även kommande säsonger.

 

Bekämpa i tid - redan i jorden när marken nått 5 grader

De som är tidigt ute kan räkna med betydligt mindre problem med sniglar och jobb resten av säsongen. Det bästa är om man till och med hinner ta sniglarna i jorden innan de kommer upp och lägger sina första ägg. Då har man en betydligt mindre population att hantera resten av säsongen.

För att föregripa sniglarna och komma åt dem redan i jorden rekommenderar vi nematoder mot mördarsniglar, en sorts biologisk och ekologisk bekämpning av mördarsniglar. Behandling med nematoder kan påbörjas redan innan sniglarna kommit upp och börjat lägga ägg - så fort marktemperaturen nått 5 grader.

Vill du lära dig mer om Nemaslug (nematoder mot mördarsniglar) så se antingen produktsidan där det finns mer information (se även “Vanliga frågor” längst ner på sidan) eller läs vårt tidigare blogginlägg: Mikrobiologi mot mördarsniglar: Nemaslug nematoder

Vill du bli expert på mördarsniglar och hur du blir av med dem? Läs den djuplodande guiden om mördarsniglar.

Relaterade produkter
Copyright © 2019 Pinweel AB
To top