LUBA 2 - vanliga frågor (FAQ)

LUBA 2 Vanliga frågor

LUBA 2 är kanske den finaste present du kan ge din trädgård. Detta inlägg besvarar alla frågor du kan tänkas ha om LUBA 2, oavsett om du funderar på att skaffa en eller redan har en som du vill lära dig mer om.

 

Frågor & svar

 1. Kan man installera LUBA själv?
 2. Måste RTK-antennen kopplas till laddstationen?
 3. Krävs Wi-Fi i hela ytan som ska klippas?
 4. Krävs teknikkunskap för att använda LUBA 2?
 5. Klarar LUBA staket och grusgångar som delar av min trädgård?
 6. Klarar LUBA branta backar?
 7. Vilka mönster kan LUBA klippa?
 8. Vad menas med relativ och absolut vinkel i appen?
 9. Kan appen användas på distans för att styra klipparen?
 10. Kan jag styra LUBA 2 manuellt via appen?
 11. Uppdaterar LUBA sig själv?
 12. Varför laddar inte LUBA 2 till 100%?
 13. Kan jag köpa uppdatering av LUBA 3000 till 5000?
 14. Har LUBA 2 något stöldskydd?
 15. Kan man bygga hus till LUBA 2?
 16. Klarar sig LUBA 2 helt själv en säsong på landet?

 

Kan man installera LUBA själv?

Installation av LUBA är enkel och relativt snabb, absolut något de flesta klarar utan hjälp. Med klipparen följer en snabbstartguide som visar hur du gör. När du väl har kopplat upp din LUBA mot appen finns även där ytterligare instruktioner. De moment som utförs vid installation är följande: a) packa upp delar, b) montera de delar som inte kommer färdigmonterade (kamerahuvud och smart kofångare), c) placera ut och fästa laddstation samt RTK-antenn, d) slutligen att mappa upp klippzoner och No-Go-zoner. Se mer i vår installationsguide med video.

 

Måste RTK-antennen kopplas till laddstationen?

Nej, RTK-antennen kan sättas helt fristående från stationen. Observera att RTKn kan kopplas till och ta ström från laddplatsen. Sitter RTKn fristående (tex. på ett tak) krävs strömadapter och förlängningskabel för el (10 meter ingår).

 

Krävs Wi-Fi i hela ytan som ska klippas?

När uppdraget är sparat (ex. via Wi-Fi) kan klipparen utföra hela arbetsflödet även utan Wi-Fi. Wi-Fi är avsett att hjälpa dig att kontrollera statusen för LUBA och ta emot meddelanden på distans på din mobiltelefon. Ett alternativ till Wi-Fi är 4G och ett datasim i LUBA som gör att den alltid kan vara uppkopplad.

 

​Krävs teknikkunskap för att använda LUBA 2?

Jämfört med tex. en Husqvarna Automower så är LUBA 2 absolut mer krävande av användaren. Du bör ha vissa vana med appar eller åtminstone ha tålamod att lära dig, iallafall om du ska få ut allt maskinen har att erbjuda. Man behöver inte vara särskilt tekniskt bevandrad men är du 80+ och måttligt intresserad bör du hitta någon som kan hjälpa till med installation och att ställa in klippscheman. När det väl är gjort är det inte svårare än att ha en "dum" robotgräsklippare som man sätter igång på statknappen då och då. 

 

Klarar LUBA staket och grusgångar som delar av min trädgård?

Klipparen är optimal för komplexa trädgårdar med olika områden som ska klippas men som inte är direkt angränsande. Med andra ord är staket, sten- eller grusgångar och smala passager ett problem. Sättet LUBA hanterar svåra passager som inte ska klippas eller riskerar skada klipparen är att användaren skapar “vägar” mellan olika områden, som LUBA sedan använder för att förflytta sig mellan olika klippområden.

 

Klarar LUBA branta backar?

Klipparen har en avancerad fyrhjulsdrift och däckmönstring som gör att den klarar lutning om 38°. Att svänga i lutning kan skapa onödigt slitage på gräsmattan och därför rekommenderas att undvika branta sluttningar precis i utkanten av ett klippområde. 

 

Vilka mönster kan LUBA klippa?

LUBA kan klippa enligt tre huvudkategorier: 1) Raka parallella linjer med vald vinkel, 2) Överlappande (tex. Schackmönster) i valda vinklar, 3) Optimerad klippning som endast tar hänsyn till att så snabbt/effektivt som möjligt klippa området. Det finns även en funktion som kallas “Lawn printing” som möjliggör att klippa former och bokstäver. Denna funktion är under utveckling och vi ser framför oss att egna motiv inte ligger alltför långt i framtiden.

 

Vad menas med relativ och absolut vinkel i appen?

Relativ vinkel innebär att LUBA utgår från den längsta sidan i klippområdet och sätter det som vinkel 0°. Denna klippning blir mest effektiv då den ger minst vändningar, vilket i sin tur innebär mindre slitage på gräsmattan. Ofta blir det dessutom visuellt snyggare med längre raka linjer. För absolut vinkel sätts vinkeln efter väderstreck där öst-väst är 0° och nord-syd är 90°.

 

Kan appen användas på distans för att styra klipparen?

Givet att LUBA är uppkopplad via 4G (datasim) eller Wi-Fi kan du via appen kontrollera LUBA i realtid. Du kan bland annat sätta upp klippuppdrag, pausa klippning, återkalla LUBA till laddstationen, se video via FPV (3D-kameror) på distans. Vissa begränsningar finns i appen som kräver Bluetooth-uppkoppling mot LUBA eller att fysiskt vara på platsen: Skapa eller justera klippområden, styra eller klippa med LUBA i manuellt läge, samt att sätta på/stänga av LUBA på Power-knappen som sitter på ovanpå maskinen. Även uppdatering av LUBAs och RTKs mjukvara kräver närvaro och blåtandsanslutning.

 

Kan jag styra LUBA 2 manuellt via appen?

Ja LUBA 2 styrs manuellt via appen och du kan även klippa manuellt. Dock krävs Bluetooth-anslutning mellan LUBA och din smartphone för manuell körning, detta av säkerhetsskäl. Så med andra ord krävs det att man är på plats för att kunna köra LUBA 2 manuellt.

 

Uppdaterar LUBA sig själv?

Det kommer löpande förbättrade versioner av mjukvara i både LUBA och RTK-antennen. LUBA uppdaterar sig inte automatisk utan användaren har full kontroll över när LUBA ska uppdateras. Uppdatering för på LUBA samt RTK sker OTA (over-the-air) när du begär uppdatering i appen.

 

Varför laddar inte LUBA 2 till 100%?

Om maskinen får stå i laddstationen över natten så laddar den absolut till 100%. Men när den utför klippuppdrag och måste ladda under uppdraget så laddar den till 80%. Anledningen är att det tar väldigt lång tid att ladda sista biten 80 till 100%. Då är det effektivare att göra fler laddstopp där roboten laddas 15 till 80%. En ytterligare anledning kan vara att batteriet håller längre om det inte ständigt maxladdas.

 

Kan jag köpa uppdatering av LUBA 3000 till 5000?

Maskin och batteri är samma för modellerna 3000 och 5000, sannolikt är det endast mjukvaran som skiljer sig åt. Men möjligheten att uppgradera eller nedgradera mellan olika modeller finns inte i dagsläget iallafall.

 

Har LUBA 2 något stöldskydd?

Ja. Maskinen larmar först med ett pipljud om den blir lyft och skickar en notis till appen. Det finns plats för att gömma en Apple Airtag under kameran för att kunna spåra LUBA 2 om den stängs av. LUBA 2 kan inte heller aktiveras eller användas på ett nytt konto om den inte först avaktiveras från det befintliga, precis som på tex en iPhone.

 

Kan man ha ett hus till LUBA 2?

Tolkar det som att du funderar kring om ett hus eller skydd för laddstation och robot skulle förstöra robotens kommunikation. Generellt är svaret ja, man kan absolut bygga eller köpa ett färdigt skydd/tak/hus till LUBA, dock är det en del aspekter att tänka på för att man inte ska försämra robotens kommunikation med RTK och laddstation. Läs gärna mer om hus till LUBA 2.

 

Klarar sig LUBA 2 helt själv en säsong på landet?

Nej är det enkla svaret, LUBA 2 klarar sig inte helt själv på lantstället när vi testat. Även om man är ytterst noga, försiktig och konservativ i hur klippområden sätts upp kommer det ske saker som ger driftstopp (tex. högt gräs eller kottar som stoppar aggregaten, pollen som blockerar sensorer eller kamera etc.). Vid driftstopp stängs roboten av och kan inte nås via appen (en något missriktad säkerhetsåtgärd i vår mening). Det innebär att enkla driftstopp när klipparen egentligen skulle kunnat ta sig tillbaka för laddning och sedan klippa vidare förhindras och kräver att någon trycker ingång klipparen på plats. Så tyvärr, tills mjukvaran justerats krävs då och då manuellt ingripande.

 

Vill du få all information om LUBA 2? Läs då vår fullständiga guide om LUBA 2.

Edit: inlägget uppdateras löpande med nya frågor och svar.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top