Mördarsniglar - vanliga frågor (FAQ)

Mördarsniglar FAQ vanliga frågor

Mördarsniglar kan vara en plåga i trädgården. De kalasar gärna på allt från jordgubbsplantor till dina mest kära prydnadsväxter. Detta inlägg besvarar alla frågor om mördarsniglar du kan tänkas ha. 

 

Frågor & svar

 1. Skillnad på mördarsniglar och liknande sniglar?
 2. Kan man utrota mördarsniglar?
 3. Var gömmer sig mördarsniglar?
 4. Hur sprids mördarsniglar?
 5. När kommer mördarsniglar fram?
 6. När försvinner mördarsniglarna?
 7. Vilka metoder är tillåtna för bekämpning av sniglar?
 8. Hur dödar man sniglar “snällt”?
 9. Vilka skador gör mördarsniglar?
 10. Vilken sorts bete lockar mördarsniglar?
 11. Var är bäst plats att placera snigelfällor?
 12. Hur fungerar snigelmedel?
 13. Hur fungerar koppartejp mot sniglar?
 14. Kan man hälla salt på mördarsniglar?
 15. Kan mördarsniglar sprida smittor?
 16. Är det farligt att röra en mördarsnigel?
 17. Kan man äta växter som sniglar angripit?
 18. Går det att skrämma bort mördarsniglar?
 19. Finns lukt eller annat som sniglar ogillar?
 20. Finns växter som mördarsniglar ogillar?
 21. Hur snabbt förökar sig mördarsniglar?
 22. Hur ser mördarsnigelägg ut?
 23. Kan mördarsniglar klättra rakt upp?
 24. Vilka husmorsknep hjälper mot sniglar?

 

Hur ser man skillnad på mördarsniglar och liknande sniglar?

Färg, storlek och hur många sniglar du hittar indikerar om det är mördarsniglar eller någon annan snigel. Även andningshålets placering långt fram på manteln och andra kännetecken hjälper dig avgöra. Den vanligaste snigeln som förväxlas med mördarsnigel är skogssnigeln, läs mer om hur du ser skillnad på sniglarna.

 

Kan man utrota mördarsniglar?

Mördarsniglar etablerade sig som en invasiv art i Sverige kring 1975. Kraftfulla åtgärder vid den tiden hade eventuellt kunnat hindra snigeln från att etablera sig och iallafall lokalt “utrota” mördarsnigeln. Nu finns mördarsniglar i stort antal över nästan hela landet och att utrota snigeln är inte en möjlighet, vi kan endast skydda växter och se till att hålla snigelbeståndet i schack så gott det går. 

 

Var gömmer sig mördarsniglar?

På dagen när solen skiner håller sig mördarsniglar gömda för att inte torka ut. De är beroende av fuktiga förhållanden och är mycket känsliga för uttorkning. Vanliga gömställen är under löv, i högt gräs, i komposter, under marktäckning eller andra liknande platser som bibehåller fukten och skyddar mot solens strålar. 

 

Hur sprids mördarsniglar?

Det vanligaste sättet mördarsniglar sprids till nya platser är att de följer med jord eller jord tillhörande växter som flyttas. Sniglarna kan såklart även förflytta sig själva men detta endast relativt korta avstånd som inte tar sniglarna till exempelvis öar eller avlägsna platser i landet. Dessvärre har sniglarna redan brett ut sig över i princip alla befolkade delar av landet. Men med mindre framgång i norr på grund av det kallare klimatet.

 

När kommer mördarsniglar fram?

Mördarsniglar kryper fram ur sina hålor på våren när marktemperaturen når 4℃. En klassisk tumregel (om du är en av dem som inte har för vana att mäta marktemperaturen) är att detta allt som oftast sammanfaller med när vitsippor börjar blomma.

Sniglarna kan vara aktiva hela dygnet beroende på hur fuktigt det är och givet rätt temperatur, men främst är de synliga tidig morgon och sent på kvällen eller när det regnat mycket. Man ser i princip aldrig mördarsniglar mitt på dagen i starkt solljus.

 

När försvinner mördarsniglarna?

På hösten när marktemperaturen närmar sig 5℃ förbereder sig ungsniglar på att övervintra genom att söka sig ned i jorden till några decimeters djup. Där är marktemperturen tillräckligt hög för sniglarna att överleva, för att komma fram igen nästa säsong och lägga sina ägg. 

En intressant aspekt är att sniglarnas ägg inte överlever vintern utan arten är helt beroende av de övervintrande sniglarna. Detta gör att sträng kyla innan snön lagt sig vilket ger djup tjäle kan ha stor påverkan på hur många sniglar som överlever och hur stor populationen blir året därpå. 

 

Vilka metoder är tillåtna för bekämpning av sniglar?

Följande är de huvudsakliga metoder som är tillåtna som snigelbekämpning:

 • Växtskyddsmedel: Användning av snigelmedel.
 • Snigelfällor: Fällor som fångar och dödar sniglar.
 • Övriga mekaniska åtgärder: Ex. att plocka och hugga huvudet av sniglar.

Sedan finns sätt att hålla sniglarna borta som inte bekämpar dem, tex. koppartejp eller barriärmedel.

 

Hur dödar man sniglar “snällt”?

Att använda snigelmedel torde vara det snällaste sättet att döda mördarsniglar. Sniglarna somnar in och dör av födobrist medan de upplever sig mätta och nöjda, utan stress, ångest eller smärta. Näst bäst är troligtvis att hugga huvudet av sniglarna - då dör de omedelbart vilket får anses humant, dock en både tidskrävande och handgriplig metod.

 

Vilka skador gör mördarsniglar?

Främst ger mördarsniglar skador på odlingar och prydnadsväxter som de äter av. De kan äta av det mesta som vi har i våra trädgårdar som blommor, sallad, grönsaker, bär och frukter. Oftast klarar växter angrepp bra om växthälsan är god, men skadorna kan se tråkiga ut - speciellt om det är på grödor som vi själva tänkt äta.

 

Vilken sorts bete lockar mördarsniglar?

Mördarsniglar lockas av tex. kattmat, öl och ruttnande frukt. De lockas också till fuktiga och skuggiga gömställen i trädgården. TIll exempel kan du bygga artificiella gömställen som sniglarna uppsöker. 

 

Var är bäst plats att placera snigelfällor?

Bäst placering för snigelfällor är i skuggiga och fuktiga delar av trädgården där du ser många sniglar. Läs mer om hur du kan bygga en snigelfälla.

 

Hur fungerar snigelmedel?

Järn(III)fosfat är det vanligaste verksamma ämnet i snigelmedel, som finns i tex. Sluggers, Natria och Ferramol snigelmedel. Pelletsen som utgör snigelmedel lockar sniglarna mer än växter i dess omgivning. När sniglarna ätit pelletsen får de en falsk mättnadskänsla som håller i sig tills att snigeln svultit ihjäl i sin håla. Läs mer om snigelmedel.

 

Hur fungerar koppartejp mot sniglar?

Tunn kopparplåt i form av tejp appliceras ofta runt saker som ska skyddas mot snigelangrepp (tex. pallkragar och krukor). Vid kontakt med vatten från regn eller den omgivande luften så laddas koppar upp elektriskt. Vid kontakt med den fuktiga snigeln så sker en liten elektrisk urladdning som ger snigeln en stöt. Detta räcker oftast för att snigeln ska avsluta sitt angrepp, tappa “fot”-fästet eller vända om.

 

Kan man hälla salt på mördarsniglar?

Sniglar torkar ut och dör till sist av salt som de fått på sig. Dock är det en mycket utdragen och plågsam död och inget humant sätt att ta död på sniglarna. Dessutom påverkar saltet marken och växtligheten där, i värsta fall under lång tid framöver och med större skada än vad sniglarna kunnat åstadkomma.

 

Kan mördarsniglar sprida smittor?

Ja mördarsniglar kan sprida bakterier som kan göra dig riktigt sjuk. Själva snigeln kan innehålla bakterien listeria i liten mängd, men öppnar eller äter du inte snigeln otillagad så är risken i princip obefintlig att smittas. Dock kan sniglarnas slem innehålla E-coli bakterier som kan ge allvarlig magsjuka. Så rör du en mördarsnigel är det säkrast att tvätta händerna noga. Vill du ha en snigel på ögat? Troligtvis inte efter att ha läst detta.

Visste du? Mördarsniglar bajsar och andas genom samma kroppsöppning, andningsporen används till både och… Äckligt absolut, men säkert mest för snigeln själv.

 

Är det farligt att röra en mördarsnigel?

Mördarsniglar kan inte bitas, nypas, klösas eller vara farliga fysiskt på det sättet. Men de kan ha bakterier i slemmet så närkontakt rekommenderas inte. Om du ändå tar i sniglar, till exempel för att flytta dem, bör du tvätta händerna efteråt.

 

Kan man äta växter som sniglar angripit?

Ja växter som mördarsniglar kan ätas som vanligt. Mördarsniglar kan sprida bakterier tex. via sitt slem och sin avföring men det rör sig om mycket små mängder och bakterier kan även komma från andra håll i naturen. Så sköj grödorna som vanligt innan de äts så ska det inte vara någon fara. 

 

Går det att skrämma bort mördarsniglar?

Tyvärr går det inte att skrämma bort sniglar på samma sätt som exempelvis fåglar eller olika djur kan sjasas bort från en plats. Sniglarna är varken sluga, starka eller snabba och kan därför inte undkomma faror och hot som dyker upp. Detta medför att de inte lärt sig bli skrämda av vad som är faror omkring dem. Om man istället gör fysisk påverkan på sniglarna i någon mån, som att de får en elstöt av koppartejp eller blir uttorkade av kiselgur så kan de avhysas men det klassas inte riktigt som att sniglarna skräms iväg.

 

Finns lukt eller annat som mördarsniglar ogillar?

Det finns inte dofter eller en speciell lukt som håller mördarsniglar borta, tyvärr. Däremot finns uttorkande och vätskeabsorberande material som mördarsniglarna inte vill kräla på, tex. kiselgur. Även dränerande material som grus kan göra platsen mer oattraktiv för sniglarna.

 

Finns växter som mördarsniglar ogillar?

Generellt äter inte mördarsniglar barrväxter eller växter med hårda läderartade blad (exempelvis rhododendron). Vissa växter är giftiga för sniglar och undviks därför: Lavendel, julros, murgröna och pelargoner. Ytterligare en grupp växter är inte giftiga men oaptitliga för sniglarna: Höstflox, kungsljus, pioner och vallmo. Se en mer komplett lista på växter som sniglarna inte gillar.

 

Hur snabbt förökar sig mördarsniglar?

Mycket snabbt! En enda snigel kan lägga upp till 400 ägg över en säsong. I brist på naturliga fiender blir många av snigeläggen fullvuxna sniglar som i sin tur fortplantar sig. Mördarsniglar är dessutom tvåkönade och kan därför befrukta sig själva vilket gör förökningen ännu mer potent.

 

Hur ser sniglarnas ägg ut?

Mördarsniglars ägg är vita till ljusgråa i färgen och 2-3 mm i diameter. Äggen ligger ofta i klumpar/klasar som kan liknas vid rom. En annan vanlig fråga är var mördarsnigeln lägger sina ägg? Sniglarna lägger oftast äggen dolda under blad, stenar, krukor, bråte eller direkt i jorden där rätt fuktiga mikroklimat råder, vilket gör äggen svåra att hitta. Läs mer om mördarsnigelägg.

 

Kan mördarsniglar klättra rakt upp?

Det enkla svaret är ja, givet att materialet ger dem tillräckligt fäste. Dock har mördarsniglar svårt att passera en tillräckligt stor bockad kan (helst bockad 180°).

 

Vilka husmorsknep hjälper mot sniglar?

De bästa husmorsknepen är sådana som torkar ut de känsliga och fuktkrävande sniglarna. Kalk, stenmjöl, sågspån, kiselgur och andra uttorkande materia kan hjälpa i kampen mot sniglarna eller för att skapa barriärer som sniglarna ogärna passerar, eller inte klarar att passera med slemmet i behåll.

 

Vill du bli expert på mördarsniglar? Läs då vår fullständiga guide om mördarsniglar.

Edit: inlägget uppdateras löpande med nya frågor och svar.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top