Fungerar utrotande på myggbestånd över stor yta utomhus (upp till ca 5000m2).
Här finner du information om olika sorters myggfångare för att underlätta köp.
Myggor lokaliserar sitt byte på avstånd genom att uppfatta koldioxid och mjölksyra som vi människor utsöndrar. Myggor kan uppfatta dessa ämnen på 30 meters avstånd. När myggan kommer närmare bytet går den över till att använda sinnen som registrerar värme och fukt för att navigera till precis rätt plats för sticket.
Myggfångare imiterar den signatur människor avger vad gäller ämnen som utsöndras i luften samt värme och svettning (fukt). På detta sätt lurar myggfångaren till sig myggor som söker sig nära fångaren. Sedan har myggfångare någon form av insug av luft som drar in myggorna och fångar dem i en behållare eller fångstpåse. Väl fångade i fångstbehållaren klarar inte myggorna att flyga mot luftströmmen och ta sig ut utan torkar snabbt ut och ihjäl.
Samtliga myggfångare fungerar ungefär på samma sätt men kan vara konstruerade olika, tex. ha olika lockmetoder, lockmedel, fångstmetod med mera. Myggfångare verkar på en yta om ca. 500-5000 m2 beroende på modell och förutsättningar på platsen.
Här följer de viktigaste fördelarna med myggfångare:
Följande är några aspekter att ta ställning till i valet av myggfångare:
Se vårt test av myggfångare 2023. Spoiler alert! Om du är ute efter den effektivaste myggfångaren oavsett pris så rekommenderar vi Predator Dynamic. Vill du komma ned i pris och ändå få en bra myggfångare så rekommenderas AMT200 - då kan du ha flera myggfångare till priset av en, optimalt placerade på olika delar av tomten.
Dessa är våra viktigaste tips för att nå framgång med myggfångare:
Myggmedel, skyddszoner (myggavvisare eller inomhus nät för dörrar, fönster eller över sängen), eller enklast - mer täckande kläder är alla bra komplement till myggfångare.
Här följer de vanligaste frågorna vi fått från kunder om myggfångare:
En enkel tumregel är att starta myggfångaren för säsongen när medeldygnstemperaturen är kring 10℃. När det inträffar varierar mellan olika år och beror på plats i landet men brukar ofta inträffa kring ett par veckor före midsommar. Vid denna tidpunkt börjar myggor kläckas och myggfångaren får bäst påverkan på myggpopulationen om den är igång.
Myggfångaren bör vara igång de tider på dygnet som myggor är aktiva. Myggor är aktiva framförallt vid gryning och skymning, då är det viktigt att maskinen är igång. Sedan vid stark sol mitt på dagen är myggor mindre aktiva, då kan maskinen vara avstängd. Vid regn är myggor inte aktiva så då kan maskinen vara avstängd. Tänk på att drifta maskinen 15-30 minuter efter det att myggornas slutat vara aktiva - detta för att döda myggor som befinner sig i fångstbehållaren men inte hunnit torka ut och dö ännu (annars flyger de ut igen).
Nej tyvärr kan man inte räkna med att det blir 100% myggfritt även med en Rolls Royce av myggfångare. Anledningen är helt enkelt att myggor förflyttar sig och kan föras långväga med vindar. Så även om myggfångaren gör jobbet på plats så kommer nya myggor till platsen i viss utsträckning.
Myggfångare bör kopplas ur och förvaras inomhus över vintern. Detta minskar slitage och fryssprängskador som annars kan uppkomma. Plasten i myggfångare blir dessutom känslig och spröd vid riktigt låga temperaturer så var extra varsam i hantering av myggfångaren på vintern.
Nej, generellt behöver myggfångare inte stå skyddat, de är byggda för att klara regn, väder och vind. Dock bör du undvika att till exempel spola vatten med vattenslang på myggfångare eftersom det riskerar att vatten tar sig in på ej förutsedda platser och skadar maskinen.
De flesta bensinstationer har P11 eller PC10 gasolflaskor som passar till myggfångare. Har du en AMT200 eller AMT100 med CO2 Booster är det vanliga standard kolsyrepatroner (tex. SodaStream eller AGA) vilka du kan hitta i livsmedelsbutiker, på Clas Ohlson eller liknande butiker.
Läs mer om bekämpning av myggor i vår myggguide.