Mal: den ultimata guiden

Mallarv i naturmaterial

Bild: Mallarv (Tineola bisselliella). [© Guido Gerding, CC BY-SA 3.0]

Klädesmal eller pälsmal i garderoben upptäcker man oftast när man tar ut ett plagg och finner mystiska hål. Vi har samlat allt du behöver veta om mal. Guiden täcker allt från mallarv till malfjäril, hur du kan se om det är mal som gjort ett hål och såklart hur du bekämpar mal.  

 

Innehåll:

  1. Kort om mal
  2. Mal eller pälsänger
  3. Olika malar och bilder
  4. Förebygg malangrepp
  5. Så bekämpar du mal
  6. Checklista städning
  7. Mer fakta om malar

 

Kort om mal

Det finns en uppsjö malar (nattfjärilar) i världen, varav 80 återfinns i Sverige och bland dessa de vanliga skadedjuren klädesmal, pälsmal och livsmedelsmal.

Mal, malfjäril eller mott som de också kallas kommer oftast in på våren och en utmaning med malar är att de kan göra stor skada innan man upptäcker dem, en mal kan ta sig in och lägga ägg utan att man märker den. När äggen sedan kläcks har man fullt av larver som ger sig på ullkläder, pälskläder och kläder av vissa andra naturliga material. Matmalar ger sig istället på olika livsmedel såsom spannmål, müsli eller ris.

 

Mal eller pälsänger?

Många undrar om man kan se på det skadade plagget vilket skadedjur som varit framme. Det kan man som tur är, och svaret om det är mal eller pälsänger hjälper dig sedan för att veta hur du ska bekämpa skadedjuret.

Så gör du: se på skadan/ hålets kant, är det en tydlig kant så är det en pälsängerlarv som angripit textilen - om det istället är ludd runt hålets kant så är det en klädesmalslarv.

 

Olika malar och bilder

Det finns i huvudsak tre sorters mal som gör skador i hemmet, antingen klädesmal som angriper textiler, pälsmal som ger sig på pälsar och så livsmedelsmal som angriper olika sorters livsmedel. Namnet skvallrar som du kanske noterat om vad som är vardera mals favoritföda. Här följer de olika malarna och särskiljande kännetecken:

Klädesmal (Tineola bisselliella): en malfjäril/ mott med gul eller guldskimrande färg som i larvstadiet angriper textilier och naturliga material, gärna ylle.  

Pälsmal (Tinea pellionella): liknar klädesmalen men dess larv angriper endast pälsar och produkter med naturligt hår.

Livsmedelsmal, matmal eller mottfjäril: olika typer av matmalar angriper olika typer av livsmedel, däribland exempelvis spannmål (mjöl), ris, choklad och müesli. Malens larver spinner trådar i livsmedel vilket gör det otjänligt och kan leda till mögeltillväxt.

Pälsänger är inte en sorts mal men är med här då den är en vanlig skadegörare på kläder/textilier som ofta förväxlas med mal.

Pälsänger (Attagenus pellio): en skalbagge med svart eller mörkbrunt glänsande skal. Baggen är ca 5 mm lång och har en markering på ryggen med två ljusa prickar. I larvstadiet angriper pälsängern textilier och naturliga material som exempelvis ylle, skinn och dun. Larven är ca 10 mm lång, har svart/ brunt skal med gula sektionsmarkeringar samt gul/ gulbruna borst på ändan.

 

Bild: Klädesmal, Tineola bisselliella [Olaf Leillinger / CC-BY-2.5]

Klädesmal larv

Bild: Klädesmal, larv [Guido Gerding / CC-BY-SA-3.0]

Bild: Pälsmal, Tinea pellionella [Sarefo / CC-BY-SA-3.0]

 

Förebygg malangrepp

Angrepp av klädesmal kan bli kostsamt om man ser till värdet på kläder de förstör. Ett malangrepp i en genomsnittlig svensk garderob kan förstöra värden om ca. 1500 kr!

Det finns mycket du kan göra för att föregripa och därmed förhoppningsvis slippa malangrepp. Viktiga områden att addressera är städning, hur du förvarar kläder, hur du hanterar vädring på sommarhalvåret och om du ska ha malfällor eller rödcederträ i förebyggande syfte.

 


 Tips: var extra vaksam och noga med förebyggande åtgärder på sommarhalvåret då det är vanligt att malfjärilar flyger in när man vädrar i större utsträckning.


 

Håll det rent / städning och tvättning

Rengör garderober grundligt med jämna mellanrum och skaka då ur plagg, dammsug, torka rent och spraya med insektssprej. Håll rent i garderober och annan klädförvaring, lägg aldrig in smutsiga plagg.

Många tvättar inte ömma ylleplagg efter varje användning, då kan det vara av större vikt att använda avvisande produkter eller vakuumförvaring som skydd.

Förvaring

Grundregeln är att kläder ska alltid vara rena innan du placerar dem i en garderob eller annan klädförvaring. 

För långtidsförvaring är det bra att använda vacuumpåsar för favoritplagg, stickade plagg, sängöverkast, pälsar och andra plagg som inte används så ofta men löper hög risk att annars bli angripna. 

Sommar & vädring

Om du inte aktivt bekämpar malar med fällor eller rödceder bör du vara försiktig med vädring och helst använda insektsnät vid vädring. Var extra vaksam sommarmånaderna då malar är mest aktiva och använd gärna fällor för att fånga malfjärilar som hittat in.

Avvisande produkter

Använd rödcederprodukter i garderober och lådor, helt ekologiskt och mycket effektivt mot malfjärilar, mallarver och flera andra skadedjur. Malfällor i klädesförvaring är också att rekommendera för att ha en chans att fånga malfjärilar innan de lägger ägg med larver och angrepp som följd. Läs mer om hur du kan använda och placera malfällor för optimal effekt.

 

Så bekämpar du mal

Många känner igen ordet malkulor, det var den vanligaste metoden förr i tiden för att slippa malangrepp eller bekämpa mal. Dock visade det sig att malkulorna på sikt var nästan lika farliga för oss människor. Idag finns säkra metoder att bekämpa klädesmal utan att utsätta sig för hälsorisker. 

Klädesmal och pälsmal bekämpas på samma sätt medan livsmedelsmal bekämpas lite annorlunda då dess larver förekommer i matvaror vilket gör att förutsättningarna är lite annorlunda. 

När det gäller klädesmal och pälsmal är dessa oftast enkla att bekämpa, följ stegen nedan grundligt så bör problemet snart vara löst:

  1. Städa och tvätta kläder enligt checklista städning.
  2. Bekämpa med malmedel som insektssprej eller rödcederoljesprej längs med lister och på liknande platser där mallarver ofta gömmer sig.
  3. Stoppa vidare spridning med hjälp av malfällor som fångar eventuella malfjärilar som klarat sig undan städning och bekämpning. Se också vårt test av Mottlock malfälla.
  4. Förebyggande åtgärder som att sätta in rödcederkuber eller malfällor i din kädförvaring om du inte redan har dessa.
  5. Se över förvaring, till exempel använd vakuumförvarting eller förslutningsbara plastbackar för ex. vintergarderoben. För vädringsfönster är det också bra att ha insektsnät.
  6. Det är viktigt att upprepa bekämpningsåtgärderna (1-2) igen efter en månads tid.

Livsmedelsmal eller matmal som de även kallas är lite svårare att bekämpa, framförallt på grund av att den huserar i matvaror och utrymmen som helt enkelt är svårare att helt få rena och kontrollerade. Såhär gör du:

  1. Släng alla varor som angripits, samt även dem som du misstänker kan ha angripits.
  2. Städa noggrannt ur skafferi/ matförvaring, våttorka grundligt. Under några veckors tid, städa noga och se till att det inte finns något spill, smulor eller liknande.
  3. Spreja med insektsmedel mot flygande insekter eller rödcederoljesprej längs med lister och på liknande platser där mallarver ofta gömmer sig.
  4. Se över förvaring och se till att matvaror förvaras i slutna plastbehållare eller plastpåsar. För vädringsfönster är det också bra att ha insektsnät.
  5. Förebyggande åtgärder som att sätta in rödcedert eller malfällor i matförvaringen.

Vill du veta mer om hur rödceder fungerar? Eller kanske om olika rödcederoljor som vi testat?

 

Checklista städning

Följande steg är viktiga för att framgångsrikt städa ur ett utrymme med malangrepp från klädes- eller pälsmal (ex. garderob eller klädlådor):

  1. Töm utrymmet helt på kläder och annat innehåll
  2. Värm; Tvätta (60 grader), eller hetta upp kläder till 60 grader i torktumlare, torkskåp eller ugn i minst 30 minuter.
  3. Frys; Alternativt frys kläderna (-18 grader i minst två dygn).
  4. Dammsug utrymmet noggrannt - speciellt kring hörn och springor (släng dammsugarpåsen men inte i hushållssoporna)
  5. Våttorka sedan hela utrymmet med såpa och vatten - detta minskar risken ytterligare att larver överlever
  6. Speja utrymmet med insektsmedel mot flygande insekter (ex. Radar Dos P) så att eventuella malfjärilar inte ska klara sig
  7. Placera ut en malfälla eller rödcederträ i utrymmet för att minska risken att problemet återkommer 

 Tips: att städa i samband med ett malangrepp kan vara extra jobbigt och ångestframkallande, men bit ihop och gör stegen metodiskt så kommer det att lösa sig.


 

Om du har problem med livsmedelsmal (även kallad matmal) går du till väga på samma sätt, men istället för att tvätta kläder undersök noggrant vilka livsmedel som angripits och kassera dessa. Det går också att frysa eller värmebehandla vissa livsmedel som du misstänker kan ha angripits, men som du vill spara. 

 

Mer fakta om mal

Klädesmal och pälsmal är näst intill identiska om man inte granskar dem noggrant. Båda är små fjärilar med ca 13 mm över vingspetsarna och grå- eller gulfärgade. Den synbara skillnaden dem emellan är att klädesmalen har okragula framvingar och ljusare gula bakvingar, medan pälsmalen gråaktiga framvingar med två små mörkare punkter.

Pälsänger är en sorts skalbagge (Attagenus Pellio), den är ca 5 mm lång och har ett svart eller brunaktigt skal. Pälsängrar kommer ofta in i hus och lägger sina ägg. Dessa ägg utvecklas sedan till larver som är ca 10 mm långa, med brun borst och ett brun-svart skal med gula segmentsmarkeringar.

Livsmedelsmal, exempelvis indisk mjölmott, blir 7-9 mm lång och 15-20 mm över vingspetsarna. Framvingarna är rödbruna och där första delen är mer ljusbeig. Motten lägger ca 60-300 ägg, i eller kring livsmedel. Äggen kläcks sedan efter 2 dagar upp till 2 veckor. Larven som kommer ur ägget har brunt huvud och "kropps"-färgen beror på dieten - den kan variera från gulvit, röd eller grönaktig ton. Larvstadiet varar i ca en månad i idealiska förhållanden (vid 25 grader med god tillgång till näringsrik föda) och ännu längre vid lägre temperatur och mindre tillgång till näringsfattigare föda. Larven livnär sig på nötter, torkad frukt och spannmål.


Läs mer om skadedjursbekämpning generellt, om bekämpningsmetoder, lagar och regler mm. som kan vara bra att känna till.

 

Relaterade produkter
Copyright © 2024 Stick AB
To top