Snigelmedel: Köp rätt snigelgift

Snigelmedel pellets

Nya regnfasta snigelpellets, ny dosering som ger dubbelt så stor behandlat yta med samma mängd snigelmedel. Vi går igenom allt du behöver veta om snigelmedel - det smidigaste, mest prisvärda och kanske enda riktiga utmanaren av mördarsniglarnas herravälde.

Det är lätt att bli modstulen när man kommer till insikten att mördarsniglar aldrig går att bli av med helt och hållet. De är kvar för att stanna, återkommer år efter år och då gäller det att göra det bästa av situationen. 

Därför har vi zoomat in på snigelmedel, en produkt där det gjorts stora framsteg de senaste åren. Priset per behandlad yta har gått ner ordentligt (bland annat har Stick bidragit till att pressa priserna) men framförallt har ny dosering gjort att dubbla ytan kan behandlas med samma mängd pellets. Därtill har innovation hos tillverkare inneburit att pelletsen numera är regnfasta. Sammantaget har bekämpning av sniglarna blivit både billigare och smidigare vilket du som kämpar mot sniglarna kan glädjas för.  

 

Så fungerar snigelmedel

Snigelmedel består av järn(III)fosfat som verksamt ämne vilket är verksamt mot alla blötdjur, det vill säga alla sorters sniglar såsom mördarsniglar, åkersniglar, skogssniglar, snäckor mm. Det är inte farligt för grodor, paddor, igelkottar, fåglar, husdjur (bortsett från om du har sniglar som husdjur) eller andra organismer.

Sniglar lockas att äta kornen i tro att det är attraktiv föda. Snigelmedel fungerar som så att när sniglar konsumerat pellets får de en falsk mättnadskänsla och drar sig nöjda tillbaka till sina hålor. Hungerkänslor kommer inte tillbaka utan sniglarna tynar förnöjda bort i sin håla. Oftast innebär detta att du allt som oftast även slipper att plocka döda sniglar då dessa är dolda i jord och mark där de sakta förmultnar.

 

Fördelar med snigelmedel

Det finns flera anledningar att använda snigelmedel för snigelbekämpning jämfört med andra metoder:

  • Miljövänligt: Snigelmedel bryts ned till ämnen som finns naturligt i jordmånen och ger inte en negativ miljöpåverkan. Snigelmedel med järn(III)fosfat är ekocertifierade och kan användas direkt på skörden utan karenstid, tex. i en salladsodling som ska konsumeras samma dag.

  • Ofarligt: Snigelmedel är inte farligt eller skadligt för andra organismer och djur än blötdjur (sniglar). Så nyfikna husdjur eller fåglar är behöver man inte oroa sig för utöver att snigelmedlet tar slut och det blir mindre kvar till sniglarna.

  • Verksamt: Snigelmedel är verksamt över hela säsongen och mot alla storlekar av sniglar. Tex. nematoder är mest verksamma tidigt på säsongen och mot mindre sniglar medan snigelmedel inte har några sådana begränsningar.

  • Prisvärt: När det gäller kostnad per behandlad yta så är snigelmedel oöverträffat vinnaren. Speciellt om du väljer större förpackningar snigelmedel så kan kostnaden per m2 bli ännu bättre.

  • Hållbart: Snigelmedel håller flera år givet att det förvaras rätt. Så generellt är det inte något problem att spara överblivet medel till kommande år. Då sniglarna oftast är ett återkommande problem innebär det att det kan vara värt att välja de större förpackningarna som är mer prisvärda och sedan använda över en längre tid. 

 

Så använder du snigelmedel

Det finns få saker som är enklare än att behandla med snigelmedel. Strö ut pelletsen jämnt över området du behandlar, mellan växter och generellt över ytan som ska skyddas. Det spelar ingen roll om medlet hamnar på växter mm. Snigelstaket och myskankor gör sig inte besvär när snigelmedel är så smidigt, snabbt och dessutom supereffektivt!

Eftersom snigelmedel är ekocertifierade kan du behandla direkt i odlingar och på grödor som ska ätas. Det krävs ingen karenstid utan dessa sköljs endast av innan de ska konsumeras som vanligt.

 

Tips när du använder snigelmedel

Här följer några enkla tips som kan göra att du får mer effekt av ditt snigelmedel:

  • Börja med snigelmedel i tid. Så fort sniglarna kommit upp ur jorden kring mars månad är snigelmedlet verksamt. Du kan behandla fyra gånger per år med snigelmedel så det finns ingen anledning att vänta tills sniglarna vuxit i antal.

  • Passa helst på att påbörja behandling i fuktigt väder och gärna på kvällen. Då får du troligtvis en flygande start på bekämpningen eftersom sniglarna är högaktiva medan nyfikna fåglar vilar. Pelletsen sväller dessutom av regn och blir än mer attraktiva för sniglarna. 

  • Snigelmedel finns numera i en mer regnbeständig formula (Sluggers och Ferramol) vilket gör att de klarar regn betydligt bättre innan de löses upp. Tyvärr löser inte det problemet med nyfikna fåglar som snabbt kan picka i sig medlet. En lösning på det för att alltid ha en viss mängd snigelmedel kvar i trädgården är Snigelbaren - en skyddande utfodringsstation som man placerar snigelmedel i.

Snigelmedel regn

Bild: Sluggers snigelmedel i vatten. (1) Torra pellets, (2) Pellets efter 2 mm regn, (3) Pellets i vattenbad.

 

Ny dosering ger dubbelt så stor behandlad yta!

Tillverkare av snigelmedel har nyligen upptäckt att med ny dosering och spridning av snigelmedel kan man få samma effekt som tidigare men på en dubbelt så stor yta. Nya rön är att snigelmedlet ska spridas jämnt över marken 2,5 g/m(tidigare 5 g/m2). Inte svårare än så men tämligen goda nyheter för alla som årligen kämpar med att behandla stora tomter och trädgårdar!

Se även får köp-guide som hjälper dig välja snigelgift samt bl.a. visar hur du använder snigelmedel med bäst resultat. Vill du bli expert på mördarsniglar och hur du enklast bekämpar dem?

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top