Snigelmedel

    För mördarsniglarna giftiga medel, exempelvis järnfosfat, som inte påverkar andra djur.

    Alla produkter

    Visa fler

    Köp-guide för snigelmedel

    Den här sidan går igenom det mesta om snigelmedel för att hjälpa dig hitta den/de produkter som passar din situation bäst.

     

    Vilket snigelmedel ska jag välja?

    Det finns flertalet olika fabrikat av snigelmedel men oftast är det samma verksamma ämne i de olika produkterna, järn-III-fosfat i pelletsform, oftast är det faktiskt en identisk produkt som delar växtskyddsregistrering bara under olika namn som Sluggers, Ferramol och Snigelgift. Detta gör att du kan se mer till priset och inte behöver fundera så mycket kring skillnader mellan olika fabrikat.

    Det finns dock några uppenbara saker att titta på som kan hjälpa ditt val av snigelmedel:

    • Storlek: Se hur stort område du vill behandla, det hjälper dig sedan välja vilken storlek på snigelmedel. Generellt så är större förpackningar betydligt billigare per kvadratmeter. Så ska du behandla flera gånger och är osäker är det oftast bäst att ta den större förpackningen så att du inte behöver komplettera med flera små. Tänk också på att snigelmedel inte blir dåligt på många år om det förvaras rätt så även det är en anledning att välja de större mer prisvärda paketen, tex. Sluggers Snigelmedel 5kg.
    • Regn: Vissa snigelmedel är mindre regnbeständiga än andra. Det innebär att de regnar bort och löses upp om det regnar på dem, tex. om de ligger oskyddat för regn ute i trädgården. Följande snigelmedel har en speciell formula som gör att de klarar regn bättre: Sluggers och Ferramol.
    • Skydd mot fåglar: Även om fåglar inte tar skada av att äta snigelmedel så kan det vara en bra idé att skydda medlet mot nyfikna fåglar. Har du mycket fåglar på platsen finns risken att de misstar snigelmedlet för föda och då kan det helt enkelt ätas upp innan sniglarna hinner dit. För att undvika detta kan det vara bra att använda s.k. utfodringsstationer för att få snigelmedlet att räcka längre (skyddar också mot regn). 
    • Ekologisk odling: Om du har krav som odlare eller föredrar att odla ekologiskt av andra skäl så är det bra att veta att snigelmedel med järn(III)fosfat är godkända för ekologisk odling - antingen genom KRAV eller den mer internationellt erkända Eco-cert.

    OBS. Om det är ett snigelmedel för bekämpning du är ute efter så akta dig för att råka köpa snigelbarriär. Denna produkts förpackning är ofta snarlik den för snigelmedel men innehållet är helt annorlunda och bekämpar inte sniglar utan avhyser dem endast.

     

    Vilket snigelmedel är bäst?

    Snigelmedel med järn(III)fosfat är tämligen lika, samma kemiska verksamma ämne och tillåtna för användning i ekologisk odling. Sluggers snigelmedel har en regnbeständig formula som gör att den håller länge, dessutom är Sluggers billigare än jämförbara konkurrerande varumärken av samma sort vilket gör att Sluggers är det snigelmedel vi rekommenderar.

     

    Hur fungerar snigelmedel?

    Snigelmedel med järn(III)fosfat verkar på samma sätt. Sniglar lockas att äta medlet och när de gjort det upplever de en mättnadskänsla som gör att de söker sig ned i sina underjordiska hålor tillfreds. De blir inte hungriga igen utan stannar i sin håla tills de dör av uttorkning, förhoppningsvis glatt ovetande om stundens allvar.

    Läs mer om snigelmedel och dess funktion.

     

    Vilka fördelar har snigelmedel?

    Här är de vanligaste skälen som våra kunder angett för att köpa snigelmedel:

    1. Lätt att använda: I jämförelse med att tex. samla och klippa sniglar så är snigelmedel ett betydligt enklare och mer tidseffektivt sätt att bekämpa sniglarna. Du slipper också påverka mark/tomt, jämfört med tex. om du ska gräva ned snigelfällor eller sätta upp “snigelstaket”. Det är diskret och enkelt att bekämpa med snigelpellets.
    2. Humant: Snigelmedel ger sniglarna en relativt human död där de på grund av uttorkning successivt går in i ett omedvetet och sedan dödligt tillstånd.
    3. Miljövänligt: Innehållet finns redan naturligt i miljön och överblivet spill har därmed en väldigt begränsad påverkan.

     

    Hur påverkar snigelmedel miljön?

    Snigelmedlet är inte giftigt för varken människor eller djur och det som blir kvar i marken bryts ned till järn och fosfat. Dessa finns naturligt i miljön och fungerar dessutom som gödning. Alltså har snigelmedlet som bekämpningsmetod en väldigt begränsad eller till och med positiv påverkan på miljön. Bra för dig, din trädgård och miljön, bra för alla med andra ord förutom de bekämpade sniglarna! 

     

    Vanliga misstag med snigelmedel?

    Det är svårt att misslyckas helt med snigelmedel men trots det finns det saker du bör tänka på för att få maximal effekt:

    • Placering: Snigelmedel bör inte läggas ut i små högar på ställen man vill skydda extra mycket. Försök att sprida snigelmedlet jämt över hela ytan du vill skydda. Ibland kan en spridarvagn vara bra hjälp om du ska behandla en större yta. Spridningen ökar sniglarnas tillgång till medlet.
    • Förvaring: De flesta snigelmedel klarar sig många år i förvaring givet att de förvaras på rätt sätt. Om du ska spara snigelmedel en längre tid bör du försluta förpackningen ordentligt, kanske till och med lägga i en rejäl plastpåse. Förvara sedan snigelmedlet svalt, torrt och frostfritt.
    • Skydd: För att slippa bli av med snigelmedel till nyfikna fåglar rekommenderar vi utfodringsstationer som du placerar snigelmedlet i. Dessa kan kombineras med att sprida en del av medlet jämt över ytan 50/50.

     

    Vanliga frågor om snigelmedel

    Här följer de vanligaste frågorna vi fått från kunder om snigelmedel:

     

    Är snigelmedel farligt för husdjur?

    Dagens snigelmedel som innehåller järn(III)fosfat är inte farliga för andra organismer än blötdjur (dvs. främst sniglar). Hundar, katter eller andra djur påverkas inte av snigelmedel. Inte heller fåglar eller insekter, som bin eller humlor påverkas.

     

    Hur ofta ska jag behandla med snigelmedel?

    Tyvärr blir man sällan helt av med sniglar då nya säkert kommer in från utanför den behandlade ytan, krypandes eller som ägg med jord, växter mm. Generellt så rekommenderar vi att en ny behandling påbörjas när snigelmedlet ätits upp eller regnat bort. Detta under säsongen april/maj till september. Dock ska man inte behandla mer än fyra gånger per år eftersom restprodukterna av snigelmedlet då kan få en onaturligt hög koncentration i marken.

    Copyright © 2024 Stick AB
    To top