Vägglöss - spår och vanliga gömställen

Vägglöss - spår och gömställen

Om du fått mystiska bett och misstänker vägglöss så kan du göra en egen inspektion för att fastställa om det är vägglöss. Då hjälper det att veta vilka spår vägglöss lämnar efter sig och vägglössens gömställen.       

Har du fått hem vägglöss så är det viktigt att agera snabbt för att hindra att angreppet växer till sig eller sprider sig. Då kan du själv börja med att göra en egen grundlig inspektion.

 

Vilka spår av vägglöss ska man leta efter?

Till att börja med gäller det att veta vad du ska leta efter. Det är inte alltid du kan hitta en faktisk vägglus, men om du gör det kan du jämföra med hur en vägglus ser ut. Följande är tydliga spår som vägglöss lämnar att leta efter i en inspektion:

 

Bett

Oförklarliga bett, oftast flera i en klunga eller längs en rad där vägglössen rört sig. Betten yttrar sig olika på olika personer, den del får stora röda kliande bett medan andra får betydligt mindre besvärliga bett. Generellt är betten röda med en svart prick av koagulerat blod i mitten.

Blod

När vägglössen äter så blir det en del spill. Det ger upphov till synliga små blodfläckar på sängkläder. Om du inte har några sår eller annat som kan förklara blodfläckar så är det ett tydligt spår som pekar på vägglöss. 

Avföring

Framförallt där vägglössen uppehåller sig länge så lämnar de avföring. Det kan ibland dyka upp som små svarta fläckar på sängkläder, madrass, sänggavlar, bakom lister mm. Där många vägglöss gömt sig eller bor kan du hitta tydliga avföringsspår.

Doft

Vägglössens avföring ger upphov till en sötaktig, mustig och aningen kväljande odör. Generellt känner man endast doften när vägglusangreppet är tämligen omfattande. Den exakta doften beskrivs olika men många tycker det påminner om kryddan koriander. 

Skinn

Vägglöss ömsar skinn (eller rent tekniskt sitt exoskelett) och lämnar dessa på de platser där de bor. Om du har ett vägglusangrepp som pågått en längre tid och hittar var vägglössen bor så hittar du troligtvis också mängder av övergivna skinn / skal av vägglöss. Dessa ser ut ungefär som vägglöss men är tomma och lätt genomskinliga.

Ägg, nymfer mm. 

Vid ett långt gånget angrepp och om du hittat vägglössens gömställen så kan du stöta på ägg av vägglöss samt levande vägglöss i olika stadier. Vägglössäggen är mjökvita lätt genomskinliga och ovala. Jämför med bilden som visar ägg och vägglöss i olika stadier av dess livscykel.

 

Vägglöss ägg nymfer

Bild: Vägglusägg och vägglöss. © Stick.se 


 Tips: Om du misstänker ett angrepp av vägglöss kan indikationsfällor vara till hjälp för att få ett säkert svar. Sätt ut indikationsfällor och förhoppningsvis fångar du inom kort vägglöss om det finns ett angrepp. En av de ledande fällorna som även saneringsföretagen använder är svenska Nattaro Scout.


 

Var gömmer sig vägglössen?

Huvudregeln när det gäller vägglöss är att de vanligtvis befinner sig i eller nära sängen. Anledningen till det är helt enkelt att de då har nära till födan, oss människor när vi sover. Vanliga ställen som du bör prioritera att undersöka är:

  • Framförallt säng, madrass, sängstomme och sänggavlar.
  • Textilier som överkast, kuddar, sängkjolar mm. som hör till sängen.
  • Vägglister, nattduksbord, eluttag, tavlor och elektronik som finns i sovrummet.
  • Sovkläder/pyjamas, morgonrockar, tofflor och andra kläder som förvaras i sovrum.
  • Håligheter i väggar och bakom tapet som inte sitter helt tätt.

Vägglöss är inte särskilt snabba och förflyttar sig sällan långt av egen maskin. Men de kan ändå dyka upp på andra platser i hemmet. Ofta då pga. att de följt med mänsklig aktivitet till dessa platser. Sådana sekundära ställen som kan vara värda att undersöka är:

  • Soffor och fåtöljer där man ibland sover eller vistas mycket.
  • Baggage, ryggsäckar och packning.

När du inspekterat efter spår på alla ovanstående gömställen så har du förhoppningsvis en bra grund för att fastställa om det är vägglöss eller ej. Förhoppningsvis har du klarat dig med blotta förskräckelsen.

 

Om det är vägglöss

Har du fastställt att det rör sig om ett vägglusangrepp så är nästa steg sanering av vägglöss. Om du fortfarande är osäker så kan du gå vidare med att kontakta en saneringsfirma för att göra en grundlig inspektion. Alternativt, om du bara har en svag misstanke, så kan du istället införskaffa en indikationsfälla som fångar vägglöss och därmed kan ge dig svart på vitt om du har vägglöss.

Visade det sig att det inte var vägglöss kan vi ändå tipsa om förebyggande produkter för att i framtiden slippa vägglöss. Till exempel madrasskydd, sängbensfällor eller kiselgurlist för sängstommen.

Vill du bli expert på vägglöss och hur du blir av med dem? Läs då vår omfattande vägglusguide.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top