Invasion av flygmyror

    Flygmyror svärmar hus

    Plötsligt, mitt i sommaren, dyker vingprydda myror (flygmyror) upp i mängder. De fyller luften, ockuperar uteplatsen och invaderar huset. Det är myror som svärmar, en kort och intensiv “bröllopsflykt”. Här får du tips på hur du slipper flygmyrornas parningslek i ditt hem.

     

    Är du bara nyfiken på flygmyrorna eller vill veta hur du slipper dem, då har du hittat rätt!

     

    Vad är flygmyror?

    Flygmyror är vanliga myror (tex. svart tuvmyra eller röd skogsmyra) som svärmar, vilket innebär att de förökar sig och etablerar nya kolonier. Svärmningen sker när drottningar och hanar lämnar sina bon för att para sig i luften, en process som kallas "bröllopsflykt". Efter svärmning dör hanarna, medan drottningarna letar efter en ny plats att starta en koloni.

    Lite kuriosa är att hanarna endast lever för parningen, de är sköra och små (5-8 mm) och livslängden är bara några dagar, de dör kort efter parningen när de uppfyllt sitt livssyfte. Myrdrottningar å andra sidan är kraftiga och robusta (10-20 mm) - de lever betydligt längre i upp till 20 år!

     

    När kommer flygmyrorna?

    I Sverige sker svärmningen vanligtvis under varma, vindstilla och fuktiga dagar mellan juni och augusti, oftast efter en regnig period följd av soligt väder. Svärmningen sker ofta på eftermiddag eller tidig kväll.

    Vanliga svärmningsmånader för några vanliga myrarter:

    • Svart tuvmyra (Lasius niger) – Juli till augusti.
    • Gul tuvmyra (Lasius flavus) – Juli till augusti.
    • Röd skogsmyra (Formica rufa) – Juni till juli.

    Myrsvärmning sker under en kort och intensiv period, tidsutdräkten varierar beroende på art och väderförhållanden. Själva svärmningen (parningen) varar oftast mellan 30 minuter och några timmar – ibland upp till en halv dag, särskilt om vädret är gynnsamt. Vissa arter svärmar i omgångar under flera dagar, speciellt om det är flera myrkolonier i närheten.

     

    Varför söker sig flygmyror in i hus?

    Svärmande myror kring skorstenen eller taknocken är sällan ett problem, dock om de i stora antal söker sig inomhus kan det upplevas obehagligt. Följande är anledningar till att flygmyrorna tar sig in:

    • Flygmyror dras till ljusa ytor, fönster och lampor, speciellt kvällstid. De kan då av misstag flyga in genom öppna fönster och dörrar.
    • Myrorna svärmar oftast fina och vindstilla dagar men om vädret ändras till regn och vind kan myrorna söka skydd inomhus. Även värmen från huset kan locka in dem.
    • Dofter av socker och matrester kan locka in myrorna. Även om svärmande myror inte är särskilt intresserade av föda, kan deras arbetarmyror följa efter senare.

    Mot slutet av svärmningen söker befruktade drottningar en skyddad och fuktig plats för att starta en ny koloni. Då kan inomusmiljöer, carport eller fuktiga områden som källare kan vara attraktiva.

     

    Är flygmyror skadliga?

    Nej, flygmyror liksom vanliga myror gör ingen direkt skada mer än att det kan upplevas obehagligt och ohygieniskt när de tar sig in i huset i mängder. Det kan dock innebära en hel del jobb att städa upp döda flygmyror som blivit kvar i huset. I värsta fall etablerar myrorna kolonier i eller kring huset men då är det myror i huset du har problem med snarare än de kortlivade flygmyrorna.

     

    Så slipper du flygmyror

    Oftast är det en kort period du måste skydda hemmet mot flygmyror just under svärmningssäsongen. Så fort du upptäcker myrornas svärmning se till att:

    1. Håll fönster och dörrar stängda eller använd myggnät för dörrar och fönster.

    2. Täta eller täck ventiler, sprickor, hål och öppningar där myror kan ta sig in (tex. med insektsnät eller tätning).

    3. Håll köket rent och förvara söt mat i tätslutande behållare.

    4. Släck onödiga lampor på kvällen för att undvika att de inte dras till ljuset.

    5. Släck även utebelysning om du vill slippa vilande flygmyror kring altaner, carport mm.

    Dessa åtgärder är inte fel att ha på plats då de även hjälper hålla andra sorters flygande insekter från att ta sig in under sommarhalvåret.

     

    Bekämpning av flygmyror

    Flygmyrorna lämnar oftast huset efter den aningen kaotiska svärmningen. Bekämpning av myrorna krävs främst om de etablerat sig med kolonier i eller kring huset i och med svärmningen. Då rekommenderar vi myrdosor och/eller kiselgur inomhus. Utomhus kan myrmedel spridas kring huset vid behov eller kiselgur där du observerar tydliga myrstråk.

    Vill du lära dig mer om myror och hur du blir av med dem, läs vår stora myrguide.

    Relaterade produkter
    Copyright © 2025 Stick AB
    To top