Fågelsäkring

  Produkter för att täta och fysiskt stänga ute fåglar från en plats och därmed hindra dem från att etablera sig.

  Alla produkter

  Visa fler

  Köp-guide fågelsäkring

  Här hittar du vidare info om fågelsäkring för att guida ditt val att hitta rätt fågelsäkringsprodukter att köpa.

   

  Hur fungerar fågelsäkring?

  Det finns tre nivåer av åtgärder mot fåglar. Den enklaste formen är fågelskrämmor som avser skrämma bort fåglar på olika sätt från en plats, tex. drakar som liknar rovfåglar på en parkeringsplats. Nästa nivå är fågelskydd som hindrar fåglar att uppsöka en viss plats, tex. fågelpiggar på en avsats på en byggnad som fåglar annars besöker eller bygger sitt bo på. Fågelsäkring är tredje nivån och snäppet mer långtgående än fågelskydd där fåglar totalt stängs ute från tillgång till en plats. 

  Fågelsäkring innebär att fåglar hindras fysiskt från att ta sig fram eller in, till exempel med hjälp av fågelnät, stålnät eller andra tätningsmaterial som musborst eller gnagarstoppull. Väl på plats och rätt utfört ger fågelsäkring i princip 100% skydd mot att fåglar etablerar sig.

   

  Vilka fördelar har fågelsäkring?

  Fördelar med fågelsäkring är främst följande:

  1. Effektivt: Rätt utfört ger fågelsäkring ofta ett fullständigt skydd mot fåglar. 
  2. Beständigt: Fågelsäkringsprodukter liknar mest av allt byggmaterial och kan ha en mycket lång livslängd.
  3. Humant och giftfritt: Skadar inte fåglar på något sätt och är inte heller skadligt för andra djur, samt innehåller inte några ämnen som är skadliga för miljön.

  Den enda egentliga nackdelen med fågelsäkring är att det inte lämpar sig för att skydda alla typer av ytor. Ta till exempel en båtmarina som är helt tillgänglig för fåglar, ingen typ av fågelsäkring som är praktiskt möjlig på en sådan plats skulle komplett stoppa fåglar. I dessa fall är troligtvis fågelskydd eller fågelskrämmor ett bättre alternativ.

   

  Vilken sorts fågelsäkring passar?

  Följande är vanliga platser för fågelsäkring mappat mot vilken produkt som vanligtvis passar bäst:

  Plats
  Produkt
  FruktträdFågelnät
  OdlingFågelnät
  BalkongFågelnät
  VentilStålnät
  SkorstenStålnät
  Öppning krypgrundStålnät
  Luftspalt vid fasadMusborst
  Hålighet timmerfasadStålull

   

  En fördel med fågelsäkring är att säkringen i de flesta fall även ger skydd mot gnagare som råttor och möss. Det kan vara bra att ha i åtanke vid montering så att säkringen görs för att fylla dubbla syften. 

   

  Tips vid fågelsäkring

  Följande hjälper dig få till fågelsäkringen på bästa sätt:

  • Skydda luftspalter: Vissa delar av husets konstruktion är byggt för att släppa igenom fukt och luft, sk. luftspalter. Dessa vill man inte täppa till då det kan leda till fuktproblem i huset. Använd därför fågelnät, stålnät, musborst, stålull eller andra fågelsäkringsprodukter som är anpassade för att släppa igenom luft.
  • Förbered: Ta mått och planera i detalj hur fågelsäkringen ska sättas på plats - då är chansen stor att du lyckas riktigt bra och slipper komplettera eller justera i efterhand.
  • Var noggrann: Det är lättare att göra rätt från början. Dessutom om du lyckas täta riktigt bra så ger säkringen även skydd mot gnagare som ekorrar, möss och råttor.
  • Kombinera: För ett komplett skydd mot fåglar krävs oftast förarbete genom att ta ned fågelbon samt ibland att även använda fågelskydd och/eller fågelskrämmor kring platsen.

   

  Komplement till fågelsäkring

  Fågelskrämmor ger en yttre försvarslinje som kan skrämma bort fåglar från avstånd när de flyger in över platsen. Fågelskydd på strategiska platser kan minska fågelaktiviteten i området. Tillsammans med fågelsäkring blir kombinationen av hinder för fåglarna ytterst effektiva.

   

  Vanliga frågor om fågelsäkring

  Här följer de vanligaste frågorna vi fått från kunder om fågelsäkring:

   

  Hur kan jag skydda jordgubbslandet mot fåglar?

  För planteringar generellt eller bärbuskar passar fågelnät (stort eller litet fågelnät beroende på plats) bäst som fågelsäkring. Tänk på att sätta upp nätet så att fåglar inte kommer åt jordgubbarna genom nätet.

   

  Hjälper fågelsäkring mot alla sorters fåglar?

  Ja, fågelsäkring skapar en fysisk barriär som fungerar mot såväl stora som små fåglar.

   

  Kan inte fåglar ta bort fågelsäkringen?

  Det skulle kunna hända med vissa sorters säkring men är ytterst sällsynt. Fästs fågelsäkringen ordentligt är risken minimal att fåglarna lyckas ta sig igenom eller ta loss säkringsmaterialet.

   

  Läs mer om hur du slipper fåglar i vår fågelguide

  Copyright © 2024 Stick AB
  To top