Möss i väggarna - vanliga gömställen

Möss i väggarna

Kanske har du hört konstiga skrapljud från väggarna på natten? Då gäller det att hitta var mössen gömmer sig för att kunna bli av med dem snabbt. Vi avslöjar mössens vanliga gömställen i huset så att du vet var du ska leta.

Det möss söker i sina gömställen är skydd mot rovdjur (mössens naturliga fiender), skydd mot kyla och bra tillgång till föda. Om de inte hittar sådana gömställen i naturen så är risken stor att mössen söker sig in i våra hus. I hus finns tyvärr allt vad mössen söker, dessutom i överflöd.

 

Mössens gömställen i naturen

I naturen gömmer sig möss framförallt i:

  • Fält och odlingsmark
  • Stenhögar
  • Bråteshögar
  • Håligheter i träd och liknande

Speciellt på vinterhalvåret så söker sig möss in i hus istället för till sina naturliga gömställen. Anledningen är helt enkelt att våra hus ger möss skydd mot både kyla och rovdjur, samtidigt som det oftast finns tillgång till föda.

 

Mössens gömställen i hus

Om du försöker att lokalisera var mössen uppehåller sig eller har sina bon så är följande platser de vanligaste platserna i ditt hus:

  • I väggarna, i håligheter eller s.k. mellanväggar
  • Under köksskåp
  • Håligheter bakom köksapparater och köksmoduler
  • Utrymmen med förvaring och mycket “bråte”, exempelvis källare eller vind
  • Möbler och förvaringslådor

Det är inte alltid som du upptäcker att du delar huset med möss. Mössen kan vara väldigt diskreta och leva parallellt med oss människor en längre tid utan att vi märker det. Det kan alltså ta tid att upptäcka mössens närvaro om man inte vet var man ska leta. Nu när du vet var mössen gömmer sig är det bra att ta för vana att då och då leta efter spår av möss på dessa vanliga gömställen.


 Tips: Bra att veta är att möss oftast bygger sitt bo inom några meter från deras primära födokälla. Så om det är ditt skafferi så vet du var du bör leta.


När du väl har hittat var mössen uppehåller sig är det bara att sätta igång med musbekämpning så att du kan bli av med mössen så snabbt som möjligt. Sedan kan det vara en bra idé att täta huset på utsatta ställen för att undvika att musproblemen återkommer år efter år.

Läs mer i vår guide om du vill veta allt om möss och hur du får bort möss

 

Huvudbild i inlägget: Möss i väggen, mus musculus [© Manuel R.]  Attribution 3.0 Unported

 

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top