Fågelgel - fågelskydd från koja till slott

Fågelgel skydd fåglar gel

Du vill slippa fåglar på ditt slotts balkongräcke men tycker fågelpiggar förfular den kungliga utsikten? Då är fågelgel lösningen för dig! Diskret och giftfri men samtidigt lika effektiv som att klä in hela ytan i piggar för att bli av med fåglarna.

 

För att slippa fåglar används vanligtvis fågelpiggar, nät eller vajrar. Nackdelen med dessa är att de ser rätt tråkiga ut, risk att skada sig på dem och ibland stör de faktiskt mer än fåglarna. För ståtliga platser som stadshuset eller Kungliga slottet är denna sorts fågelskydd otänkbart av estetiska skäl. Även för fönsterblecken eller balkongräcken som man ser på nära håll passar inte synliga skydd särskilt bra.  

Med fågelgel blir fågelskyddet i princip osynligt på lite avstånd. Funktionen av fågelskyddsgel är lika enkel som effektiv; Klibbig gel av polybuten appliceras på en yta och fåglar undviker den. Materialet upplevs onaturligt för fåglarna då det inte liknar något som förekommer i naturen och stör balanssinnet.

 

Där passar fågelgel

De vanligaste fåglarna vi störs av som duvor, kråkor och måsar avhyses alla av fågelgel. Dock bör fågelgel inte användas där småfåglar uppehåller sig eftersom de riskerar att fastna i den klibbiga gelen (dock väldigt osannolikt och med ett rågat mått otur).

Fågelskyddgel används ofta av professionella sanerare på känsliga platser som transformatorstationer eller flygplatser. Detta tack vare att fågelgel är lätt och snabbt att applicera, men samtidigt effektivt och ger ett diskret slutresultat. Fågelgel blir också vanligare på allmänna platser, kontorsbyggnader, lager, flerfamiljshus och även villor allteftersom fler får upp ögonen för produkten. 

Du kan använda fågelgel för att skydda exempelvis tak, balkongräcken, plank, hängrännor, skorstenar, fönsterbleck, lyktstolpar eller andra platser dit fåglar annars söker sig för att vila eller bygga bo. Även för installationer där annat fågelskydd inte kan monteras av praktiska skäl, som till exempel kring solpaneler, lämpar sig fågelgel.

Speciellt platser där andra lösningar blir förfulande, för skrymmande eller där det finns risk att man skadar sig på dem är fågelgel ett bättre alternativ. Fågelgel passar alltså egentligen i allt från slott till koja, på slottet för att undvika att förfula byggnaden och i kojan för att barn inte ska riskera att fastna i vajrar, nät eller sticka sig på fågelpiggar.

Fågel solcellspanel

Bild: Fågel på solcellspanel. © Stick.se

Ny produkt: Stick fågelgel

Fågelgel har länge varit svårt att få tag på i Sverige då EUs märkningsregler gjorde att den amerikanska producenten av Bird-X drog tillbaka sina produkt från marknaden. Nu har vi på Stick tagit fram en ny fågelgel som är giftfri och anpassad för svenska förhållanden, Stick fågelgel 300ml. Lätt att använda vare sig du är proffs eller privatperson, miljövänlig och ändamålsenlig. Dessutom med förbättringen att den innehåller mentol och capsaicin som gör att djur inte intresserar sig för att smaka på gelen. Säker för djur och natur samtidigt som du slipper skadedjur - en produkt vi är stolta att lansera.

 

Fördelar och nackdelar med fågelgel

Det finns flera uppenbara fördelar med fågelgel jämfört med andra produkter för fågelskydd:

  • Diskret och påverkar inte byggnadens integritet.
  • Giftfritt och med minimal miljöpåverkan.
  • Effektivt mot de flesta störande fåglar.
  • Skadar ej fåglarna.
  • Lätt att applicera och att ta bort med lacknafta.
  • Kräver ej “montering” som påverkar underlaget.
  • Underhållsfritt och håller 1-2 säsonger.

Det finns inte tillnärmelsevis lika många nackdelar med fågelgel som fördelar men några:

  • Bör förnyas var eller varannan säsong.
  • Inte lämpligt mot småfåglar som tex. sparvar.
  • Kan lämna spår eller missfärga känsliga underlag.

 

Så använder du fågelgel

Att applicera fågelgel liknar att sätta en silikonfog i badrummet, det är till och med enklare då strängen inte måste göras helt perfekt. Såhär sätter du fågelgel:

  1. Rengör underlaget och försegla porösa material (tex. måla obehandlat trä innan för att slippa missfärgning).
  2. Använd en vanlig fogspruta för att få ut gel från tuben.
  3. Applicera som pärlor, strängar eller zig-zag beroende på vad som passar ytan.
  4. Återapplicera och förnya var till varannan säsong. 
  5. Avlägsna med skrapa och/eller lacknafta om du vill ta bort skyddet permanent och återställa ytan.

 

Se också vår checklista för fågelsäkring eller bli expert på fåglar och hur du kan slippa dem i vår fågelguide.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top