De 5 läskigaste Halloween-insekterna

Happy Halloween and Black Friday

Har du svårt att komma på vad du ska klä ut dig till på Halloween eller behövs inspiration för skrämmande dekorationer? Vi har samlat de läääskigaste svenska insekterna (tillika skadedjuren) som är som tagna från en skräckfilm på Halloween.

 

Halloween är en importerad högtid som introducerades under 1950-talet i Sverige och sedan 1990 vuxit kraftigt i popularitet bland såväl barn som vuxna. Det är delvis en kommersiell högtid som ligger nära Black Friday. En viktig del av Halloween-firandet är skrämmande dekorationer av hem och trädgård, och såklart superläskiga utklädnader. Vad är bättre för att försvenska denna lånade högtid än att använda våra läskigaste svenska skadedjur för att pynta, pyssla och klä ut dig? 

 

Topp 5 läskiga skadedjur

Av mer än 100 svenska skadedjur har vi valt ut de 5 som är de absolut mest skrämmande, som garanterat kommer få farfar att ramla av stolen och mamma att kasta sig efter insektssprayburken. Här kommer Sveriges fem läskigaste skadedjur för Halloween:

 

1. Spindlar

Många av oss har en nästan medfödd skräck för spindlar, det är faktiskt hela 3,5% av befolkningen som lider av spindelfobi. Det kan bero på att spindlar på andra håll i världen inte bara ser farliga ut utan också är det - rent av dödligt farliga i många fall. Oavsett, spindlar och spindelväv är helt klart något du kan utnyttja på Halloween för att skrämma vettet ur dina nära och kära.

Spindel Halloween

2. Fladdermöss

Att fladdermöss är nattaktiva, gärna bor i grottor och kan vara blodsugande bådar för dåligt rykte. Det hjälper inte heller att de kommer flygande ljudlöst och ofta i populärkulturen förknippas med såväl vampyrer och greve Drakula som dödsriket. Men som tur är så är fladdermöss inget du egentligen behöver vara rädd för - tänk snarare på dem som flygande näbbmöss.

Fladdermus Halloween

3. Tvestjärtar

Gamla myter talar om tvestjärtar som kryper in i öronen när vi sover och väl där nyper sönder trumhinnorna och lägger ägg - därför kallades de också öronmask. Som tur är stämmer inte detta, men bara tanken på läskigheten gör att tvestjärten kvalificerar sig högt på listan.

Tvestjärt Halloween

4. Tusenfotingar

Krypande insekter upplevs ofta som obehagliga, tänk då en insekt med tusen ben som kryper runt, visst blir det snäppet värre. Enligt urtida myter fanns gigantiska tusenfotingar från dödsriket som kunde kasta sig upp och bita människor i halsen med sitt dödliga gift. I modern tid har filmer som The Human Centipede knappast gjort saken bättre och oss mindre rädda för den egentligen helt harmlösa tusenfotingen

Tusenfoting Halloween

5. Råttor

Flera tidigare skadedjur har lite oförtjänt hamnat på topplistan på grund av myter och felaktiga uppfattningar. Till skillnad från råttor som faktiskt bidragit till att döda en stor del av mänskligheten genom att sprida pesten världen över (en av tre europeéer dog under digerdöden 1346-52). Även om råttor idag inte sprider pesten så gör deras blotta uppsyn och det faktum att de kan bitas eller rivas att de har en självklar plats på vår lista.

Råtta Halloween

Två skadedjur som inte klarade att ta sig in på listan men som ändå är tillräckligt skrämmande att förtjäna omnämnas är den slemtörstande mördarsnigeln - en kannibal som till och med kan äta sina egna släktingar (mycket svår att klä ut sig till men skicka gärna en bild till oss om du lyckas =). Och ej att förglömma den fruktade kackerlackan som är en av få insekter som kan överleva ett kärnvapenkrig för att sedan lättsamt trippa över golvet och skrämma vettet ur dig. 

För oss inom skadedjursbranschen är det läskigaste skadedjuret egentligen vägglöss, blodsugande och väldigt svåra att bli av med - helt klart en mardröm för en sanerare. Men vägglusens ringa storlek och att den förr i tiden var så pass vanlig och att den därför inte gett upphov till så mycket myter gör att den är förskonad från att platsa på topplistan som baseras mer på allmänhetens uppfattning. 

 

Dekorera med skrämmande skadedjur på Halloween

Här passar vi på att ge några bra DIY-tips och pyssel för Halloween:

  • Gör ätbara insekter: Ta till exempel Kalamataoliver (skär oliverna i den insektsform du vill ha) och sätt blad av rosmarin som ben och antenner. Servera detta till dina vettskrämda gäster.
  • Läskiga ätbara larver: Skär ut larver av palsternacka och färdigt att servera =)
  • Är gästerna fortfarande hungriga? Varför inte bjuda på knapriga och mättande insekter som nyligen fått börja säljas som livsmedel, tex. godsaker som mjölmask, hussyrsa, gräshoppa eller buffalolarv.
  • Fladdrande fladdermöss: Rita och skär ut siluetten av fladdermöss i svart papper, för extra effekt använd tunnare papper för vingarna som gör att de rör sig av minsta vinddrag och fladdermössen blir mer levande.
  • Lysande spindelljus: Klipp siluett av en stor spindel i svart papper och fäst på utsidan av en genomskinlig ljuslykta, alternativt limma fast en plastspindel.
  • Visa upp dina döda insekter: Lägg döda insekter i en vätskefylld glasburk som du lyser upp med en batteridriven led-lampa underifrån eller i locket.
  • Storleken spelar roll: En överdimensionerad råtta eller spindel med blod i mungiporna kan bli riktigt bra. Testa att bygga med papier mache eller hönsnät och tyg. Det är mycket jobb men gör du det bra kan det bli en dekoration som återanvänds år efter år.  

Leksaksspindlar och spindelväv är också en klassiker - dessa är dock troligtvis lättare att köpa än att pyssla själv. Har du en 3D-penna kan du såklart gå loss med den och skapa allt möjligt spännande och skrämmande! Likaså kan att göra insekter av hobbylera vara ett roligt projekt för hela familjen.

Lite för snälla för att passa på läskig-listan men ändå passande för Halloween-dekoration och lätta att få tag på är maskar och larver. Kombinera med en egentillverkad dödskalle så har du en bordsdekoration att dö för.

En utklädnad i form av insekter är ofta en rolig idé, kontrasten mellan insektens verkliga storlek och hur den ser ut applicerad på dig gör att det kan se riktigt skojigt ut. Det kräver en del jobb om du ska skapa en hel utklädnad men ofta räcker det med tex. vingar, antenner, rätt färger och ansiktsmålning för att det ska bli riktigt bra. Att måla fladdermöss, spindlar, kackerlackor eller annat i ansikte, längs armar eller ben är ett ännu enklare alternativ. Eller kanske täcka ansiktet med larver genom att limma fast leksakslarver på en nylonstrumpa och trä över huvudet.

 

Om skadedjuren blir kvar...

När Halloween är över och du städar bort alla läskiga spindeldekorationer kanske du stöter på riktiga, livs levande skadedjur. Då kan du hitta allt du behöver för att bli av med dem hos oss på Stick - se våra skadedjursguider.

Relaterade produkter
Copyright © 2023 Stick AB
To top