Goodnature A24 tar över när gifterna stoppas

    Råttgift musgift skylt varning

    Nu förbjuds de sista musgifterna i Sverige som varit räddningen för många hus- och sommarstugeägare. Vad finns då kvar om du behöver bli av med möss? Som tur är står nya, smarta och framförallt miljövänliga lösningar redo att lösa problemet, kanske den främsta - Goodnature A24.

    För några år sedan (2014) förbjöds råttgifter för privatpersoner inom EU, detta drabbade främst lantbrukare som ofta har problem med råttor, medan hus- och sommarstugeägare som har mest problem med möss fick fortsätta med gifter tills vidare.

    2016 antogs en ny klassificering av antikoagulerande medel i rodenticider inom Europeiska unionen. Det är först nu denna träder i kraft (februari 2018) i och med säljstopp för alla produkter som innehåller antikoagulerande medel med en koncentration lika med eller över 0,003% - det vill säga i stort sett alla musgifter som idag finns på marknaden.

    Så nu kommer så turen även till musgift som länge varit ett prisvärt och vanligt val för lantbrukare såväl som villa- och sommarstugeägare. Nu försvinner bl.a. de populära Racumin-produkterna från den svenska marknaden.

     

    Konsekvenser av giftstoppet

    Äntligen tycker många, nu slipper vi de skadliga effekter på människor, djur och natur som gifterna faktiskt inneburit. En betydande faktor som ligger bakom stoppet för mus och råttgift är troligtvis de sekundärförgiftningar som örnar, rävar, katter och andra rovdjur eller asätare utsatts för - som med stor sannolikhet gjort skador i våra naturliga ekosystem under lång tid.

    Många är nu lättade när musgifter försvinner, speciellt de som haft husdjur som fått i sig bekämpade gnagare eller i värsta fall giftet direkt med mycket allvarliga konsekvenser som följd. En annan baksida med gifter som många drabbats av är att den förgiftade musen/råttan dött i väggar eller golv och gett upphov till en fruktansvärd lukt under en ganska lång tid. Gifterna som använts var gjorda så att möss/råttor blir törstiga av giftet och därför söker sig utomhus till vatten, dock fungerar det lång ifrån 100-procentigt.

    Baksidan av giftstoppet är att nu försvinner en effektiv och billig bekämpningsmetod som många förlitat sig på. Man ska komma ihåg att bekämpning av gnagare exempelvis för lantbrukare som hanterar födoämnen eller har djurhållning är en nödvändighet av sanitära skäl, och som i sin tur regleras hårt. För privatpersoner likaså, att bli av med möss som förstör nattsömn, skräpar ner och sprider sjukdomar är ett måste. Men vad ska man då göra nu när det inte finns effektiva gifter att tillgå?

    Som tur är har nya krav har lett till en snabb utveckling av alternativa giftfria bekämpningsmetoder, som dessutom på senare år tack vare efterfrågan har kommit ned till bra prisnivåer.

    Endast yrkesmässiga användare kommer fortsättningsvis att få använda gifter. Tyvärr innebär det att saneringsbolag som Anticimex får fortsätta att använda gifter, en billig lösning på kort sikt men sannolikt en högre kostnad för miljön på lång sikt som de slipper betala. Att saneringsbolagen dessutom får en typ av monopol på fortsatt giftspridning tycker vi är problematiskt. Vi anser att du som kund bör efterfråga giftfria alternativ och sätta press.

     

    Framtidens giftfria lösningar

    Vi har gjort nedslag på två nya smarta produkter som kommer göra livet enklare för många, den ena för utomhusbruk (året om även i vårt tuffa svenska klimat) och den andra för inomhusbruk. Gemensamt för produkterna är att de är i en prisnivå som gör dem högst överkomliga i jämförelse med löpande kostnader för giftprodukter eller för saneringsbolagens tjänster.

    Goodnature A24 rått- och muskontroll

    En helautomatisk mekanisk rått- och musfälla som drivs med CO2-patroner, alltså helt utan batteri eller el-sladd. När ett byte kommer in i fällan i jakt på det lockande chokladbaserad betet så utlöses en metallkolv som omedelbart och humant avlivar bytet. Kolven laddar om automatiskt och bytet ramlar ner och ur fällan, varpå katter, rävar, eller kråkor ofta plockar med sig bytet från platsen - den behöver alltså inte ens tömmas! Fällan kan också användas utomhus eller kallutrymmen till skillnad från elfällor.

    Ca. Pris: 2499 kr (Stick.se)

    + Klarar kallutrymmen och utomhus

    + Indikationsbete ingår som hjälper dig hitta rätt plats för fällan

    - Priset 

    Uppskattad driftkostnad/år: 197 kr (1st betesrefill samt 2st CO2-patroner för ca. 50 fångster).

    Aosion elektrisk råttfälla

    Kraftfull elektrisk fälla med hela 7000V, dessutom den största el-fällan på marknaden som ska kunna avliva även rejäla råttor (men såklart även möss). Kan kopplas in i vägguttaget eller gå på batteridrift som ger hög flexibilitet i placering. Fångstindikering med lysdiod samt lysdiod på sladd som gör att du kan avläsa fångst även om fällan är otillgängligt placerad.

    Ca. Pris: 399 kr (Stick.se)

    + Väldigt prisvärd

    + Sladd till eluttag medföljer

    - Kan ej användas i ouppvärmda utrymmen

    Uppskattad driftkostnad/år: 0 kr (försumbar energiåtgång genom eluttaget, obegränsat antal fångster. Med batteridrift ca 100 kr, för ca. 50 fångster). 

     

    Vinnarna på längre sikt

    Nu ökar efterfrågan explosionsartat på produkter som giftfritt, effektivt och långisktigt kostnadsbesparande löser gnagarproblem. En globaliserad marknad för produktion och gemensamma EU-regler som skapar efterfrågan för med sig att nya företag i snabb takt tar fram smarta lösningar som tidigare inte hade en marknad. Konkurrensen hårdnar och priser pressas till konsumenternas fördel.

    Dessutom innebär den nya smarta bekämpningen, ofta avancerat mekaniserad eller elektrifierad, att konsumenter och jordbrukare nu slipper riskera att förgifta husdjur, gårdsdjur eller natur i sin strävan efter en gnagarfri näromgivning.

    De riktiga vinnarna på sikt är just konsumenter och jordbrukare, och framförallt miljön såklart!

     

    Vidare läsning

    Läs mer frågor och svar om Goodnature A24 eller köp Goodnature-fällan.

    Vill du läsa mer om råttbekämpning, råttor eller möss?

     

    Huvudbild i inlägget: Varningsskylt råttgift [© Stick.se]

     

     

    Relaterade produkter
    Copyright © 2024 Stick AB
    To top