Blir 2019 ett mördarsnigelår?

Mördarsnigel äter mördarsnigelår

Vi ville redan nu veta hur utsikterna ser ut för mördarsniglar under 2019; Blir det ett snigelår trots att populationen decimerades under den varma sommaren 2018? Vi frågade Sveriges främsta snigelexpert Ted von Proschwitz för att få vägledning kring att göra en snigelprognos.  

Nedan följer vår intervju med Ted von Proschwitz (från 2017), biolog och expert på sniglar vid Göteborgs naturhistoriska museum, som delar med sig av sin kunskap om mördarsniglar.

 

Vad avgör om det blir ett snigelår eller ej?

Vi vet att väder är avgörande för sniglarna men finns det någon enkel tumregel som kan hjälpa oss att tidigt få en fingervisning om hur stort snigelproblemet kommer att bli?

  • “Det som är avgörande för om ett år blir ett "snigelår" eller inte är hur mycket det regnar under månaden maj. Sniglarna övervintrar som ungdjur och dessa är mer känsliga för torka än vuxna. De kommer upp till ytan när temperaturen stiger under maj. Regnar det då mycket överlever många och tvärt om.”

Så den enkla tumregeln är maj torrt = få sniglar, maj vått = många sniglar?

  • “I år [2017 reds.anm.] var maj torr = få sniglar. Jämför 2015 och 2007 som var de värsta "snigelåren" hittills i Sverige.”

 

Tog mördarsniglarna skada av det tuffa 2017?

Vågar vi hoppas på att det tuffa året 2017 (torr maj och relativt låga sommartemperaturer) skadade snigelpopulationen till den grad att vi kan förvänta oss färre sniglar även i år?

  • “Tyvärr är det nog inte så att mördarsniglarna tagit någon långsiktig skada. Med sin stora fortplantningspotential är de oerhört duktiga på att återhämta sig.”

 

Tufft 2017, men ett ännu tuffare 2018

Ett tufft 2017 följt av ett ännu tuffare 2018 kan däremot ha gett sniglarna dåliga utsikter för att bygga upp populationen under 2019. Den extrema torka som rådde sommaren 2018 i nästan hela landet gjorde att sniglarna gick ned i antal och nästan var obefintliga på många platser där de vanligtvis frodats.

Den kalla vintern som rådde på många platser påverkar dock inte sniglarna så mycket som man skulle kunna tro. Detta då sniglarna övervintrar i hålor i marken där temperaturen är konstant plusgradig. Sedan kommer sniglarna inte upp förrän det är fyra grader i marken. Så inte ens extrema minusgrader påverkar sniglarna nämnvärt.

 

Vår prognos för snigelåret 2019

Snigelpopulationen reducerades ordentligt under torkan som var 2018. Det innebär i sin tur att färre sniglar överlevde och övervintrade. Färre mördarsniglar kommer då komma upp på våren för att lägga sin ägg.

Den viktigaste faktorn för sniglarnas förutsättningar är regnmängden under maj månad. Det är för tidigt att göra några regnprognoser för hela maj månad. Hittills kan vi konstatera att det kommit ganska normala mängder regn för årstiden, men att marken fortfarande är torr på många ställen.


 Tips: Håll koll på regnmängden under maj månad där du bor - den är avgörande för hela snigelsäsongen.


Mot den bakgrunden (tuffa 2017 och 2018), med Teds enkla tumregel och de väderförhållanden/prognoser som råder just nu, så tyder det på att vi har goda möjligheter att få njuta av ett tämligen snigelfritt 2019.

En liten brasklapp, mördarsniglar fortplantar sig väldigt snabbt i goda förhållanden. Därmed kan de ganska snabbt återhämta populationen om förhållanden blir “rätt” - dvs. om vi får ett regnigt maj och sedan växlande väder under sommarmånaderna.

Tipset är att hålla koll på hur vädret i maj utvecklas för att veta med mer säkerhet om det blir ett snigelår eller ej.

 

Bekämpa i tid - redan i jorden när marken nått 5 grader

Oavsett om det blir mycket eller lite mördarsniglar så kan du som är tidigt ute med bekämpningen räkna med betydligt mindre problem med sniglar, och mindre jobb resten av säsongen. Det bästa är om man till och med hinner ta sniglarna i jorden innan de kommer upp och lägger sina första ägg. Då har man en betydligt mindre population att hantera resten av säsongen.

För att föregripa sniglarna och komma åt dem redan i jorden rekommenderar vi nematoder mot mördarsniglar, en sorts biologisk och ekologisk bekämpning av mördarsniglar. Behandling med nematoder kan påbörjas redan innan sniglarna kommit upp och börjat lägga ägg - så fort marktemperaturen nått 5 grader.

Vill du lära dig mer om Nemaslug (nematoder mot mördarsniglar) så se antingen produktsidan där det finns mer information (se även “Vanliga frågor” längst ner på sidan) eller läs vårt tidigare blogginlägg: Mikrobiologi mot mördarsniglar: Nemaslug nematoder

Vill du bli expert på mördarsniglar och hur du blir av med dem? Läs den djuplodande guiden om mördarsniglar.

 

Huvudbild: Mördarsnigel äter i Stockholmsträdgård (© Xauxa, CC-BY-SA-3.0)

Relaterade produkter
Copyright © 2022 Stick AB
To top