Är silverfiskar farliga?

Silverfisk golv iPhone

Många undrar om silverfiskar är något att oroa sig för. Kan silverfiskar bitas, stickas, sprida smittor eller framkalla allergier? Det är några av de frågor om silverfiskar som vi besvarar.

I mångt och mycket är silverfisken en renhållningsarbetare som framförallt jobbar nattskift med att äta upp små partiklar som inte städats undan. Du behöver inte vara rädd för silverfiskar. De kan varken bitas, stickas eller skada oss människor på något sätt. Det enda problemet med silverfiskar är egentligen att många tycker att deras säregna utseende är obehagligt, samt att de förknippas med med dålig hygien eller städning. 

Tyvärr kan inte ens den mest noggranna städning garantera att man slipper silverfiskar. Ofta får vi hem silverfiskar från produkter vi köper, de kan till exempel sitta gömda i botten på kartonger. Sedan kan fuktproblem göra att man får problem med silverfisk - det kan likväl ske i ett kliniskt städat nybyggt hus.

En del skadedjur, exempelvis fästingar eller råttor, sprider smittor, och kan därmed utgöra en hälsorisk för människor. Så är inte fallet med silverfiskar - de sprider inte smittor. Det enda sättet som silverfiskar anses kunna skada människor är genom att de i vissa fall skulle kunna bidra till allergi.

Silverfiskar gör begränsad materiell skada. Silverfiskar äter stärkelse- och proteinrik föda. Detta kan i hemmet innebära gamla hår och hudrester, frukostflingor och djurfoder, eller i värsta fall limmet som binder böcker eller håller fast tapeter. De sistnämnda kan såklart innebära viss materiell skada.

Tyvärr kan silverfiskar attrahera andra betydligt skadligare skadedjur, till exempel pälsängrar som i sin tur kan leda till omfattande skador på kläder, textilier och möbler.

En del undrar om silverfiskar är farliga för husdjur. Svaret är nej. Silverfiskar är inte heller giftiga om en hund eller katt äter dem, så man behöver inte skydda sitt husdjur på något sätt mot silverfiskar.

Så det enkla svaret är: silverfiskar är inte farliga men kan vara något du ändå vill slippa i hemmet.

Vill du bli expert på silverfiskar? Se då vår omfattande guide om silverfiskar och hur du slipper silverfiskar.

 

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top