Myggfångare

      Fungerar utrotande på myggbestånd över stor yta utomhus (upp till ca 5000m2).

      Alla produkter

      Visa fler

      Köp-guide myggfångare

      Här finner du information om olika sorters myggfångare för att underlätta köp.

       

      Så fungerar myggfångare

      Myggor lokaliserar sitt byte på avstånd genom att uppfatta koldioxid och mjölksyra som vi människor utsöndrar. Myggor kan uppfatta dessa ämnen på 30 meters avstånd. När myggan kommer närmare bytet går den över till att använda sinnen som registrerar värme och fukt för att navigera till precis rätt plats för sticket. 

      Myggfångare imiterar den signatur människor avger vad gäller ämnen som utsöndras i luften samt värme och svettning (fukt). På detta sätt lurar myggfångaren till sig myggor som söker sig nära fångaren. Sedan har myggfångare någon form av insug av luft som drar in myggorna och fångar dem i en behållare eller fångstpåse. Väl fångade i fångstbehållaren klarar inte myggorna att flyga mot luftströmmen och ta sig ut utan torkar snabbt ut och ihjäl.

      Samtliga myggfångare fungerar ungefär på samma sätt men kan vara konstruerade olika, tex. ha olika lockmetoder, lockmedel, fångstmetod med mera. Myggfångare verkar på en yta om ca. 500-5000 m2 beroende på modell och förutsättningar på platsen.

       

      Fördelar med myggfångare

      Här följer de viktigaste fördelarna med myggfångare:

      1. Effektiva på större ytor: Myggfångare påverkar myggbeståndet över ett stort område.
      2. Relativt skötselfria: När myggfångaren väl är på plats krävs inte mycket handpåläggning, då jobbar den med att fånga myggor dygnet runt tills den stängs av.
      3. Slipper kemikalier på kroppen: Myggfångare placeras en bit från där man vistas och innebär inga kemikalier direkt på huden som är fallet med tex. myggmedel.

       

      Den bästa myggfångaren

      Följande är några aspekter att ta ställning till i valet av myggfångare: 

      • Effektivitet mot kostnad: Generellt kan man säga att ju dyrare typ av myggfångare, desto mer avancerad och effektiv är den. Dock kan kostnaden ibland vara för hög även för en tjock plånbok, speciellt inräknat driftkostnader för refiller och gasol eller kolsyrepatroner. Så vårt råd är att se även på instegsmodeller eller enklare myggfångare, kanske kan ett antal sådana vara effektivare och dessutom billigare.
      • Flyttbarhet: Om du tänker ta med dig myggfångaren till sommarstuga, båt- eller husvagnssemester kan det vara viktigt att välja en behändig myggfångare som är lätt att packa med och inte tar så mycket plats. I vårt sortiment är AMT200 den myggfångare som är mest praktisk att ta med på resa.
      • Underhåll: Vissa myggfångare kräver underhåll i form av rengöring och rengöringspatroner för att göra rent gasolsystemet efter säsongen (tex. Mosquito Magnets modeller). Det är inte varken särskilt tidskrävande eller dyrt men vill du slippa det finns andra myggfångare där underhåll inte behövs.
      • Refillkostnad: Refiller för lockmedel och förbrukning av gasol eller kolsyrepatroner är en inte helt oväsentlig del av kostnaden för en myggfångare. Se mer kring jämförelse av driftkostnad i vårt test nedan.

      Se vårt test av myggfångare 2023. Spoiler alert! Om du är ute efter den effektivaste myggfångaren oavsett pris så rekommenderar vi Predator Dynamic. Vill du komma ned i pris och ändå få en bra myggfångare så rekommenderas AMT200 - då kan du ha flera myggfångare till priset av en, optimalt placerade på olika delar av tomten.

       

      Tips för användning av myggfångare

      Dessa är våra viktigaste tips för att nå framgång med myggfångare:

      • Börja i tid: När utomhustemperaturen når en stabil nivå över 10℃ börjar myggor kläckas. Myggor som fångas tidigt på säsongen när myggpopulationen är liten ger större effekt eftersom de hindras att fortplanta sig och bidra till att populationen växer.
      • Gör gemensam sak: Myggor flyger runt och kan föras längre sträckor med vinden, så i den bästa av världar skulle alla i myggtäta områden ha en myggfångare som bidrar till det kollektiva försvaret. Det är dock inte särskilt realistiskt, men kanske kan grannar, vägförening eller samfällighet samarbeta mot myggplågan.
      • Gör priskoll på refiller: Det är en bra idé att göra en grundlig genomgång av olika butikers priser när du ska köpa nya refiller till myggfångaren, det kan du spara mycket pengar på. Refillerna är ganska dyra (i synnerhet originalrefiller från tillverkare av myggfångare) och ofta kan du hitta samma sorts refill/innehåll till betydligt lägre pris med lite efterforskning.

       

      Komplement till myggfångare

      Myggmedel, skyddszoner (myggavvisare eller inomhus nät för dörrar, fönster eller över sängen), eller enklast - mer täckande kläder är alla bra komplement till myggfångare.

       

      Vanliga frågor om myggfångare

      Här följer de vanligaste frågorna vi fått från kunder om myggfångare:

       

      När ska man sätta igång myggfångaren?

      En enkel tumregel är att starta myggfångaren för säsongen när medeldygnstemperaturen är kring 10℃. När det inträffar varierar mellan olika år och beror på plats i landet men brukar ofta inträffa kring ett par veckor före midsommar. Vid denna tidpunkt börjar myggor kläckas och myggfångaren får bäst påverkan på myggpopulationen om den är igång.

      Myggfångaren bör vara igång de tider på dygnet som myggor är aktiva. Myggor är aktiva framförallt vid gryning och skymning, då är det viktigt att maskinen är igång. Sedan vid stark sol mitt på dagen är myggor mindre aktiva, då kan maskinen vara avstängd. Vid regn är myggor inte aktiva så då kan maskinen vara avstängd. Tänk på att drifta maskinen 15-30 minuter efter det att myggornas slutat vara aktiva - detta för att döda myggor som befinner sig i fångstbehållaren men inte hunnit torka ut och dö ännu (annars flyger de ut igen). 

       

      Blir det helt myggfritt med den dyraste myggfångaren?

      Nej tyvärr kan man inte räkna med att det blir 100% myggfritt även med en Rolls Royce av myggfångare. Anledningen är helt enkelt att myggor förflyttar sig och kan föras långväga med vindar. Så även om myggfångaren gör jobbet på plats så kommer nya myggor till platsen i viss utsträckning. 

       

      Kan myggfångaren stå ute på vintern eller tar den skada?

      Myggfångare bör kopplas ur och förvaras inomhus över vintern. Detta minskar slitage och fryssprängskador som annars kan uppkomma. Plasten i myggfångare blir dessutom känslig och spröd vid riktigt låga temperaturer så var extra varsam i hantering av myggfångaren på vintern.

       

      Måste jag ställa myggfångaren under tak?

      Nej, generellt behöver myggfångare inte stå skyddat, de är byggda för att klara regn, väder och vind. Dock bör du undvika att till exempel spola vatten med vattenslang på myggfångare eftersom det riskerar att vatten tar sig in på ej förutsedda platser och skadar maskinen.

       

      Var hittar jag gasol till myggfångare?

      De flesta bensinstationer har P11 eller PC10 gasolflaskor som passar till myggfångare. Har du en AMT200 eller AMT100 med CO2 Booster är det vanliga standard kolsyrepatroner (tex. SodaStream eller AGA) vilka du kan hitta i livsmedelsbutiker, på Clas Ohlson eller liknande butiker.

       

      Läs mer om bekämpning av myggor i vår myggguide

      Copyright © 2024 Stick AB
      To top