Möss i innertaket - så tätar du enkelt

    Tätning av takfot mot möss

    Hör du krafsande i taket eller hittar spår i huset som tyder på att något djur flyttat in i innertaket? Det hände en av våra medarbetare som berättar om när möss flyttade in i innertaket och hur problemet åtgärdades.   

    I höstas flyttade möss in i ett sommarhus, inte ont anande om att ägaren jobbar med skadedjurssanering till vardags hos oss på Stick. Perfekt tyckte vi - en möjlighet att både lösa musproblemet och samtidigt dokumentera och tydligt visa dig och andra vad man kan göra.

     

    Så uppdagades musproblem

    Då huset inte var bebott under vintern var det först när spår började synas från mössens verksamhet som problemet upptäcktes (som tur var så kollas huset till då och då under vintermånaderna). 

    Vi hittade då spån och delar av isoleringsmaterial som läckt ut mellan brädorna i taket. Troligtvis har mössen samlat material till sitt bo och då gnagt på diverse skikt i innertaket. Det svarta är som tur var inte musspillning utan delar av en duk som gnagts sönder inne i taket.

    Det är obehagligt och tråkigt att hitta skador från möss, även för oss som jobbar med detta och vet hur problemet ska lösas. Rådet är att ta det lugnt och metodiskt ta sig vidare genom att lokalisera hur mössen tagit sig in och sedan göra en plan för att åtgärda eventuella brister som du hittar.

    Spår av möss i taket

    Bild: Spår av möss tak och golv. © Stick.se

     

    Var kom mössen in?

    Vid inspektion av fasaden hittade vi en springa där väggpanel möter taket/takfot. Mössen behövde klättra rakt upp på fasaden ca 3 meter och där fanns en öppning 1-3 cm bred längs med i princip hela huset. Innanför öppningen fanns ytterligare öppet utrymme om ca 3-6 cm och sannolikt små passager in mellan lagren i innertaket.

    Det rörde sig om en vanlig luftspalt för taket men den oskyddade konstruktionen gjorde att möss kunde ta sig rakt in i innertaket. För skydd och värme är det en smal sak för möss att ta sin tillflykt dit. 

    Springa luftspalt fasad

    Bild: Springa i ytterfasad i behov av mustätning. © Stick.se

    Sidenote: Ett annat vanligt ställe där det ofta finns springor som möss kan ta sig in genom är där husfasaden möter husgrunden. Denna del var dock tät i detta fall men bra tips för dig att inspektera. 

     

    Åtgärdsplan 

    Som tur var hade mössen inte tagit sig in i husets bodelar utan stannat kvar i innertaket. Skador begränsades därmed och innebar inte ett omedelbart hot mot hygien, skafferi, möbler mm. Så vi upplevde inte att mössen behövde bekämpas omedelbart utan istället sattes en långsiktig plan i verket. 

    Planen var att mössen skulle få flytta ut när den kalla säsongen var över (vilket mössen i stort sätt alltid gör). Sedan när de var utflyttade skulle huset tätas så att problemet och mössen inte kom tillbaka påföljande år. 

    Själva tätningen planerades till sommaren påföljande år då mössen med största sannolikhet skulle vara utflyttade. Vi beställde tätningsmaterial (se nedan) för att ha på plats i god tid för nästa steg. 

    Sidenote: Om omedelbar bekämpning hade varit nödvändig så hade en Goodnature kolsyrefälla använts och satts på fasaden där mössen antas ta sig in. Musgift hade undvikits pga risken att förgiftade möss dör inne i huset - det skulle vara ett både dyrt och jobbigt projekt att ta sig in i innertaket och avlägsna muskadaver.

     

    Så tätas fasaden mot möss

    När man tätar hus är det viktigt att beakta luft- och fuktgenomsläpp. Ofta är konstruktionen gjord på ett visst sätt för att transportera ut fukt, det vill man inte förstöra genom fel sorts tätning. I detta fall var det en luftspalt så vi valde därför anpassade tätningsmaterial som bibehåller luft-/fukttransport; Musborst och gnagarstoppull. 

    Vi valde att täta direkt från utsidan vilket innebär att vi slipper öppna upp konstruktionen. En fördel är också att det är lätt att se om tätningen är komplett. 

    Den del av fasaden som skulle tätas var indelad i sektioner om 1030 mm med avbrott för takbjälkar. Musborst kommer i sektioner om 1000 mm vilket nästan var perfekt. Sedan tätades återstående 30 mm med gnagarstoppull.

    • Musborsten trycktes snabbt och enkelt på plats runt hela huset. Spänningen som skapas när borstens strån trycks ihop gör att musborsten sitter på plats av egen kraft så ingen ytterligare förankring var nödvändig. Det går att kapa musborst men i sektioner om 3 cm som det gällde här är det inte idealiskt, då blir det mycket jobb, spill av plaststrån och helt enkelt enklare att kombinera med gnagarstoppull.
    • Gnagarstoppullen delades på plats i lämplig storlek, vi rev helt enkelt av lagom stora bitar och tryckte in dessa i springan. En bra tumregel är att inte pressa ihop ullen till mer än 50%. Då kan den bli för tät och påverka luftspalten.

    Vi behövde inga verktyg för att sätta tätningsmaterialen på plats. Det enda som användes var handskar för att skydda händer vid hantering av stålullen. I detta fall passade måtten perfekt, men i de fall musborst ska kapas kan en avbitartång behövas. 

    Musborst applicerad i luftspalt takfot

    Bild: Musborst montering i luftspalt. © Stick.se

     

    Resultat mustätning

    Huset har en bottenplatta om ca 100 kvm (ca 7x14m). Jobbet med tätningen var effektivt och tog ca 1 timme - mycket tack vare att allt material fanns på plats i rätt kvantitet. Summering kring materialåtgång mm:

    • Tätningsmaterial: 26 m musborst och 2 m gnagarstoppull 
    • Totalkostnad för material: 2723 kr
    • Spill: 4 m musborst och 1 m gnagarstoppull

    Tätning fasad mot möss

    Bild: Luftspalt vid takfot tätad med musborst och gnagarstoppull. © Stick.se

     

    Nu är huset tätat, en lösning som håller samma livslängd som själva byggnaden och troligtvis håller mössen ute under samma tid. Utvändigt syns knappt tätningen men liksom väl utförd eldragning eller nya avlopp tillför den byggnaden värde och säkerhet över en lång tid framöver - och framförallt, du slipper möss som tar sig in!

    Kanske vill du läsa mer generellt om mustätning av hus, specifikt om musbekämpning eller vår omfattande guide om möss.

    Relaterade produkter
    Copyright © 2024 Stick AB
    To top