Starkaste myggmedlet - rätt val för fiske och jakt

Effektivt myggmedel fiske

Myggor kan förvandla den bästa fisketuren till en mardröm. Vill du kunna njuta av naturen i myggland krävs ett riktigt bra och starkt myggmedel - det har vi äntligen hittat!

 

Myggor älskar sommar och bra väder - de trivs betydligt sämre i regn, kyla och blåst. Tyvärr gäller detsamma oss människor vilket gör att våra finaste uteupplevelser (jakt, fiske, camping, bad vid klipporna mm.) krockar obönhörligt med en dovt surrande mörk myggsvärm. Om du dessutom är aktiv och svettas eller passat på att dricka något svalkande alkoholhaltigt så blir du ännu mer synlig och attraktiv för myggorna. Det är nästan så att myggorna är perfekt utformade för att förstöra en trevlig stund.

Som tur är finns det motmedel. Då menar vi inte att desperat slå efter varenda mygga som kommer i närheten, det i sig blir en fruktansvärt uttröttande och tråkig outing. Nej då menar vi såklart myggmedel som utan insats från dig håller myggor på behörigt avstånd. För jakt, fiske och andra utomhusaktiviteter när myggplågan är som värst räcker de flesta myggmedel inte till. De är för svaga och resultatet blir ofta att du trots ett tjockt lager myggmedel och otillåtet antal insmörjningar blir ordentligt myggbiten. 

Nu finns äntligen ett godkänt myggmedel i Sverige som innehåller 40% DEET och faktiskt klarar att hålla myggen borta - Myggmedlet DEET 40% Care Plus. Precis det du behöver för jakt, fiske eller en trevlig utevistelse i myggland!

 

Vad är DEET? 

DEET är den vanligaste aktiva substansen i majoriteten av dagens myggmedel. DEET står för Dietyltoluamid och utvecklades av USA:s militär under början av 1940-talet. Sedan dess har det använts militärt och i jordbruk, samt sedan slutet av 50-talet även för privatpersoner i form av myggmedel. 

Från början visade tester av DEET att det fungerade genom att blockera myggors receptorer som de använder för att detektera mänskliga dofter som svett och utandning. Alltså att det på sätt och vis maskerade de doftsignaler människor sänder ut och därmed gör oss osynliga för myggor. Senare kom man fram till att DEET hade en myggavvisande effekt även utan människor närvarande. Man observerade i tester att myggor starkt ogillade att komma nära DEET, ämnet visade sig störa deras receptorer och sinnesorgan på ett för myggan obehagligt sätt.


Visste du? DEET är inte bara verksamt mot myggor utan också mot fästingar, loppor samt mot de flesta bitande/stickande insekter (ex. knott, broms mm.).


En enkel tumregel när det gäller myggmedel är att titta på halten DEET i innehållet. Ju högre procentuell andel, ju längre verkar myggmedlet. Till exempel verkar ett medel med 100% DEET i ca. 12 timmar medan 25% ger ca. 4 timmars skydd. Det innebär att med en låg halt DEET så bör man applicera myggmedlet oftare.

De flesta myggmedel som hittills varit godkända i Sverige har haft kring 20% DEET eller lägre. 

 

Är ett starkt myggmedel farligt?

De myggmedel som är godkända av Kemikalieinspektionen i Sverige är bedömda säkra att använda så länge de används på ett korrekt sätt enligt produktens instruktioner. Myggmedlet DEET 40% Care Plus är ett godkänt myggmedel, så trots sin styrka är det även säkert för den som använder det.

Myggmedel som använder DEET har använts under mycket lång tid och har säkert använts på människor uppemot 10 miljarder gånger. Därmed är DEET det mest vältestade verksamma ämnet för myggmedel som finns. Det man funnit är att myggmedel med DEET är mycket säkra att använda givet att de används på rätt sätt. 

För vuxna och vad gäller myggmedel som innehåller en hög halt DEET bör du tänka på följande för att använda myggmedlet på ett säkert sätt:

  • Applicera inte under kläder.
  • Applicera inte på sår eller skadad hud.
  • Applicera inte oftare eller mer än vad som anges på produkten.
  • Tvätta av myggmedlet när det inte längre behöver användas.

Ganska enkla förhållningsregler för att kunna få en fisketur i fred, visst?

För barn och i synnerhet små barn eller spädbarn finns det begränsningar i vilka myggmedel som passar. Läs också inlägget om bäst myggmedel för barn.

 

Det starkaste myggmedlet: DEET 40% Care Plus

Care Plus kan tyckas vara ett namn som inte klingar helt rätt för marknadens mest potenta och effektiva myggmedel, troligtvis är medlet varken “Care Plus” för din hud eller för myggorna. Men namnet åsido så innehåller produkten 40% DEET vilket gör det tillräckligt bra att hålla myggorna ifrån dig i upp till 8 timmar.

40% DEET är ett ordentligt lyft från de andra myggmedel som funnits att tillgå (oftast med ca. 20% DEET). Och skyddstiden är därmed avsevärt längre. Att tid är pengar är en gammal sanning men i detta fall stämmer inte det - Myggmedlet DEET 40% Care Plus har ett överkomligt pris helt i linje med konkurrerande och betydligt svagare myggmedel.

På 8 timmar hinner du njuta en hel del av valfri aktivitet och kanske till och med uppnå någon sorts inre frid när stickande myggor inte längre pockar på din uppmärksamhet.

Vill du veta mer om mygg och hur du slipper dem? Läs isåfall vår omfattande myggguide.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top