Topp 5 tips för bästa resultat med silverfiskfällor

Silverfiskfälla tips användning

Du kanske har kommit fram till att silverfiskfällor är ett smart sätt att bli av med silverfiskar. Helt rätt! Här ger vi våra bästa tips kring hur du använder silverfiskfällor för att uppnå bästa möjliga resultat.

 

Silverfiskfällor är helt giftfria och därmed ofarliga att ha framme under lång tid, även på tillgängliga platser där husdjur eller barn kommer åt dem. Ett diskret, doftlöst och som sagt ofarligt sätt att bekämpa silverfiskar över tid - smart med andra ord.

Först lite bakgrundskunskap som kan vara bra att känna till när du ska fånga silverfiskar:

 • Silverfiskar är små och kan krypa igenom även de minsta springor, att ta sig in under ex. en potta som står på golvet är en smal sak för silverfisken.
 • De är väldigt skygga och flyr snabbt när människor närmar sig.
 • De är främst nattaktiva (därav kallas de även “nattsmyg”) och söker sig ofta till mörka och undanskymda platser.
 • De trivs i hög luftfuktighet och värme och hittas därför ofta i badrum, kök, ex. bakom spisen (därav namnet “ugnssmyg”).
 • Silverfiskar äter det mesta som innehåller kolhydrater, speciellt socker och stärkelse (hudrester, döda insekter mm.). Det innebär att ett vanligt hem tyvärr ofta innehåller massor med tillgänglig föda för silverfiskar.

Denna kunskap om silverfiskar tillsamman med våra konkreta tips nedan kan hjälpa dig att fånga silverfiskar på löpande band.

 

Topp 5 tips - silverfiskfällor

Följande stegvisa tips ger dig bästa chans att framgångsrikt fånga silverfiskar med silverfiskfällor:

 1. Använd rätt silverfiskfälla för den typ av silverfisk det är du har problem med (annars är risken att fällan inte är verksam).
 2. När du ska placera ut fällan så försök hitta en placering där du observerat silverfiskar. Helst en plats som är mörk, undangömd/skyddad, på golv och gärna lite fuktig. Kanske under en badrumsmöbel eller att du ställer något på golvet som fällan kan placeras under.
 3. Tänk på att silverfiskar är lättskrämda. Försök att hitta platser där du inte vistas så ofta och placera fällan där. Speciellt kväll/natt är silverfiskarna mest aktiva, så viktigt att de då inte skräms bort till sina skrymslen och gömställen innan de hinner gå i fällan.
 4. Städning - andra födokällor konkurrerar med lockmedlet i silverfiskfällor. I värsta fall har silverfiskarna så pass mycket föda på andra håll att de inte alls intresserar sig för silverfiskfällorna. Se vår checklista för städning för mer råd om hur du städar bort silverfiskarnas föda.
 5. Ge det tid - även om du gjort allt rätt så kan det ta flera veckor innan silverfiskar börjar hitta in i fällorna.

 Bonustips: placera inte ut för många silverfiskfällor i ett utrymme. Som tumregel räcker 1-2 fällor, t.ex. 1 bakom en spis eller 2 stycken i ett normalstort badrum. Fler fällor konkurrerar med varandra och fångsten blir i stort sett densamma. Använder du färre fällor samtidigt kan du istället använda fällorna över en längre tidsperiod och därigenom få bättre resultat.


 

Rätt sorts silverfiskfälla

Det finns två sorters silverfiskar vi har problem med i Sverige, vanlig och långsprötad silverfisk. Vissa silverfiskfällor fångar inte den långsprötade silverfisken, exempelvis Silvalure silverfiskfälla. Andra fällor fångar båda sorters silverfisk, till exempel Biobasis silverfiskfälla och Natria silverfiskfälla. Försök att ta reda på vilken sorts silverfisk du har problem med, alternativt använd en fälla som fungerar för båda sorters silverfisk.

 

Andra bekämpningsåtgärder

Att bli av med silverfiskar med hjälp av silverfiskfällor kan ta tid. Vissa vill bli av med silverfiskarna omedelbart och kan inte tänka sig att vänta. Sedan, vid stora silverfiskproblem, så räcker inte alltid fällorna till - då kan det krävas fler bekämpningsmetoder för att lyckas få bort silverfiskarna.

 • Insektsmedel är omedelbart effektivt mot silverfiskar och verkar sedan över tid. Att bekämpa med insektsmedel är ofta bra att börja med för att ge silverfiskarna en rejäl smäll, även om du sedan fortsätter med att använda silverfiskfällor.
 • Kiselgur kan användas som insektsmedel, inte med samma omedelbara effekt som insektsmedel men ändå relativt snabb effekt. Fördelen är att kiselgur är helt giftfritt och kan användas löpande utan risk för hälsa eller husdjur.
 • Rödceder kan vara ett bra komplement till bekämpningsåtgärder. Terpener i rödceder dödar inte silverfiskar men är giftiga för silverfiskarna vilket får dem att hålla sig borta.

Vill du veta mer om silverfiskar och hur du blir av med dem? Se då vår omfattande guide om silverfiskar.

 

Huvudbild i inlägget: Aries silverfiskfälla i badrum [© Stick.se]

 

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top