Naturliga fiender till möss

Uggla naturlig fiende möss

Nästan alla djur har naturliga fiender, möss har massor av fiender. Vi listar mössens värsta fiender och visar dessutom hur du kan använda mössens rädsla för att skrämma bort möss effektivt kring ditt hem.

 

Möss lever framförallt i naturen, men tyvärr söker de sig även nära oss människor i jakt på föda. Möss behöver endast sparsamt med vatten vilket gör att de tyvärr också trivs bra i våra bostäder, även under långa perioder. Det viktigaste dock är att mössen får en fristad från många av sina fiender i skyddet av våra hem.

 

Mössens naturliga fiender

Naturliga fiender för möss är rovfåglar (ex. ugglor och hökar), men även katter, hundar och ormar åsamkar musbestånden stor skada. Speciellt i delar av Sverige finns mycket huggorm, och huggormarna är hypereffektiva musjägare.

Många djur har försvarsmekanismer mot fiender. Några exempel: getingar sticker, paddor är giftiga att äta, igelkottar fäller upp sina piggar, skunkar utsöndrar ett illaluktande sekret, hundar biter och hästar sparkar. Möss har inga riktiga motmedel att tillgå utan får lita på sin snabbhet och förmåga att gömma sig för att komma undan hotet.

Möss i naturen har en förväntad livslängd på ungefär ett år. Detta medan möss i fångenskap lever ungefär tre gånger längre. Man kan konstatera att rovdjur, mössens naturliga fiender, påverkar mössens förväntade livslängd i stor utsträckning.


 Visste du att: Möss i fångenskap lever tre gånger så länge som möss ute i naturen. Till stor del på grund av sina naturliga fiender.


Vi människor är också en naturlig fiende till mössen i någon mån. Speciellt kring bostäder bekämpar vi nu för tiden möss. Dock har det inte alltid varit så, vilket gör att mössen tyvärr inte är lika rädda för vår närvaro som de är för en orm eller uggla.

 

Topp 5 fiender

Mössens topp 5 fiender är:

  1. Uggla
  2. Huggorm
  3. Hök
  4. Katt
  5. Räv

Katter kvalificerar sig högt på listan p.g.a. sina stora antal, hela ca. 1,3 miljoner katter finns i Sverige.

Att jämföra med rävstammen som endast är ca. 130.000 individer.

Ugglan hamnar i topp i egenskap av att vara en ytterst effektiv och skoningslös jägare.

En familj ugglor sägs kunna döda kring ett dussin möss, per natt!

 

Så skrämmer du bort möss

Om du vill skrämma bort möss kan du utnyttja mössens förhållande till naturliga fiender, deras medärvda rädsla för vissa djur. Man talar om biologiskt relevanta stimuli, dvs skrämmor som ser ut som, rör sig som, låter som eller luktar som ett visst rovdjur som mössen fruktar. Vi kan använda sådana stimuli för att skrämma bort möss från platser där vi inte vill ha dem.

Till exempel skrämmer en attrapp av en naturtrogen uggla bort möss genom sin blotta närvaro.

Läs vår guide om du vill du veta allt om möss eller inlägget om musbekämpning.

Bild: uggla som flyger in för att attackera ett byte

 

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top