Rekordtidig vår och myrinvasion 2020

Myror i kök

Myror som letar sig in i huset och speciellt till köket brukar vara ett tydligt vårtecken då myrorna ofta är de första insekter som vaknar till liv efter vintern. Våren tycks komma tidigt i år - myror har redan börjat invadera hus över stora delar av landet.

Enligt definitionen av vår så kan den inte infalla innan den 15e februari, vilket den 2020 också gjorde i Götaland och Svealand. I södra Sverige gick många områden faktiskt till och med direkt från höst till vår. 

Myror bryr sig inte om månader och har inte någon egentlig tidsuppfattning, utan följer uteslutande vädrets signaler för när de ska vara aktiva och när de ska ligga i vinterdvala. Redan i januari väckte naturens väckarklocka myrorna på flera platser. 

Snödroppar som blommar brukar vara det första vårtecknet men i år har myrorna eventuellt tagit förstaplatsen, eller iallafall kommit samtidigt som snödropparna.

 

Milt väder väckte myrorna 

Det har nog inte gått någon obemärkt förbi att både januari och februari varit osedvanligt milda månader i Sverige jämfört med, ja jämfört med i stort sätt alla år sedan vädermätningar startade.

Medeltemperaturen har varit betydligt högre än den brukar vara över i stort sett hela landet. När vädret passerar över mot vår så vaknar myrorna, det anmärkningsvärda i år är att detta skett iallafall en månad tidigare än vad vi är vana vid. Främst är det svartmyror som kommit igång.

Att myrorna vaknar är inte heller ett lokalt/regionalt fenomen utan har rapporterats från hela södra och mellersta Sverige. Enstaka myrkolonier som vaknar tidigt i exempelvis Lund brukar inte höja några ögonbryn, men observationer i Stockholm och Uppsala - och dessutom mängder med observationer gör att många reagerar.

 

Myror söker sig in i hus

Att myror söker sig in i hus och söker föda är inget ovanligt, dock finns indikationer på att myrorna invaderar hus i större utsträckning i år. En anledning tros vara bristen på föda i naturen.

Eftersom myrorna är aktiva så pass tidigt har inte riktigt naturens skafferi öppnat ännu. Myrornas naturliga föda såsom honungsdagg från bladlöss finns inte att finna. Detta gör att myrorna i ännu större utsträckning än vanligt söker sig in i hus och hem i jakt på sötsaker.

Många har observerat att myrorna som kommit in i hus under januari (!) och februari har varit betydligt mindre än de brukar vara. Det beror troligtvis dels på att myrorna vaknat så tidigt men även på att det råder brist på föda för myrorna.

 

Bekämpa myrstigar direkt

Så fort myror tar sig in i huset bör du agera snabbt för att slippa en myrinvasion. Myrorna lämnar nämligen doftspår när de hittat föda vilka leder hela myrkolonin in i huset. Enstaka spejar-myror kan snabbt bli hundratals eller tusentals. Svartmyror gör ingen riktig skada (som exempelvis faraomyror eller hästmyror gör) men ses av de flesta ändå inte som ett trevligt inslag i hemmet.

Om du vill slippa en växande skara myror som vallfärdar till/från köket så bör du bekämpa myrorna på direkten. 

 

Andra skadedjur kommer snart

Med myrornas antågande oroar sig en del för om andra skadedjur kommer komma tidigt och med större kraft. Till exempel har vi sett att kunder redan börjat förebygga och bekämpa både mördarsniglar och flugor. 

Om inte våren kommer av sig och det blir en riktigt kall period så kan tyvärr farhågorna besannas. En lång säsong som en tidig vår innebär gynnar många skadedjur. 

Dessutom har det regnat en hel del och många delar av landet har översvämningar eller iallafall ovanligt höga vattennivåer. Alla insekter behöver vatten och de flesta skadedjur trivs i fuktiga förhållanden så dessvärre kan även regnet bidra till att bl.a. myggor, myror, mördarsnigar och fästingar blir besvärliga 2020.

 

Vill du veta mer?

Vill du bli expert på hur man slipper myror? Läs då vår omfattande guide om myror.

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top