Test av Victor® Multi-Kill musfälla: avancerad dyrgrip

Victor Multi-Kill Mouse Trap chambers

Victor® Multi-Kill Electronic är möjligtvis den mest avancerade musfällan på den internationella marknaden; Garanterad 100%-ig dödlighet och med en fångstbehållare för 10 möss. Vi har tittat närmare på maskinen, från den diskreta utsidan till den effektiva insidan.

Om du vill slippa gifter som kan riskera att skada barn, djur eller natur så är råttfällor ett bra alternativ. Bland dessa tycks Victor® Multi-Kill Electronic musfälla vara värstingen som man kan lita på gör jobbet. 

 

Avancerad funktionalitet

Följande är fällans viktigaste funktioner och hur den löser sin uppgift - att maximera antalet dödade möss:

  1. Lockbete: tillverkaren rekommenderar jordnötssmör, samtidigt som flertalet användare hävdar att även annan proteinrik föda som ost, bacon, kattmat och mycket annat fungerar minst lika bra.
  2. Elchock: avlivar musen snabbt och humant med en tre sekunder lång kraftig elstöt.
  3. Fångstbehållare: vid fångst roteras fångstkammaren och musen förpassas till en dold kammare som rymmer ca tio möss innan kammaren roterar tillbaka redo för en ny fångst.
  4. Fångstindikering: när fångstbehållaren är full och redo att tömmas indikeras detta med en gul lampa.
  5. Hygienisk tömning: fångstbehållaren skjuts enkelt ut från fällan och töms direkt i soporna.  
  6. Säkerhet: när kammarens lock öppnas bryts strömmen vilket minskar risken att användare, barn eller husdjur skadar sig.

 

Några saker att tänka på

Placeringen är central för att Victor® Multi-Kill Electronic musfälla ska fungera bäst. När man identifierat var mössen verkar röra sig placerar man fällan med långsidan längs med väggen. Se vår guide och avsnittet "Så vet du om du har möss" med tips som kan hjälpa dig lokalisera musstråk.

Fällan står i en utsatt miljö och möss kan göra skador på fällan. Tänk därför på att löpande kontrollera att fällan är apterad - om fällan står med bete i och inte är apterad p.g.a. döda batterier så kan möss ge sig på fällan och göra skador.

När man gillrar fällan är det viktigt att man inte lämnar mänskliga doftspår på betet (eller helst på fällan i allmänhet, detta då möss t.ex. kan börja äta på fällans vägg vilket inte är så roligt). Beta fällan gör man enklast genom att ha handskar på sig samt att placera betet med hjälp av exempelvis en sked eller örontops.

Batterierna räcker länge, enligt tillverkaren ska fällan klara 150 fångster innan en blinkande röd lampa signalerar att batteribyte krävs. Men tyvärr har nog tillverkaren testat med ovanligt bra batterier, vår egen och kunders praktiska erfarenhet är att man inte lyckas komma upp i så många fångster innan batterierna är slut.

Se en kort video som visar hur man använder Victor® Multi-Kill Electronic musfälla.

 

Vanliga problem med Victor Multi-kill

Elektriska musfällor är generellt känsliga mot att smuts som hamnar i fällan gör att den löser ut eller inte startar/apterar som den ska. Exempelvis att möss lämnat hår eller spillning på de elektriska plattorna i botten av fällan. Oftast går problem att avhjälpa med rengöring av fällan men tyvärr är det inte så enkelt med Multikill-fällan eftersom man inte kan använda vatten. Det finns andra fällor där man kan koppla bort fångstdelen av fällan från elektronikdelen och sedan skölja direkt i rinnande vatten (se exempelvis TheVault elektrisk musfälla), dock har dessa fällor inte multi-fångst. Så du får väga behovet av multifångst mot praktiskt hantering av fällan.

Vi har också noterat brister kring att fällan är lite för nätt för att ta stora möss. Dessutom krånglar ibland mekaniken i den roterande fångstkammare vilket är grunden till flerfångsten och varför många väljer Victor-fällan. Genom rengöring och att man manuellt ser till att kammaren roterar fritt kan man oftast åtgärda problemet, men det är tråkigt med återkommande fel som kräver handpåläggning. 

Problemen med fällan gör att enkelheten som man förväntar sig av en flerfångstfälla i denna prisklass inte är självklara. Vill man ha enkelt och problemfritt musjagande så kan det vara värt att då upp ytterligare en prisnivå till en kolsyrefälla. Goodnature A24 till exempel spelar i en helt annan liga, med avsevärt högre kvalitet, färre driftprodblem och dessutom 24 fångter per laddning att jämföra med Multi-kills 10.

Ett annat alternativ där man slipper problemet med den roterande kammaren och som har nätadapter är The Vault Multi X som även den tar 10 möss.

Hygieniskt med Victor Multi-kill

För att tömma fångstbehållaren behöver man endast dra ut behållaren och hälla innehållet direkt i en soppåse, man behöver alltså varken röra eller se fångsten. Eftersom fällan endast dödar med elchock blir det heller inget blodbad eller kladd som måste städas upp - man kan helt enkelt sätta in fångstbehållaren igen och sätta igång musfällan.

 

Betyg

Uppdatering 2021: Vi har nu jämfört Victor Multikill vs The Vault Multi X här.

Vi blev mycket imponerade av fällan, speciellt att den inte behövde tömmas efter varje fångst vilket kan vara lite opraktiskt om fällan är otillgängligt placerad eller på ett landställe exempelvis. Vi granskade också vad andra tycker om fällan och noterade överlag positiva Amazon-utlåtanden (UK) -  av 171 kundutlåtanden gav 40% produkten 5/5 stjärnor.

Priset samt problem med fällan tycktes vara det som drog ned betyget bland de kunder som var missnöjda. Enklare fällor med mindre funktionalitet har generellt sett högre betyg bland kunder. Likaså dyrare fällor med högre kvalitet och mindre driftproblem får bättre betyg. 

Slagfällor eller enklare elchockfällor kräver mer jobb för dig som användare men då får man ner priset också. Mer avancerade fällor kostar lite mer men då får man den skötselfria automatik som man oftast är ute efter med en flerfångstfälla.

Så vårt råd är att se till ditt behov om Victor Multi-kill är rätt val, eller om en eller flera enklare/billigare fällor eller en dyrare/mer avancerad och driftsäker fälla är ett bättre val.

Lär dig mer om möss och se fler intressanta produkter i vår guide om möss.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top