Spindelskräck - så blir du av med den

Spindelskräck pixlar spindel

Visste du att det finns fobi mot ‘färgen gul’? Spindelfobi är betydligt vanligare då ungefär 3,5% av svenskarna är drabbade. Det finns smarta sätt att minska fobin eller helt slippa den. Vi visar också hur du slipper spindlar i sovrummet om du ännu inte tagit tag i din fobi.

 

Fobier är inget ovanligt - till exempel upplever upp till 20% av svenskar social fobi någon gång under sin livstid. Enligt svensk forskning har hela 3,5% av befolkningen spindelfobi. Fobier kopplade till djur (ex. spindelfobi) och naturliga fenomen brukar komma redan i barndomen - kring sjuårsåldern.

Fobi definieras som en irrationell eller överdriven rädsla för något, till den grad att den drabbade blir negativt påverkad i livet. Vanliga fobier är till exempel social fobi eller flygrädsla. Men det finns fobier mot allt möjligt som man kanske inte skulle förvänta sig, exempelvis mot åska (Brontofobi), böcker (Bibliofobi) och färgen gul (Xanthofobi).

Kvinnor är överrepresenterade när det gäller fobier mot levande varelser, naturföreteelser och för specifika situationer. 75-90% av dessa fobier står kvinnor för. När det gäller spindelfobi står kvinnor för 75% i Sverige.

 

Detta är spindelfobi

Spindelfobi eller arachnofobi som det heter på fackspråk definieras som en överdriven och irrationell rädsla för spindlar. Den som har spindelfobi kan uppleva starkt obehag, ångest eller panikattacker om de utsätts för en spindel eller ett stimuli som liknar en spindel.

Skillnaden på det som kan sägas vara ett normalt obehag av spindlar och fobi går ungefär vid om du upplever att rädslan för spindlar gör att ditt liv påverkas negativt.

Det finns lite olika teorier om vad som ger upphov till spindelfobi. En rimlig teori är att våra mänskliga förfäder inte kunde särskilja giftiga spindlar från spindlar i allmänhet. Detta ledde då till att man aktade sig för alla spindlar. Rädslan spreds från generation till generation och ska över tid ha skapat ett genetiskt avtryck såväl som ett beteendemässigt avtryck i och med uppfostran.

 

Är spindlar farliga?

De spindlar vi har i Sverige är inte farliga för människor då de inte är giftiga i den grad att det påverkar människor. Man kan förvisso bli biten och få en viss reaktion på bettet men det är inget som vållar någon långsiktig skada.

Snarare är spindlar att betrakta som nyttodjur då de livnär sig på skadedjur såsom bladlöss, flugor, vetemyggor, klädesmal med fler. Spindlar håller helt enkelt rent från skadedjur som annars kan föröka sig och skapa stora problem i hus och hem. Av denna anledning bör du vara restriktiv i att bekämpa spindlar och hellre försöka bli av med din spindelfobi.

 

Så slipper du spindelfobi

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är det traditionella sättet att bota eller förbättra spindelfobi. Ofta går det ut på att på ett kontrollerat sätt närma sig spindlar med stöd och guidning av en psykolog. Troligtvis börjar det med att du får se bilder på spindlar varpå stimuli gradvis ökar när du känner dig trygg med situationen.

För många räcker det med endast ett behandlingstillfälle med kognitiv beteendeterapi och hela 90% ska uppnå iallafall någon grad av förbättring som resultat.

Behandling med hjälp av ny teknik såsom virtual reality är nu på frammarsch. Det går ut på att du i en trygg miljö utsätts för en virtuell spindel. Du har själv kontroll över situationen och kan successivt närma dig spindeln. Om det blir outhärdligt kan du dra dig tillbaka från spindeln eller avbryta.

I ett forskningsprojekt på Stockholms Universitet kan du testa detta gratis. Projektet är lite skojfriskt döpt till VIMSE, vilket står för Virtual reality Method for Spider phobia Exposure therapy.

 

Vill du bli av med spindlar?

Lider du av att dela hem med spindlar, kanske speciellt i vissa rum såsom sovrum eller vardagsrum, så är bekämpning av spindlarna såklart ett alternativ.

Det mest effektiva du kan göra är att fokusera på städning. Om du regelbundet tar bort spindlarnas nät och de insekter de livnär sig på så kommer spindlarna snart söka sig vidare. På så sätt slipper du döda nyttodjuren och de får istället en ny chans någon annanstans där de inte påverkar dig.

För att snabbare och effektivare bli av med oönskade spindlar kan du komplettera med följande:

 

#1 Bekämpningsmedel

Enkel biocidspray som verkar direkt bekämpande om du sprayar på spindlar eller mer långsiktigt om du använder den på platser där spindlarna brukar uppehålla sig.

#2 Klisterfällor

Fångar spindlarna på ett klisterark. Lite taskigt och ironiskt då spindlarna själva jagar sina byten på ett liknande sätt med sina klibbiga nät.

Vill du bli expert på spindlar och hur man bekämpar dem? Läs då vår expertguide om spindlar.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top