Malfällor

  Praktiska fällor med feromon som både förebygger, indikerar och fångar klädesmal, pälsmal eller matmal.

  Alla produkter

  Visa fler

  Köp-guide malfällor

  Den här sektionen går igenom olika delar om malfällor för att hjälpa dig hitta en malfälla som passar.

   

  Hur fungerar malfällor?

  Klädesmal attraheras av organiska material som de söker upp för att lägga sina ägg och där larverna då har gott om föda. Malfällor kan dock inte konkurrera ut naturliga platser i hemmet med sådana material eftersom det inte finns något särskilt material som attraherar malar extra mycket. Detsamma gäller olika sorters matmal, fällorna kan inte med livsmedel konkurrera ut de naturliga livsmedel som malarna söker sig till.

  Istället har man kommit på att malar kan lockas med dofter som malarna använder för att hitta en partner, så kallade feromoner. Dessa feromoner utgörs av den doft som honmalar skickar ut för att locka till sig hanmalar. Malarna fastnar då på en klistrig yta i fällan och deras fortplantning stoppas därmed effektivt och abrupt.  

   

  Vilken sorts malfälla passar mig?

  Avgörande för valet av fälla är att veta vilken sorts mal det rör sig om, är det tex. klädesmal eller livsmedelsmal. Beroende på malsort finns olika fällor så kontrollera först vilken sorts mal det är och sedan att den fälla du väljer är anpassad för denna sorts mal.

   

  Vilken malfälla är bäst?

  Vissa fällor är faktiskt bättre än andra, när vi har testat malfällor har Mottlock malfälla fungerat allra bäst mot klädesmal. Den attraherar de fyra vanligaste arterna av klädes- och pälsmal och verkar ha ett mycket attraktivt feromon.

   

  Vilka fördelar har malfällor?

  Här är de vanligaste skälen som våra kunder angett för att köpa en malfälla:

  1. Giftfritt: Malfällor är helt giftfria och man kan därför känna sig trygg att använda dem i såväl sovrum som i barnrum eller där husdjur bor.
  2. Effektivt: En bra malfälla fångar hanmalarna i hemmet och gör därmed att malarna inte kan fortplanta sig och angreppet upphör naturligt.
  3. Diskret och doftlöst: Malfällor luktar inte för oss människor och med en diskret placering behöver du inte påminnas om malproblemen som fällan jobbar outtröttligt för att stoppa.
  4. Ekonomiskt: De flesta malfällor har refiller som gör att du endast behöver byta klisterarken, själva hållaren i fällan kan du använda om igen vilket sparar pengar på sikt.

   

  Hur säkra är malfällor för barn och husdjur?

  Det enkla svaret är - extremt säkra. Fällorna innehåller inget giftigt och sällan några små delar som kan utgör en risk att sätta i halsen och därav kvävning. Den enda risken vi ser är att barn eller husdjur får klister från fällan på sig och får en otrevlig klibbig upplevelse i tex. hår eller päls. 

   

  Vilka är vanliga misstag man kan göra med malfällor?

  Följande är några vanliga misstag man kan göra med malfällor, så att du kan undvika dem och få det rätt från början utan att behöva testa dig fram:

  • Fel placering: För att få maximal effekt av malfällor är det viktigt att de placeras korrekt. Undvik en alltför dragig plats, placera gärna nära där angreppet observerats och se 5 viktiga tips för placering av malfällor
  • Konkurrerande fällor: För många fällor nära varandra i samma rum kan göra malarna förvirrade så de inte hittar in i fällorna. Använd därför max 2 fällor i ett större rum om 10-25 m2.
  • Missar andra viktiga åtgärder: Man bör inte helt förlita sig på fällorna. Andra åtgärder som städning och tvätt av angripna material är också viktiga för att lyckas med bekämpningen.  

   

  Läs mer om städning och andra bekämpningsåtgärder mot mal i bloggen.

  Copyright © 2023 Stick AB
  To top