Musfällor

      Avancerade kolsyrefällor, enkla slagfällor eller levandefångstfällor för inomhus- eller utomhusbruk.

      Alla produkter

      Visa fler

      Köp-guide musfällor

      Den här sektionen går igenom olika aspekter kring musfällor för att hjälpa dig hitta de produkter som passar bäst.

       

      Vilken musfälla passar mig?

      Här presenterar vi olika aspekter som många anser är viktiga när de väljer musfälla:

      • Extra skydd: Om en musfälla ska placeras där barn eller husdjur kan komma i kontakt med den så vill man oftast att fällan är inkapslad på något sätt. Då finns färdiga fällor i skydd som tex. Safe MouseBox eller Supercat no see.
      • Automatisk: De flesta musfällor fångar en mus och måste därefter tömmas och laddas om. Men det finns undantag, Goodnature A24, som laddar om automatiskt efter varje fångst och tar 25 möss per laddning.
      • Utomhus: I princip alla mekaniska fällor kan användas utomhus samt i ouppvärmda förråd och liknande, såväl enkla slagfällor som den mer avancerade kolsyrefällan Goodnature. När det gäller slagfällor är det ändå bra att placera dem så de inte blir direkt utsatta för regn pga. att betet annars regnar bort samt att det över tid annars kan leda till rost på exempelvis fjädrar i fällan.
      • Levandefångst: En del vill inte döda mössen utan fångar dem hellre levande för att släppa ut dem långt ifrån hemmet. Att tänka på om du väljer en levandefångstfälla är att den bör kontrolleras flera gånger per dygn enligt Jordbruksverkets föreskrifter för att mössen inte ska behöva lida och riskera dö av stress. Produktexempel: Swissinno fångstbur möss
      • Godkända fällor: Naturvårdsverket godkänner musfällor som uppfyller krav på human fångst, dessa får då ett så kallat typnummer (ex. S58). I produktbeskrivningar presenterar vi alltid om en fälla är godkänd så att du kan göra ett informerat val av musfälla. 

       

      Vilken musfälla är bäst?

      I särklass bäst enligt oss är Goodnature A24 - produkten är i en klass för sig vad gäller kvalitet och fångstkapacitet. Den är lätt att montera, sedan relativt lättskött och behöver inte så mycket tillsyn, samtidigt matar den på och tar möss på löpande band. Den enda nackdelen är egentligen priset som kan vara avskräckande om man har små eller endast temporära problem med möss. Söker du ett enklare och betydligt billigare alternativ rekommenderar vi Mjölner musfälla, en vanlig slagfälla som är billig, kräver lite mer jobb men absolut är effektiv och fungerar fint. Båda dessa musfällor är godkända av Naturvårdsverket vilket är viktigt och ett stort plus.

       

      Hur fungerar en musfälla?

      Generellt så fungerar musfällor mekaniskt: en utlösare vidrörs och släpper då loss en dödande del (tex. en bygel eller kolv) som träffar musen i baksidan av huvud och nacke där de är mjuka med ett dödande slag. Musfällorna behöver sedan laddas om eller spännas igen innan nästa fångst om det inte är en automatisk fälla som tex. drivs av kolsyrepatron. 

      I fällan appliceras musbete för att locka musen till fällan och till rätt position för att komma i kontakt med utlösaren samt vara i rätt position för att träffas av fällans dödande del.

       

      Vilka fördelar har musfällor?

      Här är de vanligaste skälen som kunder angett för att köpa en musfälla:

      1. Lätta att använda och robusta: De flesta musfällor grundar sig på enkel mekanik. De är intuitiva att använda och deras “low-tech” och enkelhet gör att de är motståndskraftiga (tex. mot angrepp från möss vilket är ganska vanligt) och helt enkelt sällan går sönder.
      2. Miljövänliga: De flesta vill idag undvika musgifter som kan skada husdjur eller vilda djur och fåglar, då är vanliga musfällor ett bra alternativ.
      3. Lång livslängd: Tack vare en enkel mekanisk konstruktion håller oftast musfällor många år, och i de fall de går sönder kan man allt som oftast laga dem själva genom att tex. byta en fjäder

       

      Var ska jag sätta musfällor?

      Vill du lyckas riktigt bra med musfällor gäller det att veta hur mössen rör sig och helst även var de bor någonstans. Läs mer om spår efter möss och vanliga gömställen för mer om att kartlägga mössen.

      Musfällor ska helst placeras längs de vägar mössen tar mellan sin boning och där de finner föda, i så kallade musstråk. Möss är lata och hittar de en födokälla som är närmare kommer de söka sig till den och gå i fällan.

      Möss rör sig oftast i skyddade passager och längs med väggar, där känner de sig trygga och upplever ett skydd från de rovdjur som utgör deras hot i naturlig miljö. Utnyttja detta genom att placera fällan just där, chansen är då större att de vågar sig in i musfällan.

       

      Vilka är vanliga misstag folk gör med musfällor?

      Några saker att tänka på om du vill nå bästa möjliga resultat med musfällor:

      • Fel bete: Möss kan vara kräsna, se till att du använder ett bete som möss gillar. Helst också ett kladdigt bete eftersom det är svårare för mössen att komma undan med utan att lösa ut fällan. Läs mer om bete för musfällor.
      • Missat att “förbeta”: Möss hittar troligtvis någon sorts föda på platsen eftersom de sökt sig dit och de har vant sig med den födan. En annan sorts bete i musfällan kommer de till en början vara obekanta med, kanske tar det till och med ett tag innan de förstår att det är något attraktivt och ätbart de hittat. För att snabba på att mössen får smak för betet är det bra att applicera en liten mängd bete kring fällan och vid dess ingång, då kan mössen riskfritt provsmaka. Förhoppningen är att de då lägger ut doftspår så fler och fler möss söker sig till fällan.
      • Doftspår: När du hanterar fällan är det lätt att råka lämna avskräckande mänskliga doftspår på fällan. Försök att inte ta på fällan mer än nödvändigt och använd helst handskar tvättade i jord vid hantering.
      • Fel placering: Bästa plats för musfällan är mellan där mössen bor och dit de rör sig för att hitta mat. Helst ska fällan stå längs med en vägg och gärna rygg-mot-rygg med en annan fälla.
      • Konkurrerande födokällor: Annan föda på platsen konkurrerar helt enkelt med fällans lockbete och riskerar att göra att mössen inte går i fällan. Försök att få bort all alternativ föda kring musfällan för att göra den mer attraktiv för möss.
      • Bristande tålamod: Det är inte ovanligt att man vill se resultat direkt och då börjar flytta fällor eller byta bete om det inte blivit fångst efter några veckor. Problemet är att sådana åtgärder kan ha motsatt effekt och istället göra att det tar längre tid för mössen att börja gå i fällan. Det är inte ovanligt att det tar flera veckor innan möss börjar gå i fällan och därefter brukar det flyta på tills mössen är borta. Möss behöver tid att våga sig fram till något nytt som introducerats i deras miljö, tid att vänja sig vid ett nytt bete osv. Därför bör du ha visst tålamod efter att fällorna placerats ut och apterats.

       

      Vanliga frågor om musfällor

      Här följer de vanligaste frågorna vi fått från kunder om musfällor:

      Kan musfällor användas utomhus?

      Absolut, musfällor kan användas på alla sorters platser både inomhus och utomhus. Generellt är de inte alls känsliga för smuts, regn eller låg temperatur. Det enda man ska undvika är en placering i direkt regn eller vatten då det riskerar att skölja bort fällan lockmbete.

      Vilket bete är bäst för musfällor?

      Glöm ost, endast möss i Disney-filmer gillar ost. Möss lockas av bacon, kaviar, lax eller torkat kött. Helst ska betet också vara kladdigt så att mössen inte kan komma undan med det utan att lösa ut fällan så kaviar eller ett professionellt bete som Provoke är att föredra. Läs mer om bete för möss i bloggen.

      Läs mer vanliga frågor om musfällor i bloggen.

      Copyright © 2024 Stick AB
      To top