Fågelspillning förstör bilens lack

    Fågelspillning bil lackskada

    Fågelskit på bilen ser inte bara tråkigt ut, det riskerar även att fräta sönder bilens lack. Alltså betydligt värre och något som inte enkelt går att tvätta bort när skadan väl är skedd. Vi går igenom sätt du kan skydda din bil på enkla sätt.  

     

    Det är minst sagt trist att komma till sin nytvättade bil och få se en massa fågelbajs på motorhuv, tak och rinnandes ned för fönstren. Men visste du att fågelskit som får sitta kvar i värsta fall kan fräta igenom lacken och göra att bilen börjar rosta?

     

    Skador i billacken

    De flesta djur omvandlar ammoniak i sin avföring till urinämne (inte frätande), men inte fåglar… Fåglar har utvecklats att vara lätta och därför inte släpa på vatten i onödan. I fåglar sker en mer energikrävande process som gör att ammoniak istället blir urinsyra, mindre vatten och vikt men med den tråkiga sidoeffekten att spillningen blir frätande. 

    Fågelspillning innehåller som sagt urinsyra, en syra med ett pH-värde om 3 som är ordentligt frätande. pH 3 kan jämföras med kolsyrad läsk och är 100 gånger mer frätande än tex. svart kaffe (pH 5).

    Om spillningen får ligga kvar ett bra tag så fräter den, eller etsar den sig in genom lacken som sitter i flera olika lager. I bästa fall blir skadan färgförändringar som kan putsas upp och vaxas så att de inte syns. I värsta fall skadas skyddande lacklager så pass illa att plåten under börjar korrodera (dvs. att bilen börjar rosta).

     

    Så skyddar du bilen mot spillning 

    Med fågelspillningens frätande egenskaper i åtanke gör du bäst i att få bort spillningen så snabbt det går. Torka bort spillningen så snart det går och vänta inte på nästa biltvätt eller regnoväder. 

    Allra helst bör du undvika att fåglar ges möjlighet att göra sina behov på bilen. Här är några sätt att skydda bilen:

    • Tak i form av carport eller garage är såklart idealiskt, men kanske läser du detta just för att du inte har den uppenbara möjligheten att hindra fåglarna.
    • Ska bilen stå länge ute kan det vara värt att investera i täckning i form av presenning eller biltäcke. Men såklart ett mycket opraktiskt alternativ om bilen ska täckas/avtäckas för daglig körning.
    • Träd som hänger över parkerade bilar är som en magnet för fåglar. Där kan de skyddat sitta och uträtta sina behov. Så bäst är att ta bort grenar som hänger över bilen - åtminstone om det är mer av en permanent parkeringsplats.
    • Fågelskydd i olika former skrämmer antingen bort fåglarna i området eller gör det mindre attraktivt att vara i (tex. att utsiktsplatser är försedda med fågelpiggar).

     

    Mer om fågelskydd för bilen

    De flesta vill undvika att placera något direkt på bilen, det är opraktiskt, ser fult ut och måste troligtvis avlägsnas när bilen ska användas för att inte påverka aerodynamik och annat. Så ett “mobilt” fågelskydd är svårt att uppnå även om fågelspillning såklart kan vara lika stort problem på resande fot vid temporär parkering. 

    Därför fokuseras fågelskyddet generellt kring platsen för att göra parkeringen som helhet mindre attraktiv för fåglar att uppehålla sig på. Skyddet måste anpassas för hur platsen ser ut men ofta fungerar något eller en kombination av följande:

    1. Bygg bort attraktiva boplatser så att fåglar inte etablerar sig. Kan innebära att man tar ned ett träd nära parkeringsplatsen eller bygger för en öppning på en husfasad.
    2. Skydda avsatser, plank mm med fågelpiggar eller fågelavvisande medel. Det du uppnår är att fåglar inte vilar och uppehåller sig på platsen i samma utsträckning.
    3. Skräm bort fåglar med rovfågelattrapper eller drakar. Läs till exempel mer om hur vi använde en skrämseluggla för att fjärma fåglar från en del av en fastighet.

    Även andra saker kring hem och trädgård kan skadas av fågelspillningens frätande egenskaper. Som till exempel båtars gelcoat, utemöbler i trä, studsmattor, husfasader mm. Läs mer i vårt inlägg om fågelsäkring som kan användas för att skydda alla dessa på olika sätt. Eller i den mer omfattande fågelguiden för att lära dig allt om hur du slipper problem med fåglar.

    Relaterade produkter
    Copyright © 2024 Stick AB
    To top