Ta bort en fästing säkert

Fästingborttagning säker

Det finns många huskurer för hur du tar bort fästingar, men tyvärr kan dessa göra mer skada än nytta och leda till svåra sjukdomar. Vi visar hur du enkelt och säkert tar bort fästingen.

Fästingen är biologiskt optimerad för att bita sig fast och hålla sig kvar på sin värd med en mun som har kraftiga hakar som borras in och låses fast tills dess att fästingen sugit tillräckligt med blod från sin värd. Dessutom avger fästingen ett bedövande gift medan den suger blod vilket gör att det ofta tar ett bra tag innan du upptäcker parasiten som växer sig större och rödare av ditt blod.

...biologiskt optimerad för att bita sig fast… Dessutom avger fästingen ett bedövande gift medan den suger blod 

 
Huskurer kan vara farliga

Många gamla huskurer som florerat i årtionden, som ofta sprids på sociala medier numera, riskerar att allvarligt skada dig snarare än att hjälpa dig. Du har säkert hört någon gång att man ska smörja in fästingen i smör eller hälla pepparmintolja så att den ska släppa av sig själv.

...gamla huskurer... riskerar att allvarligt skada dig snarare än att hjälpa dig 

Tyvärr är det så att dessa tillvägagångssätt är inte bara overksamma utan kan istället rent av vara farliga då fästingen retas och därmed direkt släpper ut mer smittoämnen vilka i värsta fall kan resultera i obehagliga sjukdomar såsom TBE eller borrelia.

 
Så tar du bort fästingen säkert

Att ta bort en fästing på ett säkert sätt är inte särskilt svårt om man har rätt kunskap och verktyg (pincett eller fästingborttagare), en fast hand och agerar resolut:

  1. Torrfrys fästingen innan borttagning (om du har utrustning för detta) då minskar risken avsevärt för smittoöverföring enligt internationella medicinska rekommendationer.
  2. Grip tag om fästingen, så nära munnen (huden) som möjligt, med pincett eller helst en speciell fästingborttagare.
  3. Dra fästingen sakta men bestämt från kroppen samtidigt som du vrider mycket lite (vrid inte mer än 30 grader, då riskerar mundelar att lossna och bli kvar i såret).
  4. Tvätta såret med sårtvätt, desinfektionsvätska eller tvål och vatten för att minska risken för infektion.

...ta bort en fästing på ett säkert sätt är inte särskilt svårt om man har rätt kunskap och verktyg 

 
Några ytterligare tips för en fästingsäker sommar
  • Sök efter fästingar regelbundet, ju längre en fästing sitter kvar ju större risk är det att den hinner sprida smitta. Speciellt utsatta områden är varma och oåtkomliga kroppsdelar med tunn hud såsom bakom öron, ljumskar och knäveck.
  • Undvik platser med mycket fästingar om möjligt, exempelvis högt gräs.
  • Använd helst heltäckande kläder och fästingavvisande medel när du vistas där det finns fästingar.
  • Vaccinera dig mot TBE i förebyggande syfte.
  • Borrelia går det tyvärr inte att vaccinera sig mot, därför bör du efter fästingbett hålla koll på om du uppvisar symptom och då direkt uppsöka sjukvård. Det vanligaste och tydligaste symtomet är en expanderande rodnad kring bettstället som är mer än 5 cm i diameter, ca 1-4 veckor efter det att du fick bettet. Läs mer kring symptom i vår fästingguide.

Om du känner för att gardera dig i sommar kan vi rekommendera NoFästing™ spray som skyddar mot fästingar samt Antick kit vilket innehåller allt du behöver för säker borttagning av fästingar i en praktisk första-hjälpen-väska.

Vill du läsa allt om fästingar och hur du undviker dem?

 

Huvudbild i inlägget: Säker fästingborttagning [© Otom~commonswiki, CC BY-SA 2.5]

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top