Klädesmalens gömställen

Klädesmal gömställe fågelbo

Har du fått problem med klädesmal och undrar var de kommer ifrån? Vi går igenom var malarna gömmer sig i naturen, hur de kommer in i hus och var de sedan hittar gömställen i ditt hem. När du vet klädesmalens alla gömställen så är det lättare att göra dig kvitt malproblemet.

Väldigt många drabbas årligen av klädesmal, med skador på kläder, mattor och möbler som följd. I många fall tycks det nästan som att malarna dyker upp helt plötsligt och ur tomma intet. Så är det inte riktigt, vet man var man ska leta kan man oftast uppdaga och förebygga klädesmalarnas angrepp i tid.

 

Klädesmalens gömställen i naturen

I naturen frodas klädesmalar framförallt i övergivna fågelbon (eller fågelholkar), getingbon och gnagarbon. Oavsett om du bor i villa eller lägenhet så är gamla fågelbon den troligaste källan till klädesmalar som hittar in i din bostad. De kan ibland också leva i och av djurkadaver där de när sig på exempelvis päls eller fjädrar.


 Tips: vi rekommenderar att man tar ned gamla fågelbon innan eller efter fåglarnas häckningsperiod (31 april till 31 juli), bl.a. för att undvika att dessa fungerar som bo för klädesmalar. 


 

Så kommer klädesmalar in i hus

Under sommarhalvåret händer det oftast att man får problem med klädesmal. Värmen snabbar på malarnas aktivitetsnivå och livscykel (exempelvis kan malägg kläckas 10 gånger snabbare på sommaren än på vintern). 

Det absolut vanligaste sättet du får in klädesmal är troligtvis att de helt sonika flyger in när du har öppna dörrar eller fönster:

  • Vid vädring
  • På kvällen när du är ute och kanske har altandörren öppen

Sedan är det tämligen vanligt att klädesmalar tar sig in via ventilationskanaler eller exempelvis skorstenens rökkanal. Detta speciellt då klädesmalen ofta frodas i gamla fågelbon uppe i träd eller kring husets tak, malarna har då nära och lätt att ta sig in i husets öppningar. 

I lägenheter/flerfamiljshus är det inte ovanligt att malar sprider sig mellan lägenheter genom ventilationskanaler som binder samman olika delar av huset. Till exempel kan ett malangrepp i ett källarförråd eller någon annan lägenhet snabbt leda till flertalet nya angrepp i huset. 

Second hand, framförallt kläder men också möbler, mattor mm., innehåller ibland oönskade överraskningar i form av mallarver. Grundrådet är att vara uppmärksam på skador, hål och spår av larver. 

Klädesmalens gömställen i ditt hem

Malfjärilar söker sig till naturmaterial för att lägga sina ägg, vilka sedan blir till larver som direkt föder på naturmaterialet som finns tillgängligt. Detta innebär att alla plagg, möbler och textilier som innehåller naturmaterial kan angripas, exempelvis sådant som innehåller ull, fjädrar, päls/hår eller skinn.

Ju mer tillgänglig föda är desto attraktivare är det för klädemalarna då larverna lättare kommer åt maten. Ludd, damm, hår, i stort sett det vi vanligtvis dammsuger upp i hemmet är en jackpot för klädesmalar. 

Speciellt vanligt är det att klädesmalar hittar till garderober, undanstoppade hattar, pälsar mm., under mattor och dylikt där vi kanske inte städar lika ofta eller regelbundet.

Ibland är det uppenbart var klädesmalen hittat sitt hem, men i andra fall kan man få leta länge och noga för att hitta källan. Vissa vi har varit i kontakt med har letat i månader för att till sist hitta en sedan länge bortglömd hatt eller drömfångare med fjädrar som kryllar av mallarver.

 

Enkel checklista för att slippa mal

Följande är viktiga förebyggande åtgärder som kan göra att du slipper få in klädesmal i hemmet:

  1. Insektsnät på vädringsfönster och -dörrar är ett enkelt sätt att minska risken att malar flyger in objudna. 
  2. Att löpande ha ett par malfällor i hemmet kan hjälpa dig att fånga enstaka malar som hittat in, innan de hunnit etablera sig och börjat skada kläder.
  3. Vid återkommande malproblem som du inte hittar källan till är det en bra idé att sätta insektsnät på ventilationsdon om de inte redan är försedda med finmaskigt nät. 
  4. Kontrollera noggrant nyinköpta begagnade kläder och textilier efter tecken på angrepp, exempelvis hål, larver eller ägg.
  5. Det är alltid smart att frysa eller värma upp nya saker du handlat på second hand för att säkerställa att ägg eller larver inte följt med.
  6. Generellt kan det vara bra att ha rödcederträ i garderober och annan klädförvaring, det skapar ett naturligt skydd som gör att malfjärilar undviker att etablera sig där.

 Tips: dammsug även i garderober, lådor, under mattor, bland saker du långtidsförvarar då och då. Detta tar bort damm, ludd och hår som annars ökar risken för malangrepp.


 

Läs vår guide om du vill bli expert på klädesmal och hur du blir av med dem

 

Relaterade produkter
Copyright © 2023 Stick AB
To top