5 smarta och gratis sätt att slippa myggplågan i sommar

Grill myggor

Myggmedel, myggmaskiner och myggnät i all ära men de kostar pengar. Det här inlägget visar dig några enkla och framförallt gratis sätt att slippa stickande myggor i sommar. 

 

Du kommer behöva göra avkall på vissa saker, kanske lukta lite ‘ovanligt’, dricka lite mindre öl, men det kostar iallafall ingenting! Våra fem bästa tips för hur du kan göra dig mindre attraktiv för myggor:

 

#1 Klädval

Luftiga och heltäckande kläder hindrar myggen från att sticka dig. Enda gången myggorna kommer åt dig är på oskyddade hudytor samt om plaggen smiter åt t.ex. när du sitter ner.

För ännu bättre effekt bör kläderna vara ljusa då myggor ser kontraster bra och söker sig mot mörka kläder då de dels blir varma men också liknar skugga vilket myggor uppskattar.

 

#2 Grilla

Röken från grillen gör att myggor har svårare att urskilja dig, samtidigt verkar de helt enkelt också ogilla lukten av någon anledning. Så tipset är att grilla fanatiskt i sommar och skygga inte för att grilla på ordentligt och hålla dig nära röken.

 

#3 Dofter

Det här tipset kommer inte din omgivning och speciellt inte allergiker att gilla. Starka dofter är kända för att hålla myggor borta. Så se till att fylla midsommarkransen med pors och lavendel. Ta den rosmarin, citrus och vitlök som blev över från grillningen och gnid in dig ordentligt. Och varför inte toppa med att dessutom ta lite mer parfym än vad du brukar och vad som kanske är kutym ;) MEN, testa lite försiktigt först - vissa dofter bl.a. i parfym kan ha motsatt effekt på exempelvis getingar.

En doft du definitivt ska undvika är svett. Myggor söker upp svettdoften och det är inte någon tillfällighet att många lockmedel som används i myggmaskiner luktar just svett.

 

#4 Tid och plats

Skogsmyggor är aktiva främst i gryning och skymning och kan därför undvikas ganska lätt om du kan se till att vara inomhus dessa timmar av dygnet. Kanske går det att planera utflykter och utomhusaktiviteter för att slippa de värsta myggtimmarna? Översvämningsmyggor lämnar tyvärr ingen sådan respit, de är minst lika aktiva mitt på dagen i gassande sol.  

Vissa platser är mer myggtäta än andra, t.ex. där det är vindstilla, skuggigt, fuktigt mm. Kan du undvika sådana platser så är halva slaget vunnet. Så tänk helt enkelt på var du ska vara och när. 

 

#5 Dryck

Alkoholberusning ökar blodflödet till ytliga blodkärl och samtidigt leder det till en högre aktivitetsnivå och mer koldioxid i utandningsluften. Jämte de positiva effekter av berusning som många upplever så gör det dig också tyvärr till en levande måltavla för myggor. Öl ska dessutom vara speciellt vanskligt, detta då öldoft i andedräkten i sig lockar myggor.

Myggsvärm solnedgång

För dig som behöver mer skydd

Du kanske känner att tipsen inte helt överensstämmer med dina planer för sommaren. Kanske vet du med dig att du kommer att göra precis motsatsen till våra tips. Det vill säga sitta med en kall lager i skymningen, nybadad och doftlös, iklädd endast badbyxor och utan något mer att kasta på grillen.

Då behöver du kanske några mer alternativ som fungerar oavsett situation, helt enkelt säkrare myggskydd som inte är beroende av eftergifter från din sida:

 

Vill du bli myggexpert?

Vill du bli expert på myggor och hur du slipper dem? Läs då också våra inlägg om myggmedel, myggbett eller den kompletta guiden om myggor.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top