Knott - bekämpningsguide

Bland stickande och bitande insekter placerar sig knott högt upp på listan av de värsta, tillsammans med till exempel myggor och broms. Knott kan komma i enorma antal när väderförhållandena är rätt. Dessutom gör knottens storlek att de ofta kan ta sig in där vi tror att vi är skyddade, inomhus innanför myggnät.

Lagom till vår svenska högtid midsommar så firar knotten med att svärma. En välorkestrerad kick-off för att maximera plågan under den svenska sommaren och semestertiden. 

 

Kort om knott

Knott (på latin Simuliidae) är en underordning till den avlägnsa släktingen myggan. Det finns ett 60-tal arter knott i Sverige. Den besvärligaste arten knott som stör människor och djur mest är svidknott (Ceratopogonidae).

En vanligt missuppfattning är att knott bara förekommer i Norrland. Det stämmer inte - knott återfinns över hela landet där förutsättningarna är rätt. Knotten trivs bäst i fuktigt och svalt klimat under vår, sommar och höst. Men givet klimatet så är Lappland det absolut mest knottäta landskapet.

Medan myggor utvecklas från larver i stillastående vatten så utvecklas knottlarver i rinnande vatten såsom bäckar och älvar. Konsekvensen blir att en torrperiod kan minska myggplågan avsevärt, men påverkar sällan knotten nämnvärt. Smältvatten i älvar påverkas helt enkelt mindre av torka än myggornas små pölar som snabbt torkar ut.

Knott svidknott

Bild: Knott. © Stick.se

Skador som knott orsakar

För oss människor ger knott otrevliga bett som ger en lokal svullnad. I sällsynta fall kan betten också ge upphov till infektioner, spridning av smittsamma sjukdomar eller anafylaktisk chock.

För hästar och andra betande djur kan knott vara en plåga då djuren inte har möjlighet att få skydd eller värja sig mot insekterna som kan komma i enorma antal. Det finns till och med rapporter om hästar och nötkreatur som dött till följd av en stor mängd knottbett. Knott utsöndrar antikoagulerande medel när de dricker blod, vilket i stor mängd och tillsammans med en blodförlust kan påverka offrets blodcirkulation och inre organ.

 

Så känner du igen knott

Knott liknar mest en blandning av mygga och flyga men mindre till storleken. Knotten är små, endast 2-6 mm. långa (kroppens mått). Kroppen liknar myggans men är mer ihoptryckt och aningen välvd, likt en kutryggig människa. Hanknott är svarta medan honorna är gråsvarta till färgen. 

Knott har inte en snabel och sticker inte såsom kusinen myggan, istället biter den av en liten bit hud och lapar därefter i sig blod.

 

Så slipper du knott

Ljusa, löst sittande och heltäckande kläder är ett billigt och mycket effektivt skydd mot knott. Att bli av med knott gör du i princip på samma sätt som för att bli bli av med myggor. Till exempel är myggmedel ofta lika verksamma mot knott som mot mygg. 

Följande är olika typer av skydd mot knott:

  1. Myggnät för dörrar och fönster fungerar alltid som en bra grund för att minska antalet myggor som kommer in.
  2. Skyddszoner är praktiska för att hålla en zon om ca 20m2 fri från knott, exempelvis en altan eller uteplats. Finns även portabla skyddszoner som passar för camping, utflykt, fjällvandring, fisketur med mer.
  3. Det finns också skyddszoner för inomhusbruk, exempelvis att använda i sovrummet.
  4. Myggmedel som appliceras på kroppen är alltid ett bra grundskydd.
  5. Myggfångare kan avsevärt minska antalet knott över en stor yta, exempelvis din tomt.

 

 Tänk på: Om du avser använda myggprodukter mot knott så tänk på att en viktig skillnad är att knotten på grund av sin storlek har vissa andra förutsättningar. Till exempel kan de ta sig igenom för grovmaskiga myggnät eller fångstpåsar på myggmaskiner. Så det gäller att välja produkter som även är anpassade för knott om du köper “mygg”-produkter.

 

Läs mer om skadedjursbekämpning generellt, om bekämpningsmetoder, lagar och regler mm. som kan vara bra att känna till.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top