Rödceder

  Väldoftande eterisk olja, spray eller solida bitar av rödcederträ som skyddar mot mal och andra skadedjur.

  Alla produkter

  Visa fler

  Köp-guide rödceder

  Den här sektionen går igenom olika aspekter kring rödcederolja och trä för att hjälpa dig hitta den/de produkter som passar din situation bäst.

   

  Hur fungerar rödceder?

  Terpener i rödceder ger en kraftig träig doft och är i stor mängd giftiga för diverse små insekter (tex. klädesmalar, pälsängrar och silverfiskar). Den koncentration man uppnår med användning av rödceder i hemmet är långt ifrån tillräcklig för att bekämpa eller döda insekter. Istället fungerar rödceder avhysande och insekter undviker doften, troligtvis kan de via känsliga organ uppfatta att den inte är bra för dem och håller sig därför undan eller väljer en annan plats för att lägga sina ägg och larver. Läs mer om hur rödceder fungerar i bloggen.

   

  Vilken sorts rödceder ska jag välja?

  Här är några saker att överväga för att hitta vilken sorts rödceder som passar för det ändamål du tänkt dig:

  • Träart: Allt rödcederträ vi säljer i butiken är av sorten Juniperus Virginiana då det är detta träslag som används mot skadedjur.
  • Form: Rödcederträ tillverkas i diverse form för att passa olika ändamål. Till exempel passar block i klädförvaring, ringar på galgen i garderoben, påsar fyllda med träflisor i hallen eller badrummet. Fundera på var du tänkt använda träet och hitta en form som passar.
  • Olja eller trä: Rödceder i träform är absolut mest praktiskt att hantera och placera ut. Samtidigt brukar vi rekommendera att använda olja tillsammans med rödcederträ. Efter ett tag, ca. två månader har små bitar rödcederträ utsöndrat den olja de bundit och torkat. Då avtar också doften markant. Med ren rödcederolja kan man tillföra nytt liv till rödcederträet.
  • Doft: En bra rödcederolja har en kraftfull och fräsch träig doft. Undvik blandningar, ofta adderas billigare eteriska oljor in som utfyllnad, tex. Lavender, och då ändrar oljan helt karaktär. 
  • Renhet: Utspädda oljor doftar mindre så därför bör du välja en olja som är koncentrerad för att få en olja med effekt. Lavender och andra dofter kan vara trevliga i hemmet men då är det snarare något annat än rödcederolja. 
  • Terpener: Det är terpener som är giftiga för skadedjur och gör att de undviker exponering. Olika oljor har olika hög koncentration av terpener, du kan läsa mer i vårt kemiska test av rödcederoljor.

   

  Vilket rödceder är bäst?

  När du väljer rödceder är det viktigt att välja rödceder av arten Juniperus Virginiana, flera andra träarter kallas förvisso också rödceder men är av helt annan karaktär och har ingen påverkan på skadedjur. När det gäller rödcederträ rekommenderar vi produkter från Red No1, dessa är alltid av rätt träslag och är rika på eterisk olja i träet. Likaså för rödcederolja förespråkar vi Red No1 av anledningen att det inte är en utblandad eller utspädd olja (ibland tillsätts billigare oljor som tex. lavender eller vatten). Red No1 är en 100% koncentrerad rödcederolja och dessutom med i särklass högst halter av viktiga terpener såsom limonen.

  Tips! Det finns paketprodukter som innehåller både rödcederolja och olika sorters trä. Dessa är rabatterade och kanske är det precis de produkter du vill ha till bättre pris. Se till exempel det populära paketet “Förvara”.

   

  Vilka fördelar har rödcederträ?

  Här är de vanligaste skälen som våra kunder angett för att köpa rödcederprodukter:

  1. Fräscht och väldoftande: Många upplever att rödceder har en mycket tilltalande doft som skapar välbefinnande och upplevs fräsch i hemmet.
  2. Giftfritt och naturligt: Rödceder är ett naturligt trä som växer fritt eller odlas, det är organiskt och helt förnyelsebart. Rödceder kan användas som det är eller som dess utvunna olja, vilken då destillerats ur träet. Man ska dock vara medveten om att träolja kan vara en allergen precis som gräs eller andra växter och därför undvika hudkontakt.
  3. Hållbart över tid: Så länge trä återbehandlas med ren olja håller det hur länge som helst och rödcederprodukterna kan användas en livstid.

   

  Är rödceder farligt för barn eller husdjur?

  Generellt är rödcederträ eller rödcederolja inte farligt för varken barn, vuxna eller husdjur givet att du tänker på följande:

  • Rödcederträ: Små objekt kan innebära en kvävningsrisk för både barn och husdjur. Undvik därför att barn eller husdjur kommer åt att leka med träbitar om de är av sådan storlek att de kan innebära en risk att sätta i halsen.
  • Rödcederolja: Eteriska oljor och andra vätskor med hög viskositet är farliga att dricka då de kan komma in i lungorna och leda till sk. kemisk lunginflammation. Förvara därför alltid behållare med rödcederolja så att barn (eller husdjur) inte kan komma åt dem. Doften av rödcederolja i luften är helt ofarlig. Rödcederolja på en behandlad yta är ofarligt men kan i vissa fall ge upphov till allergisk hudreaktion om huden kommer i kontakt med ren olja. Se därför till att barn eller husdjur inte kryper eller leker precis där du behandlat.

   

  Vilka är vanliga misstag folk gör med rödcederträ?

  Följande är några vanliga misstag man kan göra med rödceder, så att du kan undvika dem:

  • Fel placering: Rödceder har en lokal verkan, dvs. det ger endast effekt på ett begränsat område kring träet. Se därför till att placera rödcederträ där du vill skydda. Är det tex. silverfiskar i badrummet du vill undvika så kan rödcederträ på golvet bakom toalett eller under badrumsskåp vara bra placeringar. Rör det sig istället om klädesmal så kan träbitar på klädhängare eller i förvaringslådor passa bättre.
  • Använder för mycket olja: Om man applicerar en rejäl mängd rödcederolja så kan doften snabbt gå från fräsch och väldoftande till tung och kväljande. Vi rekommenderar därför att man börjar lite försiktigt och sedan applicerar mer olja. Ett tips är att spraya lite av oljan på en bomullstuss och sedan använda den för att stryka ut och applicera olja.
  • Missar att återbehandla träet: Rödcederträ är ett naturligt material där ren träolja finns i träet och sakta utsöndras i omgivningen. Allteftersom oljan utsöndras så minskar även oljan i träbiten. Till sist är träet torrt, oljan är slut och doften har avtagit. Då kan man tillsätta nya olja till träet som det suger i sig och på så sätt ge rödcederträet nytt liv.
  • Misstar rödceder för bekämpningsmedel: Rödceder dödar inte insekter i den koncentration av olja som uppnås i inomhusluften i hemmet. Det är därför inte ett substitut för bekämpningsmedel om du har ett ordentligt angrepp av ett skadedjur. Snarare fungerar rödceder avvisande mot insekter förebyggande eller vid begränsade problem.
  • Missar andra viktiga åtgärder: Rödceder är praktiskt och fantastiskt mot skadedjur på många sätt men är inget mirakelmedel. Hittar skadeinsekter gott om föda kan de trotsa rödcederträets effekter. Se därför till att utföra städåtgärder och annat som hjälper till att driva bort insekterna och helt enkelt göra miljön än mindre attraktiv för dem.   

   

  Vanliga frågor om rödceder

  Här följer de vanligaste frågorna vi fått från kunder om rödceder:

  Dödar rödceder insekter?

  Nej rödceder är inte ett bekämpningsmedel. Rödceder dödar inte insekter utan snarare avhyser insekterna. Det innebär att du vid befintliga eller stora insektsproblem kan behöva komplettera med bekämpande produkter till en början för att först få kontroll över skadedjursangreppet. Läs mer om rödceders effekt på skadedjur i bloggen.

  Vad innehåller rödcederolja?

  Eteriska oljor som rödcederolja är inte vattenlösliga och innehåller inte vatten. Följande kemiska beståndsdelar utgör rödcederolja:

  Alpha-cedrene

  Thujopsene

  Cuparene

  Cedrol

  Widdrol

  Saninene

  Methy eugenol

  Elemol

  α-Eudesmol

  Elemicin

  Eudesmol Me-vinyl anisole “Acetate-2” 

  4-Terpinenol

  Elemol acetate

  Methyl citronellate Citronellol

  Ƴ--Terpinene

  Linalool

  Ƴ-Eudesmol

  α-Pinene

  Limonene

  3-Carene

  Varför doftar rödcederolja så starkt?

  Rödcederolja har volatila egenskaper som gör att oljan snabbt avdunstar vid normal rumstemperatur. Det är delvis det som ger oljan en framträdande doft.

   

  Läs mer vanliga frågor om rödceder i bloggen.

  Copyright © 2024 Stick AB
  To top