Rödcederolja spray - fördelar och nackdelar

Rödcederolja inifrån sprayflaska

Rödcederoljor skiljer sig åt i kvalitet. Men visste du att även flaskan och korken påverkar oljans hållbarhet och hur praktisk oljan är att använda. Vi går igenom för och nackdelar med olika typer av appliceringsflaska: spray, dropp eller pipett.

 

Som alla eteriska oljor är även rödcederolja en mycket flyktig och vattenavstötande växtolja. Det gör att den är känslig - fel hanterad olja kan tappa effekt eller i värsta fall bli obrukbar. Kontakt med luft får inte bara den flyktiga oljan att avdunsta utan oljan bryts även ner av syret. Ämnen såsom gummi och vissa plaster reagerar med oljan och bryter ner den kemiskt på sikt. Mycket att tänka på med andra ord!

 

Fel kork eller flaska förstör oljan

En viktig aspekt som gäller alla former av flaskor/korkar och de flesta eteriska oljor, är att vissa plaster och gummi reagerar med oljan och påverkar den negativt. Därför bör korken vara av plast av typen PET och flaskan likaså alternativt glasflaska.

Ljus, och framförallt starkt solljus, har en nedbrytande effekt på rödcederolja. Därför bör flaskan vara färgad i någon mån. Oavsett om flaskan är färgad eller ej så bör den förvaras mörkt för att helt undvika att oljans beskaffenhet försämras. Om du hanterar och förvarar oljan rätt kan den faktiskt hålla under en mycket lång tid - många år.

 

Olika korkar

Rödcederolja är väldigt potent och doftstark (även om olika oljor innehåller olika mycket doftämnen, läs mer om olika rödcederoljor). Därför är det viktigt att applicera lagom mängd olja och då är en bra doseringsanordning till bra hjälp (en liten mängd kan ofta vara tillräckligt, se exempel om rödcederolja mot silverfiskar).

För att hantera oljan och slippa hälla direkt från flaskan kommer i princip all rödcederolja med en appliceringstopp som underlättar dosering. Följande är de vanligaste typerna av förslutning på flaskor för rödcederolja och kortfattat hur de fungerar:

Droppkork: En kork som genom en liten öppning låter oljan droppa kontrollerat ur flaskan. En fördel med droppkork är att du lätt kan dosera sparsamt. Nackdelen är att det är aningen tidskrävande att droppa ut oljan samt att det är svårt att komma åt vissa springor och platser genom att droppa eller stryka på oljan.

Spray: Ett spraymunstycke ger en spridd spray av oljan med “lagom” dosering. Fördelarna är bland annat att det går snabbt och är lätt att applicera oljan, även på lite otillgängliga ställen.

En nackdel med spray är att spraymunstycket ibland efter en tid kletar igen och slutar fungera. Detta är inte unikt för rödcederolja och spray utan händer ofta även exempelvis diskmedel i pumpflaskor. Oftast kan du få munstycket att fungera igen genom att placera det i varmt vatten och därefter spraya vatten genom munstycket.

Pipett: Det klassiska kemistverktyget där själva pipetten suger upp en exakt mängd olja som du sedan kan droppa ut. Pipetten är bra om man bara ska applicera ett par droppar eller så. Däremot blir pipetten snabbt otymplig då det är många handgrepp som ska till med viss finess för varje “dos” olja som appliceras. Se också upp men att låta gummit ha kontakt med oljan.

Öppningsreducerare: Vissa flaskor är försedda med öppningsreducerare (på engelska “orifice reducer”), dvs. en liten anordning som låter oljan komma ut en droppe i taget. Öppningsreducerare är mycket enkla att använda men den stora nackdelen är att det tar lååång tid att få ut oljan, och processen går inte att påskynda.

 

Vilken ska man välja?

Vi har sammanställt en tabell nedan som jämför de olika appliceringsalternativen mot varandra för att underlätta valet. Ingen av produkterna vi sett på marknaden skiljde sig markant i pris baserat på typ av applicering, inte heller har någon en nämnvärd påverkan på oljans kvalitet - därför är dessa faktorer inte med i jämförelsen. Samt då det inte finns någon rödcederolja med öppningsreducerare har vi exkluderat det alternativet från jämförelsen.

Betygsfaktorer

Typ av applicering

Dropp

Spray

Pipett

Lätthet att dosera

4

3

5

Lätthet att applicera

3

5

2

Snabbhet att använda

3

5

2

Totalbetyg

10

13

9

 

Slutsats - det bästa valet

Rödcederolja som spray är det bästa valet då denna lösning underlättar applicering, dosering och inte påverkar oljans beskaffenhet negativt. Helst ska oljans flaska vara av färgat glas eller PET plast. Som tur är kommer de flesta oljor på marknaden i just denna konfiguration av spraykork och flaska - så det är inte svårt att få tag på.

Är du också intresserad av att lära dig mer om hur rödceder fungerar och vad det är för skillnad på olika rödcederoljor?

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top