Gin Tonic mot myggor

Gin tonic myggor

Hjälper den populära drinken Gin och Tonic (GT) verkligen mot myggor och isåfall hur? Vi går in i kemin och tar reda på hur det fungerar. Vi kan avslöja att det inte är gin utan själva tonic-vattnet som ger drinken sina unika egenskaper.

 

Gin & Tonic blev först populär i de brittiska kolonierna. Gin Tonic som dryck började faktiskt med bara tonic, gin adderades först senare för att förbättra smakupplevelsen. Till en början serverades drinken också utan is, det fanns helt enkelt inte is att tillgå på samma sätt som idag. Drinken är fortfarande mycket populär och serveras världen över i en uppsjö av olika varianter.

Du kanske har fått höra att Gin Tonic ska ha en unik egenskap i att den kan motverka myggor och malaria. Vore det inte fantastiskt om en god och läskande drink samtidigt kunde vara ett naturligt myggskydd?

 

Brittiska kolonisatörer etablerade drinken

Sydamerikanska indianer var troligtvis först med att använda kinin - de ska ha använt ämnet för dess läkande egenskaper. Först långt senare upptäckte spanjorerna att kinin även gick att använda för att behandla malaria. Kinin spreds då av spanska munkar över Europa och kallades jesuitpulver. Kinin blev tillika det första kemiska förening som man framgångsrikt använde för att förebygga en smittsam sjukdom (malaria).

Under 1700-talet ska drinken Gin Tonic ha uppfunnits för att få brittiska officerare att få i sig kinin. Gin gjorde att drycken blev betydligt mer välsmakande, kinin i den koncentration som på den tiden fanns i tonic innebar en tämligen bitter och otrevlig smakupplevelse. Framförallt i de afrikanska kolonierna och Indien fick själva drinken som vi känner den idag starkt fotfäste.

Bild: sockerplantage i brittisk koloni, 1823

Behandling av malaria och myggavvisande

På 1960-talet fastställdes att kinin kunde användas för att behandla malaria. Det ansågs inte ha någon effekt på själva myggorna som sprider sjukdomen. Det vill säga - man trodde inte att det varken avvisade eller dödade myggor och inte heller att det minskade risken att bli stucken av myggor.

I en studie 2014 av United States Department of Agriculture fann man att kinin faktiskt även har en avvisande effekt på myggor. Det visade sig att kinin fungerar på ett liknande sätt som DEET (den vanligaste aktiva ingrediensen i de flesta myggmedel världen över).

Både DEET och kinin har visat sig påverka myggors smak/doftreceptorer på ett unikt sätt. Enkelt förklarat så reagerar myggans smakreceptor med ämnet vilket leder till att myggan blir förvirrad och helt enkelt flyger sin väg.

 

Kinin i tonic är det verksamma ämnet

Tonic består av kolsyrat vatten och några ytterligare smakämnen, däribland kinin. Kinin är det ämne i Gin Tonic som är verksamt mot malaria och myggor. Kinin utvinns ur barken på kinaträd. I inkariket kallades kinaträdets bark (kinin) “Quina-Quina” vilket tros ha betytt “bark av bark” eller möjligtvis “helig bark”.

Kinin systematiska kemiska namn är (R)-(6-metoxi-4-kinolyl)[(2S,4S,5R)-5-vinyl-2-kinuklidnyl]metanol.


 Kuriosa: kinin i tonic gör att drinken blir fluorescerande, dvs. den blir självlysande när den belyses med UV-ljus.


 

Dagens tonic-vatten innehåller väldigt lite kinin - bra för smaken men det innebär också att tonicen inte har samma profylaktiska effekt på malaria och avvisande effekt på myggor som dåtidens populära GT. För att tonic ska ha de positiva medicinska egenskaper som eftersträvas så krävs en koncentration kinin om 160 till 320 mg/l (vikt). Idag tillsätts kinin endast som ett smakämne och detta gör tyvärr att en modern Gin Tonic inte har effekt på varken malaria eller myggor.


 Kuriosa: Du skulle under en dag behöva dricka så mycket som cirka 67 liter Gin Tonic för att få skydd mot malaria. Inte riktigt hållbart dessvärre...


 

Bild: bark från kinaträd

Bild: molekylmodell kinin

Slutsats: Gin Tonic-drinken i dagens tappning hjälper tyvärr varken mot mygg eller malaria. Kanske en besvikelse men det är fortfarande en fantastisk drink och kombinerat med moderna myggmedel eller myggmaskiner så får du det bästa av två världar!

Vill du veta mer om myggor och hur du slipper dem?

Copyright © 2024 Stick AB
To top