Elektriska musfällor

  Elektriska musfällor som genom kraftiga elstötar snabbt, humant och hygieniskt avlivar möss inomhus.

  Alla produkter

  Visa fler

  Köp-guide elektriska musfällor

  Här går vi igenom olika aspekter kring elektriska musfällor för att hjälpa dig hitta den/de produkter som passar din situation bäst.

   

  Vilken elektrisk musfälla passar mig?

  Det finns en uppsjö elektriska musfällor på marknaden och är inte alltid lätta att veta vilken man ska köpa. Här följer några aspekter att fundera på som kan underlätta ditt val:

  • Har du nytta av en multifångstfälla, dvs. en elektrisk musfälla som fångar fler än en mus innan den behöver tömmas? Dessa är dyrare än elektriska fällor som endast fångar en mus i taget och tenderar att vara aningen mindre driftsäkra än fällor som töms efter varje fångst. Men samtidigt kan det vara väldigt praktiskt om du har ett tex. ett gäst- eller sommarhus som står tomt och endast besöks då och då. Följande elektriska musfällor har multifångst TheVault Multi X, Victor Multikill samt kolsyrefällan Goodnature A24.
  • Priset är ofta avgörande för valet av elektrisk musfälla, såklart i avvägning mot kvalitet och vad man får för pengarna. Enligt vår mening erbjuder märket TheVault mest prisvärda produkter och hög kvalitet till bästa pris.
  • Den placering du tänkt för fällan avgör om en batteridriven fälla räcker eller om du har nytta av en fälla som också kan driftas på eluttag. Om din placering har tillgång till elluttag så är det troligtvis bäst att välja en fälla med både drift på batteri- och nätadapter, det blir betydligt billigare i längden när du slipper kostnaden för batterier, du slipper jobbet med batteribyten och fällan blir betydligt driftsäkrare. Alla TheVaults produkter fungerar med både batteri och medföljande nätadapter (eller som tillval) medan andra märkens fällor inte gör det.
  • Det finns också Wi-Fi-uppkopplade fällor som indikerar om de fått fångst trådlöst. Tyvärr har ingen tillverkare hittills lyckats få till det så att Wi-Fi koppling fungerar som den ska. I vissa fall krånglar det bara men i andra fall fungerar det inte alls. Givet att Wi-Fi produkterna är mycket dyrare än andra jämförbara produkter så kan vi inte rekommendera dessa till kunder förrän de har en bättre och stabilare Wi-Fi-lösning på plats.

   

  Vilken elektrisk musfälla är bäst?

  TheVault elektrisk musfälla är enligt oss den bästa produkten i relation till priset. Det är en kraftfull produkt av hög kvalitet med de tekniska aspekter som krävs. Dessutom är det en stor fördel att TheVault kan driftas på antingen batteri eller i vägguttaget, till skillnad från konkurrerande produkter som endast kan köras med batteri.

   

  Hur fungerar en elektrisk musfälla?

  Ett lockbete inne i fällan lockar in möss. Väl inne i fällan kommer musen i kontakt med golvplattor i ledande material. Musen sluter då en elektrisk krets som utlöser elektriska stötar med hög spänning. Dessa stötar transporteras genom musen och ger upphov till skador som snabbt och säkert avlivar musen, främst på grund av att musens hjärta stannar.

  En elektrisk musfälla delar ut flera kraftiga elstötar i följd. Anledningen till det är att en stor mus skulle kunna överleva en elstöt, därför behövs en ytterligare. Men det innebär att en andra stöt kan uppliva en liten mus som dog av den första stöten... och så vidare. För att vara säker på att musen avlivas säkert och humant utdelar fällan därför flera stötar i följd.

  Ovanstående är elfällans grundläggande funktion, sedan finns också ytterligare finesser och funktioner som skiljer sig mellan olika fällor, tex. Att fällan kan fånga många möss på raken utan att behöva tömmas mellan varje, att fällan utöver batteridrift också kan kopplas direkt i eluttaget, att fällan är uppkopplad och kan kommunicera över exempelvis Bluetooth eller Wi-Fi.

  När en elektrisk fälla fått fångst så indikeras detta oftast med någon form av lysdiod som börjar lysa eller ändrar färg. Då är det bara att kassera bytet i soporna, göra rent fällan och aptera den på nytt.

   

  Vilka fördelar har elektriska musfällor?

  Här är de vanligaste skälen som våra kunder angett för att köpa en elektrisk musfälla:

  1. Praktiska och hygieniska: I jämförelse med slagfällor så får man sällan teatrala obehagliga överraskningar som mest liknar en splatter-film när fällan vittjas. När du tömmer en elektrisk fälla möter du oftast en gnagare som till synes sover sött i fällan utan blodsutgjutelse. Sedan sker tömning på ett hygieniskt sätt utan att du behöver vidröra bytet eller fällans dödande delar.
  2. Humana: En elektrisk fälla dödar snabbt och säkert vilket innebär att musen får ett humant slut och slipper lida.
  3. Säkra: Elektriska musfällor har säkra kretsar som skyddar användaren och fällans dödande delar är generellt svåra att komma åt för andra än mössen.
  4. Miljövänliga: Med en elektrisk fälla som du kan använda om och om igen slipper du använda musgift som kan ge långtgående skador på miljö och natur.
  5. Diskreta: En liten svart box under diskbänken ger inte tex. gäster uppenbara associationer till musfällor, utan kan lätt passera som valfri elektronisk pryl och därmed inte avslöja att hemmets innehavare bedriver ett fullskaligt krig mot möss på fritiden.

   

  Hur säkra är elektriska musfällor?

  Det låter väldigt läskigt med en stark elstöt som kan ta livet av en gnagare, borde det inte vara farligt för en vuxen människa också, eller iallafall för barn? Faktiskt inte så farligt i normalfallet. Huvudanledningen är att strömmen inte passerar genom vitala organ på en människa. 

  På en mus passerar strömmen från en fot, genom kroppen och ut genom en annan fot. Det innebär att strömmen transporteras och går via flera känsliga delar i kroppen, framförallt via hjärtat. En människa skulle ha mycket svårt att få in två händer i fällan pga storleken på fällan. Det gör att strömmen förhoppningsvis endast passerar genom fingrar och hand, obehagligt och smärtsamt men i stort sett ofarligt. Även om en människa skulle få in båda händerna i fällan så är strömmen för svag i kombination med det ökade motståndet för att göra någon egentlig skada.

  För ytterligare säkerhet har många fällor säkerhetsbrytare som bryter strömmen i fällan om exempelvis fällan öppnas. Man har också sett till att öppningar är trånga för att undvika att någon oavsiktligt får in en kroppsdel i fällan.

  Så de elektriska fällorna är tämligen säkra. Dock är det mycket otrevligt att få en stöt av fällan och kan i undantagsfall vara farligt så vi förespråkar utan undantag att fällor placeras på ett säker sätt där de inte kan nås av barn eller husdjur.

  Vi har hittills inte erfarit att någon kund skadat sig på en elektrisk musfälla men vi rekommenderar ändå alltid att du stänger av fällan när den ska hanteras för att undvika misstag och eventuella olyckor. 

   

  Vanliga misstag med elektriska musfällor

  För de flesta som får hem sin fälla är det första gången de ser en elektrisk musfälla. Till en början har man oftast respekt för fällan och är försiktig men sedan upptäcker man att den fungerar som den flesta annan elektronik och man sätter igång att använda fällan utan att ens kanske läsa manualen. Så fungerar många av oss och därför har vi samlat flera vanliga fel som kunder gör i sin hantering av fällor:

  • Felaktig montering: Om luckor inte är helt stängda eller delar inte sitter helt dikt an i position så startar inte fällan. Smarta säkerhetsbrytare gör att fällan ter sig helt död. 
  • Uttjänta batterier: Visste du att även nya batterier kan vara dåliga eller slut, tråkigt men så är det. Ofta om en batteridriven fälla inte fungerar så beror det oftast på dåliga eller defekta batterier.
  • Felaktigt bete: Möss kan vara kräsna, se till att du använder ett bete som möss gillar. Helst också ett kladdigt bete eftersom det är svårare för mössen att komma undan med utan att lösa ut fällan. Läs mer om bete för musfällor.
  • Doftspår av användaren: När du hanterar fällan är det lätt att råka lämna avskräckande mänskliga doftspår på fällan. Försök att inte ta på fällan mer än nödvändigt och använd helst handskar tvättade i jord vid hantering.
  • Felaktig placering: Bästa plats för musfällan är mellan där mössen bor och dit de rör sig för att hitta mat. Helst ska fällan stå längs med en vägg och gärna rygg-mot-rygg med en annan fälla.
  • Bristande rengöring: En elektrisk fälla är känslig för smuts och eventuellt musurin som blir kvar i fällan efter fångst. Risken är att smuts blir kvar och utlöser fällan, kanske så pass illa att smutsen bränner fast i metallplattor och är svår att få bort. Därför är det en god idé att alltid rengöra musfällan när du tömt den på fångst, innan den sätts i arbete igen.
  • Användning i fel miljö: Elektriska musfällor trivs som sagt inte i kyla, damm eller fukt. Se därför till att endast använda elfällor i miljöer de är avsedda för om du vill att fällan ska hålla. 
  • Dålig koll på fällan: En musfällan kan råka ut för driftstopp, tex. På grund av att batterier tagit slut eller det vanligaste att den just fångat en mus och därför inaktiverat strömmen. I dessa lägen är fällan väldigt utsatt för angrepp. Möss är inte särskilt smarta utan kan ge sig på alla möjliga delar av fällan och gnaga i jakt på betet. De kan bokstavligt talat äta upp fällan om det vill sig riktigt illa. Se därför till att kontrollera fällan med jämna mellanrum och återaktivera den vid behov.

   

  Vanliga frågor om elektriska musfällor

  Här följer de vanligaste frågor vi får från kunder om elektriska musfällor:

  Är elektriska musfällor farliga för husdjur?

  En elektrisk musfälla kan vara farlig för små husdjur som en hamster eller kattunge. För större djur som hund eller katt är de generellt inte farliga, ungefär på samma sätt som för människor [ankarlänk]. Eftersom fällorna kan vara farliga för smådjur och iallafall obehagliga och smärtsamma för andra djur så rekommenderar vi att elektriska musfällor alltid placerar så att husdjur inte kommer åt dem.

  Varför kan jag inte använda elektriska musfällor utomhus?

  Elektriska musfällor är helt enkelt inte anpassade för att användas utomhus, utan bör endast användas inomhus där det är torrt, varmt och rent. Batterier påverkas av kyla och kyla kan skapa kondens som sätter sig på elektroniken - vätska och högspänningskomponenter är inte en bra kombination och kan innebära att fällan förstörs. Är du ute efter något tåligare som klarar både kyla, regn och en dammig miljö så rekommenderar vi att du istället väljer kolsyrefällan Goodnature A24. Den är dyrare men betydligt tåligare, driftsäkrare och i allmänhet hållbarare.

  Läs mer vanliga frågor om musfällor i bloggen.

  Copyright © 2024 Stick AB
  To top