Giftfri mineral som bekämpar myror och flera andra krypande insekter genom uttorkning.
Den här sektionen går igenom allt du behöver veta om kiselgur för att se om det är rätt för dina behov och isåfall vilken produkt som passar bäst.
Kiselgur är en mineral som består av kiselalger som blivit stendamm. Det utgörs av vassa mikroskopiska korn som rispar upp och skadar insekters exoskelett (vars funktion är bl.a. att hålla vätska inne). Därtill har kiselgur starka vätskeabsorberande egenskaper. I kombination gör dessa faktorer att insekter påverkas mekaniskt, torkar ut och dör. I tex. fågelhållning används kiselgur för att hålla en torr och hygienisk boendemiljö som i sin tur motverkar bakterie-, svamp-, mögeltillväxt samt skadedjur som löss och kvalster.
Läs mer om användning av kiselgur.
Det finns två produkter kiselgur som är relevanta för skadedjur, kiselgur som bekämpningsmedel och kiselgur som uttorkningsmedel för hygienisk djurhållning. Dessa produkter har exakt samma innehåll - samma sorts kiselgur. Skillnaden mellan produkterna ligger snarare i hur de marknadsförs. På samma sätt som det ofta är med exempelvis getingspray och flugspray, där produkter med exakt samma innehåll marknadsförs olika för att upplevas mer relevanta för kundens specifika behov.
OBS. detta gäller för de kiselgurprodukter vi säljer (Myrnix och Biobasis kiselgur). För andra produkter baserade på kiselgur kan det finnas betydande skillnader på innehållet, tex. finns kiselgur av annan typ som används i poolfilter mm. som inte verkar uttorkande och kan vara hälsofarligt för människor. Läs mer om olika sorters kiselgur i bloggen.
Vi rekommenderar Biobasis kiselgur 1kg (i särklass mest prisvärd) eller Myrnix kiselgur 200g (praktisk storlek och förpackning).
Här är de vanligaste skälen som våra kunder angett för att köpa kiselgur:
Följa alltid produktens anvisningar för säker användning. Gör du det så är kiselgur helt säker för användare och husdjur.
Kiselgur direkt på huden kan göra huden torr. Kiselgur i ögonen kan ge sveda och besvär. Att inandas kiselgur (i stor mängd) kan ge andningsbesvär, om du jobbar med kiselgur under många många år kan i värsta fall besvär bli permanenta (s.k. stenlunga). Följande bör iakttagas när du använder kiselgur: Undvik kontakt med ögon och att inandas. Vi rekommenderar ansikts-/skyddsmask vid omfattande eller frekvent användning.
Här följer några vanliga misstag man kan göra med kiselgur, så att du får till det rätt från start:
Här följer de vanligaste frågorna vi fått från kunder om kiselgur:
Insekter påverkas omedelbart men för att uttorkning och död ska infalla tar ca 12-96 timmar, ibland längre tid om tex. exponeringen var begränsad.
Kiselgur är ett inert material, icke-organiskt, och försämras inte över tid utan yttre påverkan. Den kiselgur du använder idag har redan legat tusentals år på havets botten och sedan i jordskikt i marken. Men vid användning i hemmet så blandas kiselgur med damm och andra partiklar samt sprids till viss del av luftdrag mm. Vid användning där kiselgur ligger exponerat verkar det minst en vecka inomhus, men troligtvis betydligt längre om det ligger skyddat.
Nej, kalcinerad kiselgur som används i tex. filtrering av poolvatten eller andra filter är inte verksam mot skadedjur.
För användning mot skadedjur behöver kiselgur inte vara “food grade” eller godkänt för livsmedelsanvändning. Kiselgur som är avsedd som kosttillskott (oftast för djur - tex. för bättre hårkvalitet för hästar) måste dock vara food grade.