LUBA 2: den ultimata guiden

    LUBA 2 Guide

    LUBA 2 är en sanndröm för alla med trädgård. Vi har samlat allt du behöver veta om LUBA 2. Guiden för LUBA går igenom allt från installation, vanliga misstag, till hur du kan uppnå perfektion i klippresultat.  

     

    Innehåll:

    1. Kort om LUBA 2
    2. Modellöversikt LUBA-serien
    3. Detta ingår i LUBA-paketet
    4. Planering av installation 
    5. Så installerar du LUBA 2
    6. Översikt Mammotion-appen
    7. Så sätter du upp klippområden mm.
    8. Klippinställningar i LUBA 2
    9. Klippscheman med LUBA 2
    10. Kluriga klippområden och tips
    11. Vanliga misstag med LUBA 2
    12. Felsökning och support till LUBA 2
    13. Brister användare rapporterar
    14. Stöldskydd och säkerhet i LUBA 2
    15. Fördelar jämfört med trådklippare
    16. Robotgräsklippare och gräshälsa
    17. Robotgräsklippare och skadedjur
    18. Inspiration och resultat med LUBA 2
    19. Val av LUBA-modell

     

    Kort om LUBA 2

    LUBA tillverkas av Mammotion som under 2023 lanserade LUBA (1) via en Kickstarter-kampanj. Produkten fick ett mycket positivt mottagande av kunder, vann designpriser och blev snabbt en succé. Mot den bakgrunden förfinades produkten till vad som 2024 blev LUBA 2.

    LUBA 2 arbetar med satellit, infrasensorer och 3D-syn för navigering, allstå helt utan krångliga begränsningskablar. Klippområden skapas via Mammotion-appen där klipparen används för att rita upp zoner. Användaren kan även skapa “vägar” för kluriga passager och transportsträckor mellan områden. No-Go-zoner används för områden som ska undvikas helt, ex. buskar, studsmattas ben mm.

    Roboten kan ställas in i olika lägen av kontakt med objekt den möter, som bollar, växter, träd eller lekande barn: Från “Direkt beröring” där klipparen tillåts krocka för att sedan passera runt föremål, till att helt undvika kontakt med föremål i "Ingen kontakt"-inställningen. Även hur snabbt klipparen ska köra, vilken klipphöjd eller vilken vinkel den ska åka med kan justeras. Resultatet är att du kan skapa exempelvis en perfekt schackmönstrad klippning som tar husets läge i beaktande och anpassa precis efter hur du vill ha din eller dina gräsmattor. 

    LUBA 2 har FTP kamera-vy som gör att du närsomhelst kan se genom robotens “ögon”. Följa med som fripassagerare, se hur den rör sig eller undersöka något i trädgården på distans. En sorts övervakningsrobot mao.

    Detta är en robotgräsklippare som passar för dig som har en komplicerad trädgård, vill ha full kontroll på robotgräsklipparen var du än befinner dig, önskar förbluffande klippresultat. Det är också klipparen för dig som vill slippa böket med begränsningskablar, som är jobbiga att installera, att flytta (om de hamnat lite fel) eller går av med jämna mellanrum.

    LUBA 2 FPV view

     

    Modellöversikt LUBA-serien

    De olika modellerna av LUBA 2 baseras i grunden på samma maskin, dock med olika batterier och mjukvara. Här följer nyckeldata och skillnader mellan de olika LUBA-modellerna: 

     


    LUBA 2 5000

    Max. klippyta: 5000 m2

    Max. karta: 6000 m2

    Max. zoner: 30

    Laddtid: 150 min

    Klipptid/laddning: 180 min

    Vikt: 17,65 kg


     


    LUBA 2 3000

    Max. klippyta: 3000 m2

    Kartlagring: 3500 m2

    Max. zoner: 20

    Laddtid: 150 min

    Klipptid/laddning: 180 min

    Vikt: 17,65 kg


     


    LUBA 2 1000

    Max. klippyta: 1000 m2

    Kartlagring: 1200 m2

    Max. zoner: 10

    Laddtid: 90 min

    Klipptid/laddning: 120 min

    Vikt: 17,12 kg


     

    Följande data är samma för samtliga modeller:

    • Drift: Fyrhjulsdrift
    • Uppkoppling: 4G, Wi-Fi och Bluetooth
    • Teknologi: Binocular vision, RTK, ultraljudssensorer, intelligent stötfångare, IR-sensorer
    • Klippbredd: 400mm
    • Klipphöjd: 25-70mm
    • Max sluttning: 38°
    • Vertiala hinder: 50mm
    • Max. ljudnivå: 60 dB
    • Regnskydd robot: IPX6
    • Regnskydd laddstation: IPX6
    • Regnskydd RTK: IPX7
    • Regnsensor: Ja
    • Storlek (l*b*h): 690x513x273mm

    Vissa har frågat om man genom byte av mjukvaran kan byta upp sig till en större modell av LUBA 2 (tex. från 3000 till 5000 då dessa har samma batteri). I dagsläget finns inte den möjligheten och vår bedömning är att Mammotion inte kommer öppna upp för den möjligheten längre fram heller.

    LUBA 2 AWD 10000 har utelämnats i jämförelsen. Modellen har stöd för 60 zoner och klippytan skiljer sig från övriga modeller (10.000 m2 och +20% för max.karta), i övrigt har den samma data och specifikationer. Det finns även en serie med "H"-produkter som klipper högre, dessa har dock utelämnats i modellöversikten då dessa inte kan köpas i Sverige.

     

    Detta ingår i LUBA-paketet

    Allt som egentligen behövs för att du ska kunna börja använda produkten omedelbart följer med produkten. Även de verktyg som krävs för installation ingår i paketet. Vanliga tillbehör som köps till är hus till roboten, takfäste för RTK-antenn samt förbrukningsartiklar som klippblad.

    Följande inkluderas i paketet: LUBA 2 AWD (modell 1000, 3000, 5000 eller 10000), Mammotion-appen, snabbstartguide, laddstation, laddkabel, RTK referensstation/antenn, RTK markspjut, RTK strömkabel, RTK förlängningskabel (10m), extra uppsättning klippblad, säkerhetsnyckel, installationskit (jordskurvar, inseksnyckel, inseksnyckel SIM).

    Ingår i LUBA 2

     

    Planering av installation

    Denna sektion går igenom saker att tänka på innan du installerar LUBA 2 i din trädgård. Syftet är att installationen ska gå så smidigt och snabbt som möjligt. Följande är saker du bör fundera kring vad gäller placering av laddstation och RTK-antenn.

    • RTK-antennen placeras med treuddsmarkspett. Viktigt att tänka på är att placeringen inte ska vara skymd av träd eller höga byggnader då antennen måste kunna kommunicera med satelliter (minst 20 st som även klipparen “ser”). När det gäller placering nära byggnader finns en enkel tumregel för att säkerställa god sikt; Placera RTKn minst lika många meter från huset som huset är högt. Det gör att RTKn får 90° fri sikt rakt upp. RTKn kan kommunicera med klipparen på ett avstånd om upp till 5 km så generellt behöver inte RTKn sitta centralt placerad i trädgården utan fokusera istället på att den ska få bra kommunikation med satelliter.

    LUBA 2 positioneringsstatus

    • RTK-antennen kan inte flyttas när du väl ritat upp kartan med klippområden (isåfall förskjuts hela kartan). Av denna anledning är det bra att planera för alternativa placeringar av RTKn om du vid installation upptäcker att satellit-kopplingen inte blev tillräcklig på platsen.
    • RTK och laddstation kan stå nära varandra och RTKn kopplas då enkelt till laddstationen för elförsörjning. RTKn kan också stå helt fristående från laddstationen och placeras då max 10 meter (kabellängden) från elanslutning där den kopplas in med separat transformator. 
    • Laddstationen innehåller ingen kommunikationsutrustning utöver infrasensorer för att kunna guida klipparen exakt rätt när den ska docka. Men den måste placeras så att roboten har fri satellit-syn vid punkten 2 meter framför laddstationen där LUBA påbörjar sin dockningsprocess. För att få maximal satellit-kontakt vid den positionen gäller samma tumregel som för RTKn.
    • Laddstationen måste stå helt plant, och då menar vi helt plant. Anledningen är att annars riskerar klipparen att komma fel in i dockningen som är ytterst känslig för precisionen. Laddarens golv ger inte stöd för framhjulen vilket gör att användaren måste säkerställa att klipparen står 100% i nivå mellan fram- och bakhjul.
    • Wi-Fi: Fundera över hur LUBA ska kommunicera med appen. Täcker ditt Wi-Fi där laddstationen står och stora delar av tomten kan det räcka. LUBA kan utföra planerade klippuppdrag utan att vara uppkopplad överallt i området men vid tex. ett problem och driftstopp i område utan täckning så kan du inte kommunicera med klipparen via appen och måste då fysiskt på plats åtgärda felet.
    • 4G datasim: Vi rekommenderar att ha en 4G-uppkoppling av klipparen, speciellt om du önskar att sköta klippning hands-free på distans. Att få tag på ett datasim går oftast snabbt om du går till operatörens butik men beställer du online kan det ta ett tag vilket bör vara med i planeringen.
    • Mammotion-appen kan laddas ner innan installation, dock kan du inte göra så mycket i appen innan du kopplat din klippare men det spar iallafall tid när det är dags att installera. Mammotion/ LUBA-appen hittar du här.
    • Klippområden sätts efter att allt är installerat. Ett tips är att rita upp och fundera kring vad som blir bra klippområden, vägar och No-Go-zoner i förväg så att det inte blir att du improviserar allt när klipparen levereras. Om LUBA 2 ska installeras på en plats där du inte kommer befinna dig den första tiden (tex. lantställe) rekommenderas att inte gå för nära platser där klipparen riskerar att köra fast utan att ta lite marginal. Du kan senare när du är på plats lite längre tid finjustera befintliga klippområdens begränsningslinjer och då se var/om klipparen fastnar. Detta för att slippa huvudbry om klipparen fastnar och du är 40 mil bort. 
    • Klippområden kan inte kombineras eller delas upp och klipps som en enhet vilket kan vara bra att veta i planeringsstadiet. Dock kan du ta bort, göra nya eller justera begränsningslinjen på befintliga områden.

    Om du planerar ett hus till LUBA eller ett tak, läs mer om hus till LUBA och vad du bör tänka på.​

     

    Så installerar du LUBA 2

    Nu har du förhoppningsvis fått leverans av din LUBA 2 och är angelägen att få igång underverket! Börja med att se sektionen “Planering av installation” om du inte redan gjort det då den delen förbereder installationen och minskar risken att det blir fel.

     

    LUBA 2
    1. Montera delar (kamerahuvud och främre stötfångare) enligt instruktion i snabbstartguiden. Utöver dessa “utstickande” delar kommer LUBA 2 fullt monterad. 
    2. Börja med Bluetooth-uppkoppling och att uppdatera mjukvaran i LUBA 2. 
    3. Koppla upp LUBA 2 via Wi-Fi eller 4G datasim genom instruktioner i appen. 
    RTK
    1. Montera RTK-antennen där den har god sikt mot himlen. Placera RTKn minst lika många meter från byggnad som byggnaden är hög. Undvik placering under eller nära träd eller andra skymmande föremål. Det gör att RTKn får 90° fri sikt rakt upp.
    2. Koppla i elkabel till RTKn.
    3. Kontrollera i appen via “Status uppkoppling” att RTKn har minst 20 synliga satelliter.
    Laddstation
    1. Placera laddstationen med tillgång till strömförsörjning.
    2. Säkerställ att det är helt öppet mot himlen 2 meter framför laddstationen. Klipparen behöver navigera till punkten med full precision för att därefter guidas med IR-sensorer in i laddaren.
    3. Säkerställ att laddstationen står stabilt och helt plant.
    4. Ställ in LUBA 2 i laddstationen. När lampan på laddstationen blinkar grönt så laddar klipparen korrekt. I appen visas meddelande om att bekräfta laddplatsens position.
    Ställ in karta
    1. Klicka “Ställ in karta” i appen på förstasidan.
    2. Välj manuell styrning för att ta kontroll över klipparen (Bluetooth-uppkoppling krävs).
    3. Placera klipparen där du vill påbörja att rita upp ett klippområde, klicka “Skapa ny” → “Område”. Navigera klipparen runt hela begränsningslinjen för området tills att du möter punkten du startade vid - appen säger då till och du klickar “Avsluta” för att spara området. Se mer i avsnittet “Så skapar du klippområden mm”.

    För djupare information se vårt inlägg installation av LUBA 2.

     

    Översikt Mammotion-appen

    Följande är en bild från Mammotion-appen med förklaringar av symboler som ämnar göra det lättare att hitta det du söker samt att du ska känna dig tryggare i appen.

    LUBA 2 app förklaringar

    Bild: Översikt, förklaring LUBA-appen. © Stick AB

     

    Så skapar du klippområden mm.

    För att skapa klippområden med LUBA 2 parar du din smartphone med Bluetooth till LUBA. Klipparen kan då kontrolleras manuellt där din telefon blir fjärrkontroll. LUBA körs runt den begränsningslinje du vill ha för valt område.

    När ett klippområde är skapat kan du därefter inom området skapa No-Go-zoner inom området som klipparen undviker samt vägar till/från området - även dessa ritas upp med klipparen som körs runt. GPSen sitter centrerad i klipparen så det spelar ingen roll vilket håll du kör åt när du ritar begränsningslinjer.

    RTK-antennens placering genereras automatiskt på kartan. Laddstation likaså efter att du manuellt satt in LUBA 2 i stationen första gången. Följande kan du skapa i kartan, välj “Skapa”:

    • Område: Klippområden ritas upp med roboten under manuell styrning där du ritar den yttre begränsningslinjen. Klippområden kan inte kombineras eller delas upp och klipps som en enhet. 
    • No-Go zon: En zon som klipparen undviker inom ett klippområde.
    • Väg: Kan du använda för att skapa vägar mellan områden eller till laddstationen fär LUBA 2 inte klipper utan som används för att förflytta sig. 

     

    Klippinställningar i LUBA 2

    Följande kan du ställa in under klippinställningar för att få LUBA 2 att klippa gräset på det sätt du önskar:

    • Klipphöjd: 25-70mm (50mm minimum rekommenderat vid första klippning).
    • Klipphastighet: 0,1-0,6 m/s (0,3 rekommenderad hastighet som standard).
    • Hinderdetekteringsläge: Sätt att hantera objekt i vägen för klippning.
      • Direkt beröring: Krockar med objekt och passerar därefter runt.
      • Långsam beröring: Saktar in innan krock och passerar därefter runt.
      • Mindre beröring: Saktar in, undviker kontakt och passerar därefter runt.
      • Inte röra: Saktar in, undviker kontakt (känsligare) och passerar därefter runt.
    • Banavstånd: 20-35 cm. Betyder att 50%-12,5% av angränsande klippspår överlappas.
    • Klippmönster, varianter: 
      • Endast perimetervarv: 1-4 kantklippningsvarv.
      • Sicksack stig: Raka linjer med vald vinkel.
      • Schackbrädesmönster: Överlappande linjer vardera med vald vinkel.
      • Adaptiv sicksackbana: Optimerad mix för effektiv klippning av komplex yta.
    • Kantklippning varv Område: Antal varv runt kantlinjen som klipps.
    • Kantklippning varv No-Go zon: Antal varv runt No-Go zonlinjen som klipps.
    • Banordning: Start med Klippmönster alternativt med Kantklippning.
    • Klippvinkel: Vinkel på de linjer som klipparen följer och klipper efter.
    • Börja framsteg: Klippningen startar vid, ex. efter 80% av klippuppgiften.

     

    Klippscheman med LUBA 2

    Fungerar på samma sätt som att sätta igång ett klippuppdrag genom “Klippa” med specifika klippinställningar. Enda skillnaden är att du väljer “Frekvens”:

    • Bara en gång/klippa: Startar klippuppdrag direkt. 
    • Varje vecka: Upprepar uppdraget viss dag(ar) och starttid.
    • Fast intervall: Upprepar uppdraget exempelvis var 3:e dag.
    • Angivet datum: Startar uppdraget en viss dag och tid.

    Tips är att endast schemalägga klippuppgifter som klaras av under dagen för att undvika klippning på natten då roboten ser dåligt och därför riskerar att fastna eller köra på igelkottar med stötfångaren.

    Klippuppgift LUBA 2

    Bild: Klippningsuppgift. © Stick AB

     

    Kluriga klippområden och tips

    Klippa på distans är en av fördelarna med LUBA 2 men för att det ska fungera krävs att LUBA 2 inte stöter på driftproblem som gör att den fastnar och behöver korrigeras manuellt på plats. 

    Följande kan ställa till det för LUBA 2: 

    • Löst underlag (tex. sand) - kan göra att roboten slirar och fastnar. 
    • Högt gräs - kan låsa klippdiskarna vilket resulterar i överbelastning och driftstopp.
    • Svåra svängar vid hinder - kan resultera i att krock- eller lyftsensor stoppar drift. 
    • Djupa hål - kan resultera i att roboten fastnar. 
    • Låga hinder (under 5 cm höjd) - klipparen kan ta sig över men stöt- eller lyftsensor kan aktiveras. 
    • Smala passager, No-Go zoner eller hinder, speciellt om det är dålig satellit-täckning på platsen, kan göra att roboten stannar om det sker samtidigt som 3D-synen är begränsad. 

    Tips är att göra raka kantlinjer och vägar där det är möjligt för att underlätta för LUBA 2 i navigeringen om satellitsignalen där är svag.

    Vid driftstopp kan FPV kamera-vyn användas om roboten stannat och du vill sätta igång den igen, för att veta att den står på ett sätt som är säkert för uppstart och inte riskerar skada maskinen eller något annat. Se exempelbild nedan. Det kan även vara bra att använda FPV för att titta hur roboten rör sig på ställen den fastnat tidigare. Med lite tur kan du se vad som orsakar stoppet och justera området för att framöver undvika problemet. 

    FPV hinder kamera

    Bild: 3D-syn, kamera-vy, FPV. © Stick AB

     

    Vanliga misstag med LUBA 2

    Det är svårt att göra allt 100% rätt med en ny och rätt avancerad teknisk pryl. Här har vi samlat vanliga misstag i hopp om att du kan undvika dem och få en smidigare start på ditt nya LUBA-liv:

    • För svag satellit-täckning för robot eller RTK. Minst 20 satelliter (samvisning), dvs. satelliter som både robot och RTK kan nå.
    • RTK flyttas eller rör sig pga. vind. Om du flyttat RTKn så flytta tillbaka den eller rita om kartan. Säkerställ stabil fast position så att RTKn inte rör sig.
    • Laddstation står snett mot underlaget och/eller robot.  Även om laddningen fungerar initialt kan en felaktig positionering senare leda till att laddningen inte fungerar som den ska och i värsta fall att LUBA 2 eller laddplatsen tar skada. Ett vanligt fel är att framhjulen kommer ovan eller under bakhjulen och att laddpiggarna därför inte träffar exakt rätt.
    • Pollen eller smuts på kameror, laddpiggar och/eller sensorer.
    • Kanter som är lägre än 50 mm kan passeras av roboten, dock kan de leda till att LUBA 2 upplever det som en kollision eller att den blir lyft och stannar. 
    • För låg klipphöjd när gräset är högt och/eller fuktigt kan göra att gräs fastnar och låser klippdiskarna. 
    • För hög klipphastighet gör det svårare för roboten att undvika hinder med finess och riskerar leda till driftstopp. Rekommenderad hastighet är 0,3 m/s.
    • Hinderdetekteringsläge “Direkt beröring” riskerar skapa mer driftstopp än mer försiktiga kontaktlägen. 
    • Områdesbegränsning i backkrön: Om ett område slutar i toppen av en backe med kraftig lutning så vänder klipparen i toppen av backen vilket sliter mer på underlaget och är betydligt svårare än på plan mark.
    • Områdesbegränsning i lös terräng: LUBA 2 klarar generellt terräng mycket bra men lös sand eller jord när klipparen ska svänga kan vara en utmaning. Att rakt ta sig över samma hinder är oftast inget problem. Utmed kantlinjen av ett klippområde vänder och svänger roboten frekvent vilket gör att fast underlag är att föredra längs med kanten på området.

     

    Felsökning och support till LUBA 2

    Roboten varnar för fel den detekterar med avisering i form av felmeddelande och felkod samt lösningsförslag enligt exempel i bilden.

    I dagsläget finns ingen automatiserad felsökningsguide att tillgå för självhjälp online eller i appen. Men oftast kan felet avhjälpas med det lösningsförslag som föreslås och annars kan man ta hjälp av chatsupport eller registrera ett ärende enligt nedan två flöden.

    För att skapa ett supportärende klicka på support-ikonen i appen, fyll i dina uppgifter och den typ av support du önskar (tex. teknisk eller leveransfråga). Du kopplas till en chatfunktion för den typ av support du efterfrågat som guidar dig vidare.

    Ett smidigare sätt är att själv registrera ett ärende hos Mammotion och ladda upp din logg som gör att teknisk support kan se vad som skett och förhoppningsvis direkt svara med lösningsförslag. För att registrera ärende gå via appen och Inställningar → Respons → Skicka in (logg).

    Felmeddelande LUBA 2 notiser

    Bild: Felmeddelanden. © Stick AB

    För eventuell reparation av skadad maskin kan många delar beställas och bytas ut av användaren själv. I de fall det inte går finns en auktoriserad servicepartner för Sverige som är lokaliserad i Göteborgsområdet dit maskinen kan skickas för åtgärd.

    Det kan vara en fördel att köpa LUBA 2 hos en svensk butik om du bor i Sverige, detta för att underlätta eventuell service samt om du skulle ha otur och behöva reklamera produkten. 

     

    Brister som användare rapporterat

    Även solen har sina fläckar. Vissa saker som LUBA 2 gör eller inte gör skapar uppenbarligen problem för många användare. Här är de vanligaste brister och problem användare rapporterar:

    • Stänger av sig och upptäcks det inte inom kort kan LUBA inte startas via appen utan endast manuellt på plats.
    • Problem vid laddning. Oftast att klipparen kommer lite fel in mot laddpiggarna eller att smuts på IR-sensorer gör att laddardockningen inte blir rätt.
    • Klipper ojämna mönster. Detta tycks ha varit en bugg i en uppdatering av mjukvaran som senare åtgärdades och ska vara löst. 
    • Inget auto-läge för att stoppa klippning på natten.
    • Kottar och föremål fastnar mellan klippdisk och skyddsram.
    • Svårförstådda översättningar i appen.

    LUBA 2 utvecklas löpande och Mammotion Tech lyssnar då på användarnas feedback. Vår förhoppning är att många, om inte alla, av dessa brister eller fel som användare av LUBA 2 klagat på kommer åtgärdas eller förbättras. 

     

    Stöldskydd och säkerhet i LUBA 2

    På grund av värdet på LUBA 2 kan man anta att den är stöldbegärlig. Som tur är har Mammotion vidtagit åtgärder för att minska risken för stöld och LUBA 2 har försetts med:

    • Larm och avisering till appen/mobiltelefon om klipparen lyfts eller tas utanför området.
    • Användarautentisering som låser klipparen till ett specifikt app-konto och lösenord.
    • Förberedd med fack för Apple Airtag så att roboten kan spåras även om den är avstängd. 

    Ovanstående räcker långt och bör göra att en tjuv inte kan använda eller sälja produkten till någon annan. Dock är problemet att alla tjuvar kanske inte är införstådda med att så är fallet och tar klipparen ändå.. Av den anledningen rekommenderas att skaffa en stöldskyddsdekal på klipparen, samt eventuellt även använda Apple Airtag för spårning.

    Säkerhet för användare, omgivning och själva maskinen är en tydlig prio för Mammotion i LUBA 2. En kombination av teknologi i form av olika sensorer i kombination med satellitkommunikation stänger av klippfunktionen vid lyft, kraftig krock, regn eller om klipparen hamnar utanför området. 

    Till detta kommer även att roboten har 3D-syn som detekterar hinder och den främre stötfångaren är tryckkänslig, vilket gör att hinder kan undvikas med minimal eller helt utan kontakt. Den främre stötfångaren är så pass låg att även små djur som igelkottar bör skyddas.

    Ett ovanligt scenario men ändå en risk är att användaren ska lyfta/flytta klipparen och tror att den inte klipper. Risk finns då att komma åt klippaggregaten. För att förhindra detta har LUBA 2 inbyggda skydd kring aggregaten på sidorna där man skulle kunna tänkas greppa klipparen för att lyfta den.

     

    Fördelar jämfört med trådklippare

    Om du har läst så här långt om LUBA 2 förutsätter vi att du åtminstone är ganska insåld på varför robotgräsklippare är överlägsna traditionella manuella gräsklippare. Därför fokuserar vi istället på varför LUBA 2 är överlägsen de begränsningskabelsbaserade klippare som hitintills har dominerat marknaden (läs Husqvarna). Följande är fördelar med LUBA 2 jämfört med klippare med begränsningskabel:

    • Enklare och snabbare installation när du slipper sätta ut eller gräva ned begränsningskabel.
    • Lättare att anpassa och justera klippområden i efterhand om något inte blev helt rätt från början (vilket det sällan blir).
    • Följer med i utvecklingen tack vare löpande förbättringar och uppdateringar av mjukvaran.
    • Klarar mer komplexa ytor och svårare underlag samt terräng.
    • Mer frigående där många driftstopp kan hävas på distans.
    • Mer kontroll av och anpassningsbar klippning vilket ger ett bättre slutresultat.

    Vår egna erfarenhet efter att ha testat LUBA 2 var att motsvarande Husqvarna-modell med begränsningskabel fick flytta ur klipparhuset ganska omgående för att hamna på Blocket. Skillnaden på LUBA 2 och kabelklippare måste upplevas.

     

    Robotgräsklippare och gräshälsa

    En robotgräsklippare som används frekvent, dvs. klipper lite av gräset ofta, har en positiv påverkan på gräset och dess kvalitet. Sättet det fungerar på är att små gräspartiklar klipps av och finfördelas över hela gräsmattan där klippet fungerar som naturlig gödning. Denna kontinuerliga och finfördelade gödning gör gräset tätare, starkare och kanske till och med grönare.

    Robotklippare har mindre och vassare blad än vanliga gräsklippare. Detta gör att roboten faktiskt klipper av grässtrået kirurgiskt medan andra klippare snarare slår av grässtrån vilket skadar grässtrået i någon mån.

    De flesta robotgräsklippare är relativt nätta och byggda för att kunna klippa i ojämn terräng. Tänk exempelvis en grop som passeras av en vanlig klippare, risken är stor att klippaggregatet slår i på en sida och skrapar bort både gräs och mark vilket lämnar en kal fläck. Roboten å andra sidan klipper jämnt utan att klippa för lågt även i utmanande och gropig terräng.

     

    Robotgräsklippare och skadedjur

    Anledningen att Stick började med robotgräsklippare var faktisk kopplingen till skadedjur i trädgården. Kunder har genom åren tipsat om att robotgräsklippare hjälper mot skadedjur på följande sätt:

    • Ormar, möss och andra gnagare föredrar högt gräs för att förflytta sig där de är skyddade mot rovdjur. Välklippt gräs kring hus och tomt gör att dessa skadedjur känner sig exponerade och undviker platsen i större utsträckning.
    • Sniglar föredrar fuktig mark för att förflytta sig och för att frodas. Kortare gräs ger en torrare miljö vilket inte passar sniglarna. Dessutom bör åtminstone vissa sniglar stryka med i processen när roboten med sina 8 klippblad rusar fram över gräsmattan.
    • Fåglar skräms bort eller åtminstone störs av robotgräsklippare som rör sig på platsen. I vissa fall som det verkar tillräckligt mycket för att de ska undvika att bosätta sig på platsen.
    • Rådjur och harar kan bli skrämda av klippare som kommer åkande och lämnar ofta platsen till förmån för mer fredade beteslägen.
    • Sorkar och mullvadar tycks störas av gräsklipparrobotars ständiga närvaro.

    Givet att robotgräsklipparen ger starkare och mer välmående gräs innebär det också att gräset är mer motståndskraftigt mot angrepp från skadeinsekter som till exempel harkrank och trädgårdsborre.

    Ovanstående påverkan på skadedjur av robotgräsklippare är inte baserat på forskning utan endast på våra egna och användares erfarenheter och upplevelser. Så det vore väldigt intressant om forskning kunde göras för att vederlägga denna typ av observationer som många har gjort.

     

    Inspiration och resultat med LUBA 2

    Här lägger vi löpande till bilder från kunder som är nöjda med sina klippresultat. Skicka gärna din egna bild till oss så kanske den hamnar här:

    Inspiration klippresultat LUBA 2LUBA 2 Sverige lada gångar

     

    Val av LUBA-modell

    Ett val av modell baseras troligtvis på prisgap mellan olika modeller, den totalyta i m2 som de klarar, krav som kommer av gräsmattans växtförhållanden, krav som kommer av den klippstandard som eftersöks, samt förändringar i trädgården i framtiden som kan öka eller minska klippbehovet.

    Priser och framförallt prisskillnader på olika modeller av LUBA 2 spelar också in. Prisgapet mellan olika modeller är inte så stor för LUBA som hos andra tillverkare, med andra ord det kostar inte så mycket att gå upp en nivå. Detta talar för att om du är osäker så rekommenderar vi att du tar den större modellen av dem du väljer mellan.

    Vi rekommenderar att börja med en uppskattning av storleken på de ytor du vill klippa. Lägg till på totalytan du får fram minst 10% extra som säkerhetsmarginal om du inte är helt säker på totalytans korrekthet. 

    När vi satte upp ett antal LUBA 2 som test märkte vi att klipparen var extremt kapabel att ta sig till och klippa svåra och svåråtkomliga ytor som vi initialt inte räknat med i totalytan. Detta gjorde att vi i slutändan fick en större totalyta och nådde maxgränsen för vad klipparen kunde kartlägga som klippområde. Tänk därför ett extra varv för att se om du missat ytor som du inte räknat med kunde klippas.

    Den information vi har är att de kvadratmeter LUBA 2 är specificera att klara klippa baseras på väldigt frodiga växtförhållanden där gräset växer snabbt och tätt. Självklart varierar kravbilden också mellan användare och olika gräsmattor, vad som krävs av klipparen för att klara ytan till vad som anses vara rätt nivå - vissa anser att en klippning per vecka räcker medan andra vill att gräset klipps varannan dag. Hör du till den senare kategorin bör du sannolikt gå upp en nivå i klipparstorlek.

    LUBA 2 klarar att mappa upp klippzoner som är 20% större än totalytan den är satt att klippa. Dvs. kan LUBA 2 5000 mappa upp 6000 m2 klippområde. Så har man lägre krav på klippningsfrekvens kan man iallafall hypotetiskt klara en större yta än vad som anges för modellen. Dock viss friskrivning då mjukvaran i framtiden kan komma ändras så att totalt mappat område ska sammanfalla med angiven totalyta i framtiden, inte troligt men skulle kunna ske.

    Framtiden är svår att sia om men det händer att trädgårdar omdisponeras och kanske adderas gräsmatta som ska klippas. Förhoppningsvis klipper LUBA 2 på många år framåt och kan då vara behjälplig att klippa även nya ytor om du inte valt en modell som ligger precis på gränsen idag.

     


    OBS. Notera att mjukvaran i LUBA 2 kontinuerligt uppdateras vilket gör att det kan finnas avvikelser från vad som presenteras här, både vad gäller bilder från appen och beskrivningar. Om information du får från appen eller instruktion för din LUBA 2 inte överensstämmer med vårt innehåll så följ det som LUBA presenterar då detta sannolikt är den senaste och mest korrekta informationen.

    Relaterade produkter
    Copyright © 2024 Stick AB
    To top