Röd cederträolja mot silverfiskar - fungerar det?

  Silverfisk närbild rödcederoljaBild: Silverfisk, Lepisma saccharina (© Stick.se).

   

  Vi får ofta frågan om rödcederträolja och rödcederträ hjälper mot silverfiskar och om det faktiskt dödar silverfiskarna. Många vill också veta exakt hur mycket olja som ska användas. Här besvarar vi dessa frågor och ger dig en enkel tumregel för dosering.

  Frågan är aningen komplicerad då det finns oljor baserade på olika rödcederträ, samtidigt finns det också olika sorters silverfiskar. Dessutom beror silverfiskarnas motståndskraft på externa faktorer, exempelvis hur stort angrepp det rör sig om, om förhållanden är bra vad gäller temperatur, luftfuktighet med mer - och om det finns rikligt med föda på platsen som silverfiskarna inte vill överge.

  Som tur var fann vi en vetenskaplig studie som isolerat för dessa effekter. Dessutom utfördes studiens tester på vanlig silverfisk (Lepisma saccharina) - just den silverfisk som vi oftast har problem med i svenska hem. Studien utfördes i Japan, fokuserade uteslutande på effekten av röd cederträolja på just silverfiskar och publicerades i den väl ansedda tidsskriften Journal of Wood Science.

   

  Olika oljor och olika silverfiskar

  I studien användes olja av japansk rödcederträ (Cryptomeria japoinca) som enligt studien innehöll α-pinene och β-pinene (det som främst är giftigt för insekter) i halter som motsvarar den amerikanska rödcedern (Juniperus virginiana) som annars är mer känd för detta ändamål i övriga delar av världen.

  Vuxna individer av vanlig silverfisk (Lepisma saccharina) studerades, alltså den silverfisk som vi oftast har i svenska hem. Den långsprötade silverfisken (Ctenolepisma longicaudata) som inte heller är så vanlig i Sverige studerades alltså inte. Rimligtvis och troligtvis har studiens resultat viss bäring även för långsprötad silverfisk men det är inget vi kan fastställa och belägga.

   

  Testmetoden

  Avstötningsandelen testades genom att ha tre olika kammare i ett system där artikelförfattarna räknade antal silverfiskar som bytte till en kammare utan rödcederträolja efter 2, 4, 18, 36 och 48 timmar vid olika doser röd cederolja.

  Bild: Illustration av testkammare

   

  Silverfiskarna placerades i kammare B och samtidigt placerades föda i kammare A och C. Kammare C innehöll även rödcederolja. Avstötningsprocenten räknades som andel silverfiskar i kammare C jämfört med kammare A. 80% av silverfiskarna valde kammare A.

  För att testa om och hur länge silverfiskarna överlevde vid olika koncentrationer av rödcederolja så tvingades silverfiskarna till en kammare med rödcederolja.

   

  Resultat

  Studien kom fram till att:

  • Vid en dosering av 0,01 mg / cm3 så avstöttes 80% av silverfiskarna.

  • När en de var exponerade för en koncentration av 0.16mg / cm3 avled silverfiskarna inom 10 timmar. Denna koncentration motsvarar ca 0,17ml (3-4 droppar) per liter eller 170ml per m3 utrymme.

   

  Vår slutsats

  Mot den bakgrunden kan man konkludera att rödcederoljan har förmåga att stöta bort silverfiskar specifikt kring den plats där oljan applicerats. Men (2) den dödar eller bekämpar inte silverfiskar annat än i extremt hög dosering vilket inte är möjligt av praktiska skäl - framförallt då kostnadsmässigt och doften som i den mängden skulle vara allt annat än behaglig och fräsch.

   


   Slutsats: rödcederolja repellerar silverfiskar men bekämpar/dödar dem inte. Av detta skäl krävs silverfiskfällor och/eller bekämpningsmedel för att bli av med silverfiskarna ordentligt.


   

  Hur kan du använda den här informationen?

  Är det så att du inte störs av silverfiskarna (som egentligen inte gör någon skada) men vill hålla dem borta från exempelvis kök eller badrum - då kan rödcederolja vara ett bra val.

  För att repellera 80% av silverfiskarna krävs enligt studien 0,01 mg/cm3 rödcederolja. Översatt till spray innebär detta ungefär en sprayning per 20 liter utrymme (tänk golvytan du vill skydda och att du i princip lägger ut mjölkpaket på denna). För att behålla en koncentration av rödceder över tid är det en bra idé att använda rödcederträ så att oljan överförs till luften över längre tid.

   


   Tumregel dosering: en sprayning rödcederolja per 20 liter utrymme. Detta går inte att göra till en exakt vetenskap då oljan sprids i luften, men ca. 1-3 sprayningar på solida rödcederträbitar för skydd av de viktigaste utrymmena i ett normalstort badrum.


   

  Om ditt mål är att slippa silverfiskarna helt, dvs. döda/bekämpa silverfiskarna - då är rödcederolja inte ett bra alternativ som enda åtgärd. I detta fall rekommenderar vi bekämpningsmedel mot insekter kombinerat med silverfiskfällor för en mer “slutgiltig” lösning.

  Vill du bli expert? Läs våra omfattande guider om mal eller silverfiskar. Läs också hur rödceder fungerar mot klädesmal.

   

   

  Relaterade produkter
  Copyright © 2024 Stick AB
  To top