Vägglöss - vanliga frågor (FAQ)

Vägglöss säng

Kan jag få vägglöss av vänner som har vägglöss? Är bett från vägglöss farliga? Vi har samlat bra frågor från våra kunder och ger här svaren på de vanligaste frågorna om vägglöss.  

Vägglöss var länge något exotiskt, något många förknippade med avlägsna resmål och kanske hotell med låg standard. Sedan dess har vägglöss blivit vanligare och vanligare i Sverige och vägglössen känns närmare än någonsin. När fler och fler får vägglöss (eller tror att de fått vägglöss) så kommer naturligtvis frågor. Det är dem vi försöker besvara i detta inlägg - så att du inte ska behöva oroa dig för vägglöss i onödan eller vet vad du kan göra om du haft oturen att drabbas.  

 

Frågor & svar

 1. Varför heter vägglöss just vägglöss?
 2. Hur ser en vägglus ut?
 3. Hur får man vägglöss?
 4. Hur ser vägglössägg ut?
 5. Var hittar jag vägglössens ägg?
 6. Livnär sig vägglöss bara på människor?
 7. Kan vägglöss hoppa?
 8. Är vägglössbett farliga?
 9. Sprider vägglöss sjukdomar?
 10. Hur sprids vägglöss?
 11. Kan jag få vägglöss från vänner som har vägglöss?
 12. Vad kan jag göra för att slippa vägglöss?
 13. Vad gör jag om jag hittat en vägglus hemma?
 14. Har vägglöss blivit resistenta mot bekämpningsmedel?
 15. Trivs vägglöss bättre där det är smutsigt och ohygieniskt?
 16. Hur snabbt förökar sig vägglöss?
 17. Kan man få vägglöss i håret?
 18. Kan jag frysa vägglöss utomhus, ex. ställa ut sängen på vintern?
 19. Vid vilken temperatur dör vägglöss?
 20. Vad ska jag använda för att värma bort vägglössen?
 21. Hur stor blir en vägglus?
 22. Hur vet vägglöss att man sover?

 

Varför heter vägglöss just vägglöss?

På engelska heter vägglöss, “bed bugs” - ett passande namn då 90% av vägglöss som återfinns vid ett angrepp befinner sig i eller i direkt anslutning till sängen. Det händer att vägglöss också gömmer sig bakom lister, tapeter eller i väggar. Troligtvis gav det upphov till det svenska namnet som grundar sig på väggar som gömställe.

Engelskans “bug” betyder insekt, så en ganska generell beskrivning. Detta medan det svenska namnet är mer specifikt “lus”, aningen märkligt då vägglöss inte är löss utan en sorts skinnbagge.

 

Hur ser en vägglus ut?

Vägglöss blir 4-5 mm långa och har en oval platt kropp. De är ljust gula eller bruna till färgen, och blir mer åt rödbruna efter de sugit blod. Här kan du läsa mer ingående om hur vägglöss ser ut och se bilder på vägglöss.

 

Hur får man vägglöss?

Det absolut vanligaste sättet svenskar får hem vägglöss är att man har oturen att få med dem hem från en resa, oftast då i resväskan. Sedan etablerar sig vägglössen i hemmet, oftast gömmer de sig då nära sängen och kommer fram för att äta på natten när du sover. Vägglössen uppehåller sig i princip bara på människor när den äter, de “bor” aldrig på människor.

Läs mer om vanliga orsaker till vägglöss i inlägget om hur du förebygger vägglöss.

 

Hur ser vägglössägg ut?

Vägglössens ägg är ca. 1 mm. långa och har en oval form. Vägglössäggen har en ljus vitaktig eller genomskinlig färg. Äggen kläcks oftast efter 6 eller 7 dager, men det kan ta upp till 9 dagar om temperaturen är låg.

 

Var hittar jag vägglössens ägg?

Äggen läggs oftast på en skyddad plats i nära anslutning till värdens sovplats. Vägglusägg är så pass små att de kan gömmas i skarvar och sömmar, oftast då i sängen eller sängkläder.

 

Livnär sig vägglöss bara på människor?

Vägglöss föredrar människor som värd och att livnära sig på människoblod. Men om det inte finns människor så kan vägglöss söka föda hos andra djur.

 

Kan vägglöss hoppa?

Nej som tur är kan vägglöss inte hoppa, och inte heller flyga. Dock kan de klättra upp vertikalt och faktiskt gå uppochned i taket om materialet inte är för halt.

 

Är vägglössbett farliga?

Bett av vägglöss är inte farliga, dock kan de skapa mycket psykiskt såväl som fysiskt obehag. Människor reagerar allergiskt i olika grad på betten, för en del kan betten bli ordentligt svullna och klia avsevärt. En risk är då att den drabbade kliar på betten och att de som följd blir infekterade.

Sömnen kan också störas av vägglöss, detta i sin tur kan leda till försämrat hälsotillstånd eller utlösa icke-relaterade sjukdomar. Men generellt gäller att själva betten i sig inte är farliga.

 

Sprider vägglöss sjukdomar?

Vägglöss kan bära på sjukdomar såsom Hepatit B, HIV, gulsot eller resistenta bakterier. Men som tur är sprider inte vägglössen dessa sjukdomar såsom exempelvis fästingar gör. Det finns inga bekräftade fall där vägglöss spridit någon sjukdom till människor.

 

Hur sprids vägglöss?

Vägglöss kan krypa cirka 30 meter av egen maskin, det gör att vägglöss kan sprida sig själva mellan lägenheter i flerbostadshus. Det vanligaste är dock att vägglusen liftar med oss människor till en ny plats, exempelvis via:

 • klädesplagg eller resväskor när vi varit och rest.
 • möbler som hittats eller köpts secondhand.
 • människor som har besökt en plats med vägglöss.

 

Kan jag få vägglöss från vänner som har vägglöss?

Det är ytterst ovanligt att vägglöss “smittar” mellan människor. Vägglöss är skygga och kommer generellt endast fram när de ska äta. Dock kan de gömma sig i klädesplagg, skor, böcker mm. som finns nära sängen. Därmed kan vägglössen följa med människor till nya platser även om de inte befinner sig direkt på hud eller hår.

Så om dina vänner har pågående problem med vägglöss bör de iaktta försiktighetsåtgärder för att inte få med sig vägglöss till dig eller andra (ex. hantera kläder med omsorg).

 

Vad kan jag göra för att slippa vägglöss?

Först och främst gäller det att veta hur du ska hantera din packning när du är ute och reser. Du bör också veta hur en vägglus ser ut och känna till varningstecken så att du snabbt uppmärksammar om ett hotellrum har vägglöss. Du kan läsa mer utförligt om förebyggande av vägglöss, som går igenom mer detaljerat både vad du bör iaktta för säkerhetsåtgärder på resor och hur du kan säkra ditt hem mot vägglöss.

 

Vad gör jag om jag hittat en vägglus hemma?

Det första du bör göra är att kontakta försäkringsbolaget där du har din hemförsäkring. De kommer hjälpa dig med att (1) få till en kontroll av att det verkligen är vägglöss, och (2) hitta ett företag som gör en sanering av vägglöss.

 

Har vägglöss blivit resistenta mot bekämpningsmedel?

2001 så förbjöd EU bekämpningsmedel med organofosfater som varit mycket effektiva mot vägglöss. Det skapade problem då vägglössen utvecklade resistens mot de bekämpningsmedel som fortfarande fick användas.

Det finns fortfarande bekämpningsmedel som vägglöss inte har hunnit eller ens kan bli resistenta mot. Kiselgur är ett exempel - det fungerar mekaniskt och rispar upp vägglusens exoskelett vilket sedan leder till att vägglusen torkar ut, något som inte vägglössen kan utveckla resistens mot.

Sedan finns också saneringsmetoder som bygger på uppvärmning eller frysning som dödar vägglöss. Dessa är inte bekämpningsmedel men nog såväl effektiva saneringsmetoder för att bli av med vägglössen. Och liksom kiselgur, inget som vägglössen kan utveckla resistens mot.

 

Trivs vägglöss bättre där det är smutsigt och ohygieniskt?

Förr i tiden trodde man det, troligtvis berodde det på att vägglöss var mer vanligt hos fattiga familjer i städerna. Dessa hade det också mer smutsigt i sina hem. Dock har man inte funnit att smutsen i sig gynnade vägglössen. Snarare var det andra förhållanden såsom trångboddhet som passade vägglössen.  

Städning kan kan hjälpa dig att snabbare upptäcka om du fått hem vägglöss men påverkar inte risken för att få hem vägglöss eller hur snabbt ett angrepp utvecklas.

 

Hur snabbt förökar sig vägglöss?

Mycket snabbt… I bra förhållanden och tillgång till föda (människors blod) kan en ensam vägglus föröka sig till 5,000 individer på bara 90 dagar.

 

Kan man få vägglöss i håret?

Vägglöss kan temporärt befinna sig i håret och försöka “lifta” till en ny plats. Det är dock sällsynt att de uppehåller sig i hår och det är inte en plats där vägglöss lever eller ens föredrar att vara. Vägglössen är skygga och besöker generellt endast människor när vi sover för att äta, därefter drar de sig tillbaka till sina gömställen i kuddar, madrasser, bakom lister, tapeter, tavlor och liknande. Om du finner kryp i håret eller har klåda i hårbotten så är det troligare att det rör sig om hårlöss, löss, fästingar eller beror på eksem/allergisk reaktion.

 

Kan jag frysa vägglöss utomhus, ex. ställa ut sängen på vintern?

Det går att frysa ihjäl vägglöss. Dock måste temperaturen ändras snabbt och vara -18 grader. Sedan bör vägglössen vara i den temperaturen i fyra dygn, då dör alla stadier av vägglöss. Är det så kallt utomhus så kan du alltså ställa ut möbler och därmed frysa vägglössen. Tänk på att separera dynor, öppna dragkedjor mm. så att vägglössen exponeras för kylan snabbt. Tänk också på att vägglöss kan falla av möblerna när du transporterar dem, det kan göra att angreppet sprider sig till nya platser i hemmet (eller i värsta fall andra lägenheter om du bor i lägenhet). Om den risken finns så är det inget vi rekommenderar.

Observera att temperaturen måste vara -18 grader eller kallare. Om det är varmare så går vägglössen i dvala. Då överlever de och vaknar till när förhållande är gynnsamma igen och kommer tillbaka till normal aktivitetsnivå.

 

Vid vilken temperatur dör vägglöss?

Vägglöss i alla dess stadier dör då de exponeras för temperaturer om 60° eller mer i ett par timmar. Man ska dock vara noga med att hela materialet har värmts upp i rätt temperatur. Till exempel om du värmer en säng så tar det ett bra tag tills värmen har spridit sig genom alla sängens delar, vägglössen kommer naturligt söka sig dit det fortfarande är svalt om möjligheten finns.

 

Vad ska jag använda för att värma bort vägglössen?

Det beror på vad det är du ska värma upp och vad du har tillgängligt att värma med. Vanligast är att man använder tvättmaskin, torktumlare eller torkskåp. För möbler är det praktiskt om man har tillgång till en bastu. Saneringsföretag har ofta speciella tält som de värmer upp och successivt sanerar möbler i.

OBS. tänk på att vägglöss kan falla av och spridas när du flyttar angripna möbler. Se därför alltid till att plasta in möbler ordentligt om du måste flytta dem till andra delar av huset.

 

Hur stor blir en vägglus?

En fullvuxen vägglus är omkring 5-8 millimeter lång, liknande form och storklek som en äppel- eller vattenmelonkärna. Se mer om vägglössens utseende.

 

Hur vet vägglöss att man sover?

Exakt hur vägglössen vet att värden/människan sover är lite av en gåta, och speciellt då de är fenomenala på att känna av sömnen. Det man tror är att vägglössen känner på koldioxidhalten i luften som påverkas av utandningsluften (halten förändras när vi sover).

 

Vill du bli expert på vägglöss? Läs då vår fullständiga guide om vägglöss.

Edit: inlägget uppdateras löpande med nya frågor och svar.

 

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top