Skyddszon

  Skapar en myggfri zon. Inomhus med myggnät eller utomhus genom doftfria ämnen som håller mygg borta.

  Alla produkter

  Visa fler

  Köp-guide skyddszon mot mygg

  Den här sektionen innehåller information om hur en skyddszon mot mygg fungerar samt info för att hjälpa dig hitta rätt produkt.

   

  Vilka fördelar har en skyddszon?

  Fördelar med skyddszoner är främst följande:

  1. Effektiva: Rätt skyddszon kan verkligen hjälpa till att få platsen myggfri.
  2. Diskreta: Inget kladdigt myggmedel på kroppen eller monster till myggfångare som drar till sig uppmärksamheten vid altanen. 
  3. Praktiska/portabla: Enkla att använda och ha med sig (gäller dock inte myggdörrar eller myggfönster som snarare är motsatsen till portabla =).
  4. Billigt myggskydd: Myggnät av olika slag är ett lika billigt som effektivt sätt att slippa mygg.

   

  Hur fungerar en myggfri skyddszon?

  Det finns i huvudsak två olika sorters skyddszoner mot mygg, sådan som skapas utomhus med hjälp av en myggavstötande produkt, och dels inomhus som skapas med hjälp av myggnät av olika slag.

  Utomhus skapas en skyddszon om ca. 20 m2 med hjälp av myggavstötande produkter (tex. mygglyktor eller Thermacell) där myggavvisande ämnen värms upp och sprids som gas i luften. Skyddet som påvisats i studier är 96%, så helt myggfritt blir det inte. 

  Inomhus vill man undvika kemikalier som kan vara ohälsosamma, därför används främst skydd för dörrar, fönster eller säng i form av myggnät för att skapa en myggfri zon. Dessa ger nära 100% skydd och är en lösning som håller länge.

   

  Vilken sorts skyddszon ska jag använda?

  Här följer faktorer att ta ställning till när du ska välja skyddszon: 

  Utomhus - Myggavstötare

  • Portabelt: Behöver du en skyddszon som du kan ta med dig på fisketur eller annat är Thermacell att föredra framför tex. mygglyktor.
  • Snyggt: Mygglyktor smälter in bättre än Thermacell på uteplatsen. Lyktans levande ljuslåga sprider inte bara myggmedel utan även en mysigt hemtrevlig aura.
  • Kostnad: Vid val av Thermacell eller sådan lösning så tänk även på att refiller kommer behöva köpas in löpande, så ta med det i den övergripande kalkylen. 

  Inomhus - Myggnät

  • Mått: Viktigt att nätet passar dina mått där du ska eller att det kan anpassas. Passar inte nätet kommer det inte fylla sin funktion.
  • Användning: Är det en dörr eller fönster som du öppnar och använder, välj myggnät som kan öppnas.
  • Kostnad: Myggnät är relativt billiga, men tänk på att välja myggnät med bra kvalitet. Det är absolut värt att satsa på kvalitet givet tiden det tar att montera nätet snyggt och rätt, samt att det ska hålla länge.

   

  Fungerar skyddszoner mot mygg med barn och husdjur?

  Utomhus - Myggavstötare

  Mygglyktor och Thermacell skyddar även barn och husdjur mot myggor lika effektivt. Dock bör de placeras säkert så att barn eller husdjur inte kommer åt mattorna med myggavvisande medel. Man bör inte heller använda produkter inomhus då ångorna från skyddszonen kan vara hälsovådliga för både människor och husdjur.

  Inomhus - Myggnät

  Myggnät fungerar väldigt bra med både barn och husdjur. Även mindre hundar eller katter kan lära sig ta sig igenom en myggdörr med magnetförslutning, genom att pressa sig igenom. Vad gäller barn tycker de det är superskoj att gå igenom myggnät med magneter och problemet är snarare att få dem att låta nätet vara ifred.

   

  Tips för användning av skyddszoner?

  Följande tips gör din skyddszon mer effektiv:

  Utomhus - Myggavstötare

  • Kombinera med kläder som täcker eller myggmedel. Ju mer skydd desto bättre.
  • Använd när det behövs som mest (annars kan kostnad för refiller dra iväg).
  • Tänk på att en skyddszon om 20 m2 är samma som en cirkel diametern 5 meter. Har du en större yta som ska skyddas krävs flera myggavvisare.

  Inomhus - Myggnät

  • Se till att myggnät är på plats och sluter tätt, speciellt de tider på dygnet som myggorna är aktiva.
  • Ta ned myggnät som inte ska användas en längre period för att undvika att de solbleks eller åldras onödigt snabbt. 
  • Ett mörkt myggnät är ofta diskretare än ett ljust då både utsida och insida oftast har relativt mörka färger.

   

  Komplement till skyddszon mot mygg

  Myggfångare, myggmedel eller täckande kläder är alla bra komplement till myggskyddszoner.

   

  Vanliga frågor om skyddszoner

  Här följer de vanligaste frågorna vi fått från kunder om skyddszoner:

   

  Fungerar Thermacell när det blåser ute?

  Nej Thermacell och liknande skyddszoner fungerar inte särskilt bra när det blåser ute. Dock fungerar inte heller myggornas målstyrning så bra i blåst, vilket gör att du förhoppningsvis inte behöver använda Thermacell vid blåst.

   

  Kan jag fylla Thermacells patroner med egen gas?

  Det är inget vi rekommenderar då det dels är en omständig process att fylla originalpatroner med ny butangas (andra patroner passar inte i Thermacell). Dels att det finns risk att patronen skadas och inte fungerar som den ska, vilket i sin tur kan leda till att maskinen tar skada eller i värsta fall brandrisk.

   

  Läs mer om bekämpning av myggor i vår myggguide

  Copyright © 2023 Stick AB
  To top