Fågelskydd

    Fågelskydd är produkter som avvisar fåglar, utan att skada dem, till exempel fågelpiggar.

    Alla produkter

    Visa fler

    Köp-guide fågelskydd 

    Den här sidan innehåller information om fågelskydd för att hjälpa dig hitta rätt produkt.

     

    Hur fungerar fågelskydd?

    Genom att sätta upp fågelnät, fågelpiggar eller sprida ut fågelavvisande gel hindras fåglar från att besöka eller landa på platsen. Fågelskyddet hindrar fåglarna fysiskt från att uppehålla sig på platsen, vila eller bygga bo, de skadas inte men söker sig vidare till annan plats.

     

    Vilka fördelar har fågelskydd?

    Fördelar med fågelskyddsprodukter enligt våra kunder:

    1. Enkelt: Generellt är fågelskydd mycket enkelt att få på plats. Fågelpiggar innebär viss montering medan en skrämseluggla eller orm bara är att placera ut. 
    2. Beständigt: Väl på plats är ditt fågelskydd underhållsfritt och sköter sig självt. 
    3. Giftfritt: Ofarligt för djur, naturen och även fåglar som helt enkelt flyger vidare till en mer oskyddad plats.
    4. Effektivt: Fungerar nästan 100% när fågelskyddet sitter korrekt på en bra plats.

     

    Vilken fågelskydd ska jag välja?

    Val av fågelskydd styrs oftast av vad det är du önskar skydda och vilken typ av fågelskydd som passar bäst för det:

    • Fågelpiggar är smidiga att använda på t.ex. balkongräcken, vid tak etc. De är enkla att montera och att ta ner när man så önskar. Det blir fysiskt omöjligt för fåglar att landa på platsen, men hindrar även t.ex. ovälkomna grannkatter från att passera. Fågelpiggar är oftast uppdelade i sektioner som gör att de kan delas i mindre delar för att passa den yta där de ska monteras. 
    • Fågelavvisande gel såsom Bird-X är effektivt på en plats där det är svårt att fästa fågelpiggar. Eller där du helt enkelt önskar ett mer diskret och estetiskt tilltalande skydd än t.ex. fågelpiggar. 
    • Fågelnät passar bra för att täcka något som fåglarna gärna vill komma åt, t.ex. en odling eller bärbuske, för att själv få behålla det du odlat.

     

    Hur säkra är de olika fågelskydden för barn och husdjur?

    Nät och fågelavvisande gel är helt giftfria och ofarliga för barn. Piggarna är däremot mycket vassa och kan självfallet skada ifall man tar direkt på dem. I övrigt är alla typer skydd ofarligt för barn. Husdjur som försöker ta sig över piggar kan fastna eller skada sig. Så det kan vara värt att tänka på var piggarna sätts upp.

     

    Vanliga misstag med fågelskydd?

    • Fel montering: Om fågelskydd monteras fel kan det innebära att man råkar lämna öppningar för fåglar. Även små öppningar gör skyddet verkningslöst då fåglarna snabbt hittar dit, precis som att det skulle vara hål i ett fågelnät som ska skydda en bärbuske.
    • Fågelmatning: Att på platsen för fågelskydd också mata fåglar är kontraproduktivt om du önskar bli av med störande fåglar. Om en plats görs väldigt attraktiv genom t.ex. fågelmatning så är risken att fågelskydd inte räcker trots att det monterats på rätt sätt. När en fågel väl är etablerad på en plats och t.ex. redan byggt ett bo brukar de inte vilja flytta sig i första taget.
    • Missar förarbetet med att avlägsna fågelbon: Innan fågelsäsongen börjar bör nya och gamla fågelbon på platsen rensas bort för att göra fågelskyddet mer effektivt. Enligt lag får man inte störa häckande fåglar under häckningsperioden som är mellan den 1 april - 31 juli, dvs. varken röra fågelbon, fågelägg eller störa de häckande fåglarna. Detta omfattar dock inte björktrast, gråsparv, kråka, kaja, skata, pilfink eller råka som alla är undantagna skydd under häckningsperioden.

     

    Komplement till fågelskydd

    Att kombinera fågelskydd med t.ex. fågelskrämmor är oftast mycket effektivt och ger ett ännu bättre fågelfritt resultat. Genom att sätta upp en fågelskrämma på spö eller skrämseluggla på den plats du önskar fågelsäkra är därför en bra lösning för att på så sätt använda mer än en metod för att få bort de oönskade fåglarna från platsen. Genom att även fågelsäkra platsen, t.ex. genom att täta håligheter på hus där fåglar gärna flyger in för att bygga bo med t.ex. stålull eller musborst gör att fåglarna inte etablerar sig i ditt hus. Musborst kan med fördel placeras direkt i t.ex. hängrännor för att hindra fåglar från att vila eller bygga bon där. En bonus är att musborsten då även hindrar löv och anant från att samlas i hängrännorna och blockera dessa.

     

    Vanliga frågor om fågelskydd

    Här följer de vanligaste frågorna vi fått från kunder om fågelskydd:

     

    Vilka fågelpiggar ska jag välja?

    Det finns flera olika typer av fågelpiggar, funktionen är i princip densamma, fåglarna kan inte landa på ytan där piggarna är uppsatta. Skillnaderna handlar mer om utseende och montering, alla sorter är i princip underhållsfria så snart de sitter på plats. 

    • MotFågel fågelpiggar 2m (2-pigg) är 2 meter lång, en förpackning innehåller 10 sektioner om 20 cm. De är enkla men effektiva fågelpiggar. Det är bara att montera upp dem på den plats du önskar ha dem på. Piggarna står på en rak rad och är därför praktiska där ytan du önskar skydda inte är så bred.

    • Fågelpiggar 5m (4-pigg) är 5 meter sammanlagt, de kommer i en förpackning med sektioner på 50 cm. Fördelen med dessa är att piggarna är lite spretigare än på andra modeller, de sticker ut åt alla håll. Det gör att de täcker en större yta. Nackdelen är att du måste monterar fast piggarna på bottenplattan själv, vilket kan vara lite tidskrävande.

    • Spikey fågelpiggar är 4 meter i en förpackning. Varje sektion är 40 cm lång. Fördelen med dessa piggar är att de är lite trubbigare än många andra modeller. Vilket gör att skaderisken för barn och husdjur är mindre. Designen på dessa piggar tilltalar många, och då de är svarta är de mycket diskreta mot mörkare underlag. Dessa piggar går att dela både i sektioner på endast 10 cm och även på längden så att de endast blir en rad piggar istället för två. De går därmed även att böja så att de passar underlaget ännu bättre, t.ex. över en kant. 

     

    Vilket ansvar har fastighetsägaren gällande störande fåglar?

    Fastighetsägaren ska förebygga och begränsa fåglars möjlighet att störa de som bor, rör sig runt och arbetar i fastigheten, det säger miljöbalken. Det effektivaste sättet att göra detta är att arbeta förebyggande och försvåra för fåglar att bygga bo eller hitta mat i närheten av byggnaden. 

     

    Får jag montera fågelskydd på ett tak inne i stan?

    Ja, du får montera fågelskydd. Men tänk på att det måste fästas ordentligt så att det inte finns någon risk att det kan blåsa ner och skada någon eller något. Fastighetsägaren är ansvarig och kan bli skadeståndsskyldig vid olycka.

     

    Vad fäster jag fågelpiggar med?

    Beror på underlaget, men de flesta sorters fågelpiggar har förborrade hål för montering med skruv. Monteringslim är även en bra lösning där det inte är möjligt att skruva. Det kan även vara ett alternativ att använda t.ex buntband för montering där varken skruv eller lim är ett alternativ. Då lämnas heller inget märket på underlaget om fågelpiggarna senare monteras ner.

     

    Hur tar jag bort Bird-X som det fastnat skräp i efter flera år?

    Bird-X tvättas enklast bort med lacknafta eller annat lösningsmedel som t.ex. rödsprit.

     

    Läs mer om hur du slipper fåglar i vår fågelguide

    Copyright © 2024 Stick AB
    To top